World Music Festival Bratislava od roku 2016 vždy v septembri na niekoľko dní obohacoval jesennú koncertnú sezónu špičkovou ponukou domácich i zahraničných interpretov world music, jazzu a tradičnej hudby. Napriek súčasnej zložitej situácii sa bude konať aj piatykrát, hoci nie vo svojej tradičnej podobe plnej inšpiratívnych stretnutí.

Festival musel tento rok kvôli protipandemickým opatreniam svoj termín konania dvakrát meniť. Nakoniec sa však ukázalo ako nevyhnutné nahradiť živé koncerty s fanúšikmi formou online vysielania. Od 20. do 22. novembra sa v digitálnej verzii festivalu predstaví šesť domácich a niekoľko zahraničných skupín a jeho súčasťou bude aj konferencia a premietanie filmov. Dobrou správou pre záujemcov je, že sa festival koná zdarma.

Koncertný program doplnia aj zaujímavé rozhovory s členmi hudobných zoskupení. V piatok 20. novembra od 20:00 uvidia diváci online koncerty troch domácich zástupcov, ktorými sú Miriam Kaiser Trio, Mojše Band a Martin Geišberg so skupinou Balkansambel. Všetci majú na konte buď nové tohtoročné nahrávky (Horúca slza od Miriam Kaiser a Sárosi - Šarišskí od Mojše Bandu) alebo úspešné nedávne projekty (album Na modrej planéte od Geišberga, Dana Špinera a Balkansambelu, ktorý získal cenu Radio_Head Award v kategórii World Music & Folk za rok 2019).

Zahraničnými hosťami piatkového večera budú česká huslistka a speváčka Iva Bittová a taliansky gitarista Paolo Angeli. Ich program sa opiera o improvizovanú hudbu, krížiacu napríklad moravské ľudové piesne s jazzom a invenčnou hrou na husle a sardínsku preparovanú gitaru.

Pozrite si vystúpenie Geišberga, Špinera a skupiny Balkansambel na festivale Hudba sveta Žilina:


Sobotňajší program online konferencie otvorí už o 17:00 rozhovor s primášom Michalom Nogom o jeho úspešnej nahrávke Stopy. Po ňom bude nasledovať prezentácia výnimočnej reedície Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry, ktorú v v sedemdesiatych rokoch 20. storočia iniciovali Viliam Ján Gruska a Svetozár Stračina. Rozhovor s vydavateľom Júliusom Jackuliakom doplní ukážka videoreportáže Orava o vzniku prvého dielu tejto série od Michal Veselského, či rozhovor s etnomuzikologičkou Alžbetou Lukáčovou o diele Svetozára Stračinu.

O svoj vzťah k slovenskej hudobnej scéne, či už folklórnej, alebo tzv. world music, sa podelia aj riaditeľ rakúskeho hudobného festivalu Glatt&Verkehrt a hudobný redaktor ORF1 Albert Hosp, hudobník a hudobný publicista z portálu rootsworld.com Andrew Cronshaw, šéfredaktor časopisu Songlines Simon Broughton, hudobný redaktor Rádia Proglas Milan Tesař, ktorý sa od decembra tohto roka stane riaditeľom prestížneho rebríčka World Music Charts Europe, a šéfredaktorka srbského hudobného časopisu Etnoumlje Marija Vitas. 


Sobota večer bude opäť patriť online koncertom a rozhovorom. Od 20:00 postupne zaplnia digitálny priestor klavirista Pavol Bodnár so svojím novým projektom Jazz a hory, na ktorom sú originálne jazzové aranžmány ľudových piesní, ale aj Eniesa & PJ's Lab & Franta Černý, propagujúci svoj nový album Jablko. Ako prezrádza názov, hosťom projektu je frontman českej skupiny Čechomor Franta Černý.

Michal Noga Band zahrá ukážky zo spomínaného albumu Stopy, ktorý vychádza z tradičnej hudby starých majstrov a v posledných mesiacoch úspešne boduje v zahraničných rebríčkoch world music. Sobotňajší program ukončia dve zahraničné skupiny - najprv to bude poľské duo Mehehe, inšpirované ľudovou mágiou šeptúch, liečiteliek z poľsko-bieloruského pohraničia. Záverečným bonusom festivalu bude Džambo Aguševi Orchestra - mimoriadne úspešná energická balkánska dychovka z Macedónska. Nedeľa patrí podobne ako v doterajších živých verziách festivalu premietaniu hudobného filmu. Tentoraz to bude dokumentárny film Svetozár Stračina od Pavla Barabáša.

Pozrite si kompletný program festivalu


Cieľom online verzie World Music Festival Bratislava 2020 je propagácia slovenskej world music scény širokej verejnosti, ktorej bude jeho sledovanie umožnené zdarma, a tiež profesionálom v zahraničí. Rozhovory so slovenskými hudobníkmi doplnia anglické titulky, aby boli zrozumiteľné aj zahraničným divákom a delegátom. Podrobnosti o programe a možnostiach sledovania festivalu nájdete na www.worldmusicfestival.sk.

World Music Festival Bratislava sa koná so záštitou primátora hlavného mesta Bratislava Matúša Valla a s podporou hlavných partnerov, ktorými sú Nadácia mesta Bratislavy, Stredoeurópska Nadácia, Hudobný Fond, SOZA a BTB.

Text: Vladimír Potančok (Hudba.sk edit)
Foto: WMFB