Nový film režiséra Juraja Nvotu s názvom Rukojemník približuje očami malého chlapca obdobie 60-tych rokov minulého storočia, a to najmä nástrahy vtedajšieho režimu. Tvorcovia filmu ešte pred jeho premiérou zverejnili titulnú skladbu s názvom Šťastie, ktorej text napísal Milan Lasica.

"Pôvodne sme nad titulnou skladbou neuvažovali, ale keď sme videli zostrih filmu, začali sme predsa len o nej diskutovať. Oslovil som pána Milana Lasicu, či by bol ochotný napísať text," prezradil režisér Juraj Nvota. "Navrhol som mu, aby bol o šťastí a už na druhý deň som ho mal v rukách," dodal.

Autorkou hudby je Ľubica Malachovská Čekovská, ktorá skomponovala aj kompletnú hudbu k filmu. "Chceli sme dodržať emóciu a atmosféru celého filmu, preto sme ju oslovili aj s titulnou skladbou," spresnil režisér. Na finálnej verzii pesničky sa podieľal aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.


O filme

Hlavného hrdinu snímky Rukojemník si zahral Riško Labuda, syn známeho herca Mariána Labudu ml. Vo filme účinkujú viaceré významné herecké osobnosti, okrem Milana Lasicu aj Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý, Robo Roth, Miroslav Noga či Szidi Tobias. Film sa do kín dostane 8. januára.

Film je o malom chlapcovi Petrovi (Richard Labuda), ktorý vyrastá v starostlivosti starých rodičov (Milan Lasica, Libuše Šafránková). Jeho rodičia emigrovali do Viedne a od tej doby sa ho prostredníctvom úradov márne snažia získať. Aj preto Peter vymýšľa najrôznejšie spôsoby, ako sa cez čiaru dostať. Väčšie problémy má však s partiou čierno-gardistov, ktorí sa vyžívajú v trápení slabších detí. Medzi tých, ktorí sú na Petrovej strane, patrí "pomalší" spolužiak a veľmi sympatická kamarátka, kvôli ktorým sa s čierno-gardistami neváha pobiť. Ako sa šesťdesiate roky blížia ku koncu a pomery v krajine sa dramaticky menia, otvorí sa nakoniec i pred Petrom vysnívaná cesta cez hranice. Vyraziť na ňu znamená stratiť prarodičov, kamarátov a nezabudnuteľné dobrodružstvá.

"Je to príbeh malého chlapca, ktorý vyrastá v pohraničnej obci, kde v spoločnosti priateľov a nepriateľov prežíva svoje smutno-smiešne vojny, prvú lásku, prvú zradu, prvý zločin a prvý trest," výstižne glosuje režisér Nvota svoj film Rukojemník. Ten je cenný práve tým, že na dobu minulú pozerá detskými očami a tým ju sprístupňuje aj mladším divákom.


Informácie a fotografie z filmu pre Hudba.sk poskytla Andrea Pivarčiová, PR manažérka filmu Rukojemník.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Milan Lasica