Bratislavské Kino Lumiére uvedie v cykle Music & Film dokument o americkej džezovej speváčke Elle Fitzgerald. Predstaví ju ako zanietenú, cieľavedomú i zábavnú a oslnivú hudobnú novátorku. Dokument Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (2019) sa bude premietať v utorok 17. decembra o 20:00.

"Ella Fitzgerald svojou nádhernou farbou hlasu, rozsahom tri oktávy a výnimočnou hlasovou improvizáciou viac ako pol storočia udivovala celý svet," hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman, ktorý projekciu snímky uvedie. Dokument Ella Fitzgerald: Just One of Those Things mapuje speváčkin život a prácu počas niekoľkých desaťročí: "Od jej narodenia, cez smrť matky, súťaž talentov v Harleme, zlom v jej kariére, keď jej hudobník Chick Webb dal šancu spievať so svojím orchestrom a zobral ju na turné, až po stretnutie s manažérom Normanom Granzom, vďaka ktorému sa stala jednou z najväčších svetových hviezd."
      
Počas svojho života bola Ella Fitzgerlad (1917 – 1996) mnohokrát ocenená. Je držiteľkou 13 cien Grammy a ceny Grammy za celoživotné dielo. Prezývali ju First Lady of Song (Prvá dáma piesne) alebo Queen of Jazz (Kráľovná jazzu). Ulman dodáva, že vynikala v scatových pasážach aj v speváckych improvizáciách, ale jej repertoár netvoril len jazz. Spievala aj soul, gospely, blues, R&B, balady a country. "Názov filmu Just One of Those Things pochádza z piesne, ktorú v roku 1935 skomponoval Cole Porter a postupom času sa medzi jazzmanmi stala jednou z najobľúbenejších. Naspievali ju Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Stéphane Grappelli, Coleman Hawkins a mnohí ďalší," ozrejmil Ulman.
      
Ako informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová, utorkové premietanie bude jedinou projekciou filmu na Slovensku. Film mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale. Speváčku predstavuje v celej šírke jej osobnosti vďaka dosiaľ nepublikovaným fotografiám či filmovým záberom, obsahuje i nové rozhovory. Na Ellu si vo filme spomínajú Tonny Bennett, Jamie Cullum, Laura Maluva, Patti Austin či Smokey Robinson, autorka knihy o ženách v americkej hudbe Judith Tick, Ellin bubeník Gregg Field i jej adoptívny syn Ray Brown Jr.
      
Režisérom filmu je skúsený britský dokumentarista Leslie Woodhead. Nakrútil napríklad filmovú rekonštrukciu vstupu sovietskych vojsk do Československa v auguste 1968 Invázia (1980), ďalej dokumenty Štrajk (1980) o pozadí vzniku poľského hnutia Solidarita, Plač z hrobu (1999) o udalosti v Srebrenici, ale i záznam koncertu slávnej kapely v londýnskom Hyde Parku The Stones in the Park (1969), dokument o vplyve The Beatles v Sovietskom zväze How the Beatles Rocked the Kremlin (2009), dokument o džezovom fotografovi Hermanovi Leonardovi Saving Jazz (2011) a režíroval aj film o spevákovi Tonym Bennettovi s názvom Tony Bennett's New York (2010).

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Michael Ochs, Ellafitzgerald.com

Súvisiaci interpreti: Ella Fitzgerald