Slovenský hudobník Radoslav Chrzan alias RCH má nový singel Hide Away, ktorý je ďalšou ukážkou z jeho pripravovaného šiesteho albumu Louder Silence. Pokojná skladba s nádychom exotiky vznikla v spolupráci s Alainom Johannesom, ktorý počas svojej kariéry spolupracoval mnohými hviezdami svetového rocku.

Zoznam muzikantov, s ktorými multinštrumentalista Alain Johannes nahrával či koncertoval, je ako encyklopédia rockovej histórie. Na strednej škole bol v skupine, ktorú tvorili Michael "Flea" Balzary, Hillel Slovak, Jack Irons a Anthony Kiedis, ktorí neskôr založili Red Hot Chilli Peppers. Alain založil skupinu Eleven s Natashou Shneider a Jackom Ironsom.

Ako skladateľ, producent a zvukový majster spolupracoval s Chrisom Cornellom na jeho skvelom albume Euphoria Morning, Markom Leneganom, Arctic Monkeys, či Mikeom Pattonom z Faith No More. Bol aj členom koncertnej zostavy PJ Harvey a skupiny Them Crooked Vultures, ktorú tvorili Dave Grohl z Foo Fighters, Josh Homme z Queens of the Stone Age a John Paul Jones z Led Zeppelin.


Reflexia pocitov počas karantény

"Dlhé roky som obrovským fanúšikom Alaina Johannesa. Jeho muzikalita, a schopnosť hrať na obrovskom množstve hudobných nástrojov od gitár cez sitár až po peruánske flauty je neskutočná. Kedže sám som zberateľom etnických nástrojov, napísal som asi pred dvoma rokmi Alainovi, či by mi neporadil nejaké zaujímavé ladenia nástroja Cigar box guitar, na ktorom nahral celý svoj prvý sólový album Spark. Začali sme komunikovať častejšie a navzájom sme si posielali demá skladieb, na ktorých sme práve pracovali," opisuje Rado Chrzan začiatok spolupráce.

"Všetko ešte viac zmenila karanténa a Alainovi sa zapáčila moja skladba Hide Away. Naspieval spolu so mnou do nej vokály a dohral EBow gitaru. Zároveň sa mi ponúkol, že veľmi rád túto skladbu zmixuje," dodáva RCH, ktorý d
o skladby pretavil svoje pocity z jarného lockdownu. Sám pritom nahral akustické a elektrické gitary, charango, basovú gitaru, sitár, perkusie a syntetizátory. Následne na spoluprácu oslovil pár ďalších hudobníkov.

"Chýbali mi ešte ďalšie farby v inštrumentácii, takže bezpražcovú elektrickú gitaru nahral americký gitarista Jon Durant, ktorý nedávno predstavil zaujímavý projekt s Colinom Edwinom z Porcupine Tree, EDK, a ja som pre nich vytvoril celý dizajn albumu. Môj dlhoročný arménsky spolupracovník Jivan Gasparyan nahral duduk a zaáverečné sólo na oud nahral Mišo Kovalčík, s ktorým sme tiež spravili kopec hudby.


Ako dodáva, nejde o poslednú spoluprácu s Johannesom. "Skladba Hide Away odštartovala našu spoluprácu, no zároveň sme začali s Alainom dokončovať ďalšie štyri skladby z môjho albumu. Budú hotové do konca novembra," teší sa hudobník, ktorý už zo svojej pripravovanej šiestej štúdiovky nazvanej Louder Silence predstavil single DisappearedWake Up And Go To Sleep a titulnú Louder Silence.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Rado Chrzan. Správu sme upravili a doplnili.