Možno ste v ostatných dňoch zachytili informáciu, že po dlhých rokoch z názvu najväčšieho slovenského festivalu odpadáva slovíčko Bažant a 20. ročník podujatia bude opäť už len Pohoda. Okrem ohlásenia nového, pre fanúšikov kvalitného piva veľmi potešujúceho hlavného partnera dnes organizátori zverejnili aj skvelé hudobné novinky.

"V posledných týždňoch sme dostali viacero mailov, ktoré nám urobili obrovskú radosť a veríme, že potešia aj návštevníkov 20. ročníka Pohody. Po potvrdení snových Sigur Rós prišlo ďalšie potvrdenie umelca, o ktorého sme sa snažili v podstate od začiatku festivalu. Pohoda 2016 je na zozname tour dates legendárnej britskej multiinštrumentalistky a speváčky PJ Harvey," uvádzajú organizátori, ktorí dnes potvrdili aj ďalšie zaujímavé mená.

Sú nimi zakladateľ elektroswingu Parov Stelar, legenda slam poetry Saul Williams, anglický drum&bassový producent Spor, elektroclashové divošky Chicks on Speed, punk-rapová dvojica Ho99o9 a elektro-rockoví Fíni K-X-P. Ešte pred dnešnou tlačovou konferenciou potvrdili návrat holandskej kapely My Baby, ktorá nedávno zahrala na benefičnom festivale Doma dobre, a tiež gypsy-punkových Gogol Bordello, ktorí na trenčianskom letisku naposledy vystúpili v roku 2006.

"Na prvých desať mien festivalu sme hrdí. Splnili sa nám dva dlhoročné sny - PJ Harvey je podľa nás prvou dámou svetovej alternatívy, Sigur Rós je nádherná skupina. Saul Williams je naším najvýraznejším objavom jesennej showcaseovej scény, jeho koncert je nevídaný, kreatívny a mimoriadne silný, objavili sme ho v Paríži na festivale Mama. Fínski uletení elektronici K-X-P nás dostali na festivale Reeperbahn v Hamburgu. Chicks on Speed a Gogol Bordello už na Pohode hrali, obe kapely sú strhujúce a sme si istí, že si návrat plne zaslúžia. Parov Stelar sú zárukou kvalitnej tanečnej zábavy, Spor je ojedinelým drum&bassovým producentom a dostali sme ho ako tip od B-Complexa. My Baby sú koncertne fantastickí a o kapele Ho99o9 sa všetci vyjadrujú v superlatívoch. Hneď z prvej desiatky je vidieť, že pokračujeme v našej ceste multižánrového festivalu, kde môžu ľudia vidieť špičkové a osvedčené mená a spolu s nimi najvýraznejšie mladé kapely. Tešíme sa na ďalšie bookovacie dobrodružstvo," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Pohody 2016 šéf festivalu Michal Kaščák.


Nový vizuál aj pivo

Počas poobedného posedenia v Urban House predstavili organizátori aj novú vizuálnu identitu festivalu, ktorej súčasťou je zverejňovanie lineupu na webe formou pohyblivých grafických hádaniek vo formáte gif. Kompletnú grafickú komunikáciu pre festival od konca novembra pripravuje agentúra Milk Studio, ktorá už má s Pohodou dlhoročné skúsenosti. Z hľadiska komunikácie je významnou zmenou aj staronový názov festivalu. "Po šestnástich rokoch sme sa vrátili k svojmu pôvodnému názvu. Pokračujeme v trende veľkých európskych festivalov, ktoré postupne prestali v názve používať mená partnerov," hovorí Michal Kaščák.

Zmena názvu festivalu, ktorý sa uskutoční od 7. do 9. júla 2016, súvisí s ukončením 14-ročnej spolupráce so spoločnosťou Heineken Slovensko a jej značkou Zlatý Bažant. "Spolupráca so Zlatým Bažantom bola výborná, s mnohými ľuďmi z firmy sme priatelia a ich pivo máme radi. Aj v budúcnosti sa budeme na Heineken pozerať s rešpektom a vďakou za to, že pomáhal nášmu festivalu rásť. Považujeme za cenné, ak sa spoločnosti rozhodnú podporovať kultúru, naviac dlhodobo. Úprimne Zlatému Bažantu ďakujeme, aj vďaka nemu mohli naši návštevníci na festivale vidieť mnohé veľké mená svetovej hudobnej scény. Zároveň k nám Heineken Slovensko prinášal aj viaceré pivné (Bažant Pub, Pohostinstvo) či kultúrne atrakcie (Bažant Kinematograf). Sme hrdí, že sme boli partnermi taký dlhý čas, bola to vynikajúca spolupráca. Značke ako aj jej zástupcom ďakujeme a prajeme všetko dobré," uviedol šéf Pohody.

Prvým "pivným" partnerom Pohody bol v jej začiatkoch Topvar, teraz prijal výzvu ponúknuť kvalitné pivo návštevníkom 20. ročníka Banskobystrický pivovar a.s. so svojou značkou Urpiner. "Z prvých rokovaní máme radosť, cítime veľký entuziazmus, ale aj zodpovednosť. Hneď po uzavretí dohody začali prípravy na to, aby partnerstvo fungovalo perfektne. Príbeh Urpineru je skvelý, súčasní majitelia postavili na nohy pivovar, v ktorom varia poctivé pivo. Veríme, že bude našim návštevníkom chutiť, vážime si, že táto domáca spoločnosť tiež podporuje umenie a rozhodla sa stať našim partnerom," povedal Kaščák o rozbiehajúcej sa spolupráci s oceňovaným domácim pivovarom, ktorý už dávno prekročil hranice banskobystrického regiónu.

Kto sú nové mená Pohody?

PJ Harvey

Tri albumy vo výbere Rolling Stone 500 najlepších albumov histórie, osem nominácií na Brit Awards, šesť nominácií na Grammy a ako jediná v histórií má dve víťazstvá za najlepší album roka Mercury Prize. Týmto zoznamom úspechov sa môže pochváliť Polly Jean Harvey. Na konte má hity ako This is Love, Down by the Water či svetoznámy duet s Nickom Caveom Henry Lee. PJ Harvey okrem ocenení a umiestnení v prestížnych rebríčkoch získala aj čestný doktorát od jednej z londýnskych univerzít. Jej výkladnou skriňou však nie sú sošky a diplomy, ale výborná hudba, ktorú príde v slovenskej premiére predstaviť na Pohodu 2016.


Parov Stelar

Rakúsky dídžej a producent Marcus Füreder, známejší pod umeleckým menom Parov Stelar, sa preslávil kombináciu jazz a swingu s housom, electrom a breakbeatom, ktorou sa výrazne pričinil o vznik v súčasnosti veľmi populárneho trendu tanečnej hudby zvaného electro-swing. Po vydaní albumu Shine (2007) ho redaktor BBC Chris White označil za jedného z najsľubnejších producentov v Európe. A nemýlil sa. Vďaka skladbám ako Catgroove, Booty Swing, All Night a ďalším patrí medzi umelcov, ktorí na Youtube pokorili magickú hranicu 100 miliónov prehratí.


Spor

Zástupcom súčasnej tanečnej klubovej hudby z britských ostrovov je DJ a producent Jon Gooch známejší pod umeleckými menom Spor či Feed Me. Preslávil ho originálny nekompromisný, tvrdý a temný drum&bassový sound, ktorý využil aj v remixoch skladieb známych umelcov naprieč žánrami. Po rokoch vydávania úspešných klubových singlov na značkách ako Shogun Audio, Lifted Music alebo Subtitles mu tento rok vyšiel očakávaný debutový album Caligo.


Saul Williams

Saul Wiliams je chlapík, ktorý si rovnako dobre počína na filmovom plátne, Broadwayi, v aulách univerzít či v zašitom klube v meste na periférií. Pracuje so slovom, jeho rytmom, výrazom a dynamikou s kadenciu Muhammada Aliho a presnosťou skalpela Bena Carsona. Firma Nike si jeho List of Demands vybrala ako silný podklad k svojej kampani. Porotu v Cannes a Sundance si zase získal filmom Slam (1998) a Broadway dobyl v predstavení Holler If Ya Hear Me. Na rade je Pohoda...


Chicks on Speed

Kultová nemecká kapela pozostávajúca z Austrálčanky a Američanky vznikla v tom istom roku ako festival Pohoda (1997) v Mníchove a posledné dve dekády patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov žánru elektroclash. Počas kariéry spolupracovali s umelcami ako Yoko Ono či Peaches, s ktorou nahrali svoju najznámejšiu skladbu We Don't Play Guitars. Na koncertoch ponúkajú performatívne umenie obsahujúce multižánrovú hudbu, dizajn i módu... no v neposlednom rade poriadnu zábavu.


Ho99o9

Kto sa bojí tmy, nech nejde do lesa a už vôbec nie na koncert kapely Ho99o9. Komu naopak temnejší hip-hop s dávkou punku, či skôr rapovaný punk, vyhovuje, ten si bude môcť na Pohode dopriať strhujúcu show dua z New Jersey (momentálne pôsobiaceho v L.A.). Podľa hudobných kritikov z Rolling Stone a The Guardian sa to rozhodne oplatí.


K-X-P

Fínska elektro-rocková skupina K-X-P samu seba nazýva antikapelou. Možno pre netradičné obsadenie, keď spev, elektronické krabičky a basu dopĺňajú dvaja alternujúci bubeníci, alebo pre široký zoznam žánrov, z ktorých podľa vlastných slov vychádzajú. Ak by dnesIch živé koncerty každopádne spájajú tri základné premenné: neskutočná rytmika, sila a energia.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Anton Repka, PR manažér agentúry Pohoda Festival. Článok bol upravený redakciou. Všetky ďalšie informácie nájdete na oficiálnom webe festivalu www.pohodafestival.sk.

Foto: AP Photo/Polfoto/Jakob Joergensen

Súvisiaci interpreti: PJ Harvey