Zdá sa, že uznávanému britskému spevákovi, gitaristovi, skladateľovi a producentovi v jednej osobe, Finovi Greenallovi, ktorý sa skrýva za umeleckým menom Fink, sa v Bratislave páči. Po klubových koncertoch v rokoch 2009 a 2011 a premiérovom letnom vystúpení na festivale BA City Beats 2014 sa opäť vráti začiatkom budúceho roka.

Už o necelé dva mesiace, 10. februára 2015, zažije Bratislava ďalší koncert, ktorý brnkne na strunu fanúšikom kvalitnej hudby. Tentokrát si naše hlavné mesto do svojho koncertného diára pridala britská hviezda Fink. Spolu so svojím rovnomenným triom vystúpi v klube MMC (Facebook event) na zatiaľ najväčšom pódiu, na akom u nás kedy hral.

Jeho fanúšikovia vedia, akú intímnu atmosféru dokáže svojimi hypnotickými pesničkami vytvoriť, no dosiahnuť to vo veľkých kluboch je výzvou. Fink na to v rámci európskeho turné k šiestemu albumu Hard Believer (2014) využíva špeciálne navrhnutú svetelnú techniku, ktorá veľké pódiá zútulňuje a pridáva koncertnému zážitku ďalší rozmer. Viac sa dozviete vo videu.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Z dídžeja a producenta jeden z najlepších pesničkárov súčasnosti

Fink už niekoľko rokov patrí medzi najväčšie hviezdy prestížneho britského vydavateľstva Ninja Tune. Debutoval v roku 2000 elektronickým downtempovým albumom Fresh Produce, ktorý s odstupom času pôsobí ako nahrávka úplne iného človeka. Svoj druhý album Biscuits for Breakfast priniesol až o šesť rokov neskôr, no za ten čas sa z dídžeja a producenta stal jeden z najzaujímavejších hudobníkov súčasnej nezávislej scény. Práve tento album bol jeho prelomovým, umelecké meno Fink sa rozšírilo na trio, ktoré pod Greenallovým vedením spoločne nahrávalo i koncertovalo. Dodnes pôsobí v nezmenenej zostave Fin Greenall (spev, gitara, produkcia), Guy Whittaker (basgitara) a Tim Thornton (bicie, gitara), no na turné pravdepodobnej uvidíme aj ďalších dvoch koncertných členov.

Vďaka svojmu nezameniteľnému štýlu, ktorý je intenzívne ovplyvnený bluesom a folkom, ale aj elektronickou hudbou a dubom, a s prejavom, ktorý má najväčšiu silu práve na koncertoch, si Fink získava čoraz viac fanúšikov. Aj medzi hudobníkmi, o čom svedčia spolupráce so zvučnými menami ako sú John Legend, Banks, BonoboProfessor Green či Amy Winehouse, na ktorej posmrtnom albume je ich spoločná autorská skladba Half Time. Zaujímavý je aj jeho projekt s holandským Royal Concertgebouw Orchestra, ktorá vyústila do live albumu Fink Meets The Royal Concertgebouw Orchestra (2013). V súčasnosti Fink vydáva pod hlavičkou vlastného labelu R'COUP'D Records, ktorý je "vydavateľskou dcérou" Ninja Tune. V júli tohto roka vydal svoj aktuálny a doteraz najúspešnejší album Hard Believer, ktorý zabodoval v mnohých európskych albumových hitparádach.

Rozhovor (aj o novom albume): Fink sú hipsteri a nehanbia sa za to

Fink, BA City Beats 2014 Zdroj: Marko Erd

Majster akustickej gitary s charizmatickým zjavom a špecificky zafarbeným, hypnoticky pokojným hlasom predstaví v Bratislave okrem svojich "urban-bluesových" hitov ako This Is The ThingSort of Revolution alebo Perfect Darkness najmä piesne zo spomínanej albumovej novinky. Slovenskí fanúšikovia tak opäť zažijú elektrizujúce živé prevedenie atmosférickej skladby Looking Too Closely, ktorá sa stala pilotným singlom albumovej novinky, a vôbec po prvýkrát budú môcť počuť aj aktuálny singel Shakespeare, ktorý kapela na letných koncertoch ešte nehrala.

Prvú časť koncertnej šnúry Hard Believer Tour odštartoval Fink v septembri v americkej Filadelfii a ukončil takmer o tri mesiace neskôr doma, v Londýne, kde momentálne žije a tvorí. V rámci európskeho turné, na ktoré trio vyrazí už v januári 2015, zahrá okrem Slovenska  aj v Španielsku, Taliansku, Grécku, Turecku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku či Maďarsku. 

Lístky na koncert, ktorý sa uskutoční 10. februára v Majestic Music Clube v Bratislave, sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.skPrvých 100 vstupeniek je v predaji za špeciálnu cenu 14 Eur len do 31. decembra 2014.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: TommyNLance

Súvisiaci interpreti: Fink