Slovenskí diváci budú môcť už o niekoľko mesiacov počuť hudbu Johna Williamsa z jednej z najobľúbenejších filmových sérií v dejinách naživo. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu bude v marci sprevádzať premietanie prvého celovečerného filmu o slávnom čarodejníkovi Harry Potter a Kameň mudrcov.


Jedinečné spojenie filmového a hudobného zážitku prináša produkčná spoločnosť DRYEYE Film a nezostane samozrejme len pri prvom filme slávnej série. Postupne budú v sprievode orchestra uvedené aj ďalšie pokračovania.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu bude hrať kompletnú hudbu k filmu Harry Potter a Kameň mudrcov už o tri mesiace - 18. marca 2023 - ako súčasť série filmových koncertov Harry Potter in concert. Dejiskom koncertu bude NTC aréna v Bratislave, a práve dnes si môžete vybrať tie najlepšie miesta v sále exkluzívne v sieti Predpredaj.sk. Predaj vstupeniek bol totiž spustený len pred niekoľkými hodinami.


Popredný slovenský symfonický orchester zahrá naživo každý tón z filmu Harry Potter a Kameň mudrcov, ktorého nezabudnuteľnú hudbu zložil legendárny John Williams. Samotný film budú môcť diváci sledovať vo vysokom rozlíšení na 12-metrovom plátne. Film bude premietaný so slovenským dabingom.

Ako sa zrodil projekt Harry Potter in concert

V roku 2016 spoločnosti CineConcerts a Warner Bros. Consumer Products predstavili projekt Harry Potter Film Concert Series, veľké celosvetové turné, ktoré oslavuje filmy o Harrym Potterovi v spojení so živou hudbou. Od svetovej premiéry si tento magický zážitok spojenie vychutnali už viac ako 3 milióny divákov, pričom do roku 2025 bude mať projekt za sebou napriek pandemickej prestávke viac ako 3000 predstavení v takmer 50 krajinách sveta.

"Veľmi sa tešíme, že po 20 rokoch, počas ktorých s Harrym Potterom vyrástla celá generácia fanúšikov, vrátane mňa, môžeme slovenským divákom priniesť toto jedinečné spojenie živej symfonickej hudby s filmom. Hoci samotný film poznáme takmer všetci, spojenie s 90-členným symfonickým orchestrom bude zážitok z úplne inej dimenzie," teší sa Tibor Engler zo spoločnosti DRYEYE Film, ktorá projekt prináša na Slovensko.

Vstupenky:  

V prvom filme slávnej série, ktorú si zamilovali všetky vekové kategórie a stále oslovuje nové a nové generácie detí, sa Harry Potter na svoje 11. narodeniny dozvedá, že je sirotou po dvoch čarodejníkoch a že aj on sám má magické schopnosti. V Rokfortskej strednej škole čarodejníckej sa naučí, ako hrať vzdušný šport metlobal a zahrá si napínavú hru "živého šachu" na ceste k Temnému čarodejníkovi, ktorý si dal za cieľ zničiť ho.

"Filmová séria Harry Potter je jedným z ojedinelých kultúrnych fenoménov, ktorý stále prináša potešenie miliónom fanúšikov na celom svete. Veľmi nás teší, že môžeme po prvýkrát v histórii poskytnúť divákom jedinečnú možnosť vypočuť si oceňovanú hudbu, hranú naživo symfonickým orchestrom, a zároveň príležitosť pozrieť si milovaný film premietaný na veľkom plátne. Bude to rozhodne nezabudnuteľný zážitok," hovorí Justin Freer, prezident CineConcerts, ktorý je zároveň producentom a dirigentom série filmových koncertov o Harrym Potterovi.

Harry Potter in concert Zdroj: PR / Dryeye Film
Kto sú DRYEYE Film?

DRYEYE Film (Facebook | Instagram) je slovenská produkčná spoločnosť, zaoberajúca sa autorskou filmovou tvorbou a produkciou filmových koncertov. Jej zakladateľom je mladý slovenský producent a režisér Igor Engler, ktorý vďaka svojim skúsenostiam z medzinárodných spoluprác počas svojho pôsobenia vo Veľkej Británii dáva filmovému umeniu aj na Slovensku celkom nový pohľad. Produkcia filmových koncertov spadá pod Tibora Englera, ktorý má bohaté skúsenosti zo svojho pôsobenia v rámci medzinárodných turné s poprednými českými orchestrami.

O Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, založený v roku 1929, má ako prvé slovenské profesionálne symfonické teleso za sebou viac ako 90 rokov úctyhodnej histórie. Za ten čas orchester zrealizoval nespočetné množstvo nahrávok nielen pre potreby rozhlasového vysielania, ale aj pre spoločnosti Opus, Supraphon, Naxos, Marco Polo, Arte Nova a iné. SOSR sa svojou diskografiou zaraďuje k orchestrom s najväčším počtom vydaných audio nosičov v celosvetovom meradle.

Okrem toho je orchester pravidelne činný aj pri nahrávaní hudby k slovenským i medzinárodným filmom. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu sa so svojimi hudobníkmi a dirigentmi špecializuje na interpretáciu diel obdobia klasicizmu, romantizmu, ako aj hudby 20. a 21. storočia. Spolupracuje so slovenskými vydavateľstvami pri nahrávaní a vydávaní domácej tvorby a výrazne podporuje slovenských interpretov. Na svojich koncertoch v sezóne hrá aj diela slovenských skladateľov, mnohé v premiérovom uvedení.

O CineConcerts

CineConcerts je jedným z popredných producentov živých a digitálnych hudobných zážitkov prepojených s vizuálnymi médiami a pokračuje v redefinovaní zábavného priemyslu. Spoločnosť založil dirigent a producent Justin Freer spoločne s producentom a spisovateľom Bradym Beaubienom. Do roku 2025 si koncertné predstavenia z ich produkcie pozrie viac než 4,8 miliónov divákov v 48 krajinách sveta.

Nedávno bola spustená platforma CineConcerts +PLUS – medzinárodná digitálna aplikácia obsahujúca stovky exkluzívnych epizód podcastov a digitálneho obsahu. CineConcerts spolupracuje s najprestížnejšími svetovými orchestrami, ako sú Chicago Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra, Philharmonia Orchestra a ďalšie. Medzi filmy, ktoré sú v spojení s týmito špičkovými telesami prezentované, patria okrem Harryho Pottera aj Polárny expres, Da Vinciho kód, Umučenie Krista, Star Trek, Krstný otec, Raňajky u Tiffanyho či Vianočný sen.

O Warner Bros. Consumer Products

Warner Bros. Consumer Products (WBCP), spoločnosť patriaca pod WarnerMedia, rozširuje výkonné portfólio zábavných značiek a franšíz štúdia Warner Bros. do životov fanúšikov po celom svete. WBCP celosvetovo spolupracuje s najlepšími držiteľmi licencií vo svojej triede na oceňovanom sortimente hračiek, módy, domácich dekorácií a vydavateľstiev inšpirovaných franšízami, ako sú DC, Wizarding World, Looney Tunes, Hanna-Barbera, HBO, Cartoon Network alebo Adult Swim. Vďaka inovatívnym globálnym licenčným a merchandisingovým programom, obchodným iniciatívam, propagačným partnerstvám a tematickým zážitkom je WBCP jednou z popredných licenčných a obchodných merchandisingových organizácií na svete.

Zdroj: PR článok - drz Film (Natália Centková), Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: John Williams