Bratislavské Kultúrne centrum Dunaj aj tento týždeň hostí niekoľko zaujímavých hudobných podujatí. Už dnes večer sa do Bratislavy vráti francúzsky multiinštrumentalista Miquèu Montanaro s projektom Vents d'Est, vo štvrtok sa uskutoční prvý z dvoch koncertov Hurra Torpedo. Akcia Hochspannung! v piatok privíta zaujímavé mená súčasnej tanečnej hudby z Anglicka, Poľska i Slovenska a víkend bude patriť world music v podaní slovenskej kapely La3no Cubano, ktorá pokrstí svoj debutový album Rodina.

17. 1. - Montanaro: Vents D'Est

Francúzsky hudobník Miquèu Montanaro sa už dnes večer v rámci turné D'Amor de Guerra predstaví v Bratislave. Do KC Dunaj príde prezentovať multikultúrny projekt Vents d'Est, v ktorom možno počuť aj speváčku Gyöngyi Écsi, členov kapely Vujicsics, bývalých členov skupiny Ghymes Andora Bujáka a Attilu Pukkaia, ako aj Montanara mladšieho, huslistu Baltazara.

Pestrá skupina hudobníkov rôznej národnosti spolu prvýkrát vystúpila pred 20 rokmi a odvtedy ich spolu vídať v nepravidelých intervaloch na mnohých svetových javiskách. Skladby Vents d'Est zložil samotný Miquèu Montanaro a cítiť z nich motívy juhoslovanského a maďarského folklóru, ako aj melódie charakteristické pre francúzsky šansón či jazz.

Improvizácia na koncerte je pre virtuóznych hudobníkov Vents d'Est samozrejmosťou, vďaka ktorej sú ich vystúpenia nevyspytateľné a famózne. Špeciálnu hudobnú vsuvku pripraví Miquèu Montanaro v spolupráci s dunajskostredským Združením na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím, ktorá odznie v rámci koncertu v KC Dunaj. Koncert Vents d'Est je realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR - program Kultúra národnostných menšín 2011. Vstup na koncert je preto zdarma.

Vents d'Est - Dansa De L'ors

19.1. - Hurra Torpedo

Nórska úderka (doslova) Hurra Torpedo namiesto bežných hudobných nástrojov používa staré chladničky, sporáky, práčky alebo mikrovlnky. Trio performerov v štýlových modrých teplákoch sa do širšieho povedomia dostalo pred piatimi rokmi, keď si milióny ľudí na internete pozreli ich klip s kuchynskou coververziou hitu Total Eclipse Of The Heart. Záznam nórskej televízie urobil z kapely cez noc internetový fenomén.

Vystúpenia Hurra Torpedo sú úplne nepredvídateľné. Jedno je ale isté – po ich koncerte sa budete na svoje kuchynské spotrebiče pozerať úplne inak ako pred ním. Koncert, ktorý sa koná vo štvrtok 19. januára, je už pár dní beznádejne vypredaný. Kapela sa preto rozhodla pridať druhý bratislavský koncert, ktorý sa uskutoční 23. januára takisto v KC Dunaj. Predpredaj vstupeniek zabezpečuje stránka www.tixy.sk.

20. 1. - Hochspannung!

Začiatok novej sezóny bude na akcii s názvom Hochspannung! venovaný hudobnej rozmanitosti so zameraním na nové a kvalitné mená súčasnej klubovej scény. V úlohe headlinera sa predstaví britský objav a veľký talent Submerse. Jeho mierne schizofrenická produkcia prechádza od jemnejších future garage a 2-step tónov až po šialené odrody fidgetu, raveu a electra. Z Poľska príde prvýkrát na Slovensko producent Zeppy Zep, ktorý spoločne so Supra1 či The Phantom prezentuje PL Funky – združenie, ktoré spája nádejné nové mená poľskej klubovej scény. Svoje vystúpenie v Bratislave si po dvoch rokoch zopakuje aj Angličan Z-Kat.

Keďže cieľom organizátorov Hochspannung! je okrem prezentovania zahraničných producentov aj podpora domácich talentov, svoj live act predstaví Košičan Dead Janitor. Mašinky naštartuje do rytmu IDM, dubstepu či ďalších "odrôd" elektronickej hudby. O warm-up sa už tradične postará rezident Michael Priest a vizuálnu stránku zabezpečí VJ Oliq. Vstupné na akciu je 6 eur do 23:00, neskôr 7 eur.

Submerse - Stay 

21. 1. - krst albumu La3no Cubano


Skupina La3no Cubano v sobotu pokrstí svoj prvý štúdiový album s názvom Rodina, na ktorom pracovala od apríla 2011. Okrem koncertu a krstu čaká návštevníkov aj interaktívny workshop, bubnová show a filmová projekcia o natáčaní klipu v Jeruzaleme s režisérom Tomášom Zacharom.

Príbeh La3no Cubano začal obyčajným stretnutím a jam session v roku 2003, odvtedy skupina odohrala stovky vystúpení v rôznych formáciách od dua až po 12-členný orchester. "Toto CD je výsledok toho, čo sme sa za toto obdobie naučili, čo sme spoznali. Okrem koncertov a skúšok, chodíme spolu na chaty, na stanovačky, k moru a do lesa, oslavujeme spolu narodky, svadby, silvester, naši rodičia sa stretávajú na koncertoch, pomáhame si pri prácach v záhrade a pri sťahovaní, preto Rodina," uvádzajú členovia skupiny o svojom debutovom albume.

La3no Cubano je multižánrová slovenská kapela. Spočiatku išlo o zoskupenie perkusionistov, hrajúcich rytmy z celého sveta - africké, latinsko-americké, arabské, cigánske, balkánske ale aj drum&bass či funk. Postupne sa k nim pridávali melodické nástroje (husle, klávesy, saxofón či basgitara) a vyprofilovala sa tak súčasná plnokrvná zostava. La3no Cubano je dobre namiešaný world music koktejl so sviežou príchuťou slovenského folklóru. Vystupujú v kluboch po celom Slovensku, hrali tiež na mnohých hudobných festivaloch ako Eastethic, Uprising Reggae Festival, Grape, Podhájska či Dni Petržalky.

La3no Cubano feat. Tropical live - Uprising 2009

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Michal Lenický z KC Dunaj. Bližšie informácie o aktuálnom programe nájdete na stránkach www.kcdunaj.sk a www.facebook.com/kcdunaj.

Súvisiaci interpreti: La3no Cubano