Felix je projekt hudobníka a skladateľa Jakuba Tvrdíka, ktorý v priebehu posledných dvoch rokov vydal niekoľko singlov. S tým najnovším, ktorý dostal výstižný názov Naliehavá, zároveň ohlasuje pripravovaný album. Nahrávka sa volá Deje sa vo vašom vnútri a vyjde už na konci novembra.


Skladba Naliehavá je jednou z tých, ktorých vydanie bolo plánované už pred dlhším časom, no Jakub Tvrdík pre ňu ešte hľadal finálnu formu. Napokon je v porovnaní s doterajšou tvorbou kapely Felix výnimočne neklávesová. Dominuje jej nervózne pulzujúca rytmika a atmosférické gitary, pričom v druhej polovici sa skladba rozvinie do skutočne naliehavej alternatívno-rockovej formy.

"V skladbe sa odohráva putovanie bez jasného cieľa, dôležitý je iba proces cesty. Je cítiť nepokoj so stavom, v akom sa človek nachádza, a túžba na svojej situácii niečo zmeniť," uvádza skladbu jej autor, producent a spevák Jakub Tvrdík. Podľa neho sa riešenie nachádza práve v určitej mentálnej kalvárii, ktorá však nemá žiadny náboženský rozmer. Skladba Naliehavá zároveň podprahovo reflektuje aj na problémy v komunikácii v tejto krajine.


Basgitaru a gitary ponahrával Martin Bakyta, bicie nahral Jakubov spoluhráč z kapely Billy Barman Matej Ruman. Zachovaná zostala gitarová vyhrávka z pôvodnej verzie, ktorú kedysi nahral Andreas Imrich na jednom zo spoločných skúšobňových stretnutí. Celé to zmixoval a zmastroval, ako je už dobrým zvykom, Matej Turcer v štúdiu PULP. Grafickú podobu dal singlu Martin Mesaroš.

Singel je predzvesťou tretieho štúdiového albumu Felixa s názvom Deje sa vo vašom vnútri, ktorý vychádza 30. novembra. Pôjde o druhý pesničkový album, ktorý Jakub Tvrdík pripravoval s prestávkami asi tri roky. Na nahrávke budú aj tri single zverejnené od roku 2021 - Obdobia, Šťastie a Darčeky.

Zdroj: Felix (Hudba.sk edit)