Vo štvrtok 19. januára oslávi okrúhle narodeniny americký filmový režisér Richard Lester, ktorý je považovaný za jedného zo zakladateľov hudobných videoklipov. Svetovú slávu mu vyniesli najmä celovečerné filmy so skupinou The Beatles, ktoré sa stali inšpiráciou pre tvorcov moderných hudobných filmov a klipov.

Richard Lester, narodený 19. januára 1932 v americkej Filadelfii, bol niečo ako zázračné dieťa. Mal len 15 rokov, keď ho prijali na Pensylvánsku univerzitu a už v dvadsiatke sa stal doktorom vied. Popri štúdiu sa venoval aj hudbe, skladal piesne a hral s amatérskou jazzovou skupinou. Takto sa dostal na vystúpenie do televízie vo Filadelfii, neskôr sa v nej stal asistentom a postupne sa presadil ako autor a nakoniec aj ako režisér úspešných zábavných programov.

Ako 22-ročný sa Lester presťahoval do britskej metropoly Londýna, kde pokračoval v režírovaní televíznych komediálnych seriálov (väčšinou s Petrom Sellersom v hlavnej úlohe). V roku 1960 natočil so Sellersom krátky nemý film The Running, Jumping & Standing Still Film, ktorý zaujal členov skupiny The Beatles, najmä Johna Lennona. O niekoľko rokov neskôr si ho "chrobáci" vybrali za režiséra celovečerného filmu A Hard Day's Night, ktorý predstavuje "typický" deň v živote kapely. Debut slávnej liverpoolskej skupiny na striebornom plátne je mnohými fanúšikmi aj kritikmi dodnes považovaný za najlepší rock'n'rollový film vôbec. Lester ho natočil približne za 6 a pol týždňa s rozpočtom 500 000 dolárov.

The Beatles A Hard Day's Night (1964) [2009 stereo remaster]

Čierno-biely filmový dokument s prvkami komédie (ide o prvý film, ktorý by sa dal zaradiť do žánra "mockumentary") prvýkrát premietli v roku 1964. Sleduje The Beatles ako sa snažia dostať na svoju Veľkú Show počas typického dňa v období skorej beatlemánie. Väčšina komických situácií zobrazuje snahu Paula McCartneyho udržať pod kontrolou svojho (fiktívneho) starého otca, ktorý zlomyseľne štve ľudí proti sebe. Počas filmu musia tiež Beatles unikať pred novinármi a vrieskajúcimi fanúšikmi a vychádzať so svojimi manažérmi, neustále sa hádajúcimi o to, ktorý z nich je vyšší.

Názov filmu A Hard Days Night použili na základe poznámky Ringa Starra po osemnásťhodinovom maratóne v londýnskom filmovom štúdiu Twickenham: "It's Been A Hard Day's Night". Bubeník a spevák chcel pôvodne povedať "To bol teda ťažký deň", no uprostred vety si uvedomil, že vonku je už noc a tak pohotovo vytvoril frázu "A Hard Day's Night".

Režisér Richard Lester vo filme použil viaceré inovácie, ktoré sú dnes bežnou súčasťou hudobných videí. Predstavil napríklad nakrúcanie živého vystúpenia kapely z viacerých uhlov, čo umožňuje robiť vo videu prestrihy na základe hudobnej zložky. Strihanie scén podľa bítu je inováciou, ktorú Lester najvýraznejšie použil v časti filmu doprevádzanej skladbou Can't Buy Me Love. Práve tento segment snímky A Hard Day's Night je považovaný za historicky prvý hudobný videoklip. Lesterove techniky prepojenia obrazovej a hudobnej zložky už v šesťdesiatych rokoch inšpirovali filmových tvorcov a neskôr podnietili aj vznik moderných videoklipov. V roku 1984 televízia MTV udelila Richardovi Lesterovi a skupine The Beatles cenu MTV Video Vanguard Award, pričom režiséra označila za "otca hudobných videoklipov".

The Beatles - Can't Buy Me Love (z filmu A Hard Day's Night, 1964) [2009 stereo remaster]

Druhý film o Beatles s názvom Help! predstavil Richard Lester v roku 1965. Všetko sa v ňom krúti okolo diamantového prsteňa Ringa Starra. Ten má vraj čarovnú moc, získať ho chcú dvaja blázniví vedci aj fanatickí prívrženci orientálnej náboženskej sekty. Kto vlastní prsteň, môže ovládnuť celý svet. Fanatici sekty aj blázniví vedci preto prenasledujú nielen Ringa, ale všetkých členov The Beatles.

Richard Lester v roku 1973 režíroval aj anglickú verziu filmu Traja mušketieri s Michaelom Yorkom, o rok neskôr natočil pokračovanie s názvom Štyria mušketieri. Začiatkom 80. rokov bol režisérom dvoch pokračovaní kultovej snímky Richarda Donnera Superman (1978). Druhý diel (Superman II, 1981) natočil spolu s Donnerom, tretí (Superman III, 1983) sám, no ani jeden z týchto filmov nedosiahol úspech prvého dielu.

V roku 1989 sa vrátil k mušketierom vo voľnom pokračovaní s názvom Návrat mušketierov. Pre tragické úmrtie herca v tomto filme však Richard Lester na réžiu rezignoval. Jedinou výnimkou bol koncertný film Get Back (1991), ktorý dokumentuje svetové turné Paula McCartneyho v rokoch 1989 a 1990. Odvtedy sa Lester objavil iba v niekoľkých dokumentárnych filmoch.

The Beatles - Ticket to Ride (z filmu Help!, 1965)

Zdroj: TASR, wikipedia.org, imdb.com
Foto: promo k filmu A Hard Day's Night

Súvisiaci interpreti: The Beatles