Kreatívne prepojenie hudobného a vizuálneho umenia je niečo, čo súčasných umelcov dokáže nielen zviditeľniť, ale zároveň aj pozdvihnúť ich tvorbu, obohatiť ju o ďalší rozmer. Často pritom platí, že práve tí, ktorí prinášajú najviac inovácií a jedinečnosti v samotnej hudbe, majú aj najlepšie videoklipy.

Skvelým príkladom je speváčka, skladateľka a producentka FKA twigs, ktorú vďaka originálnemu prístupu k hudbe a vlastnej vizuálnej identite čoraz častejšie prirovnávajú k Björk. Tak v hudbe, ako aj vo videách má silnú umeleckú víziu, a tak neprekvapí fakt, že na väčšine svojich klipov sa podieľala aj ako ich spoluautorka a režisérka. Najnovšie video k piesni Pendulum z minuloročného oceňovaného debutu LP1 je (okrem kreatívnej reklamy na Google Glass) prvým, ktoré si režírovala úplne sama, a svoju schopnosť podčiarknuť minimalistickú hudbu sugestívnymi zábermi na seba samotnú v ňom posunula k dokonalosti.

Priateľka známeho herca Roberta Pattinsona, vlastným menom Tahliah Debrett Barnett, už od začiatku svojej kariéry prezentuje svoje exotické črty tváre (mieša sa v nej jamajská, anglická a španielska krv) a rokmi profesionálneho tanca vypracované telo ako umelecké dielo. Dokazuje to aj v novom videu, v ktorom sa síce nechala zviazať v rôznych polohách v štýle BDSM (konkrétne japonská bondage Shibari), no výsledok nepôsobí prvoplánovo a vulgárne.

Je to tak preto, že samotná autorka sa chcela vyhnúť vizuálnemu klišé z klipov popových speváčok, ktorých cieľom je ukazovanie typických ženských zbraní najmä pre potešenie mužského oka. "Musela som kameramanovi vysvetliť: 'Robíš to z mužského uhla pohľadu. Točíš to tak, že ideš od tváre dole na moju hruď, čo je super, ale to nie som ja'," vysvetlila v rozhovore pre januárové vydanie magazínu Creative Review. "Tak som mu povedala: 'Poďme sa zamerať na lýtka, na zviazané nohy, pozrime sa na znamienka na mojich rukách, nájdime veci, ktoré sú zaujímavejšie'." 

Po rôznych pohľadoch na zviazanú speváčku, tanečníčku a režisérku v jednej osobe video plynulo prechádza do záverečnej pasáže, ktorej dominujú ortuťové CGI zábery inšpirované známym futuristickým klipom What’s It Gonna Be?! (1999) dvojice Busta Rhymes a Janet Jackson. Ak si pri popise tvorby FKA twigs svojim známym neviete dať rady, "niečo medzi Janet a Björk" je celkom výstižná barlička.


Letiaci lotos a jeho mrazivo krásne vízie

Ďalším umelcom, ktorého videá sú rovnako kreatívne a osobité ako jeho hudba, je kalifornský producent Flying Lotus. Hlavnou témou jeho minuloročného albumu je smrť. Nahrávka s názvom You're Dead! je prevažne inštrumentálna, tých pár textov o konci života hovorí metaforicky, no väčšinou pracujú s myšlienkou, že posledné vydýchnutie nemusí byť úplným koncom. Azda najkrajšie ideu života po smrti vyjadril videoklip japonského režiséra Hira Muraia k singlu Never Catch Me, ktorý viaceré prestížne hudobné magazíny zaradili k najlepším hudobným videám roka 2014. A pre mňa osobne je na úplnom vrchole.

Čerstvá videoklipová novinka Coronus, The Terminator ponúka menej povznášajúci, no rovnako pôsobivý umelecký pohľad na koniec života, ktorý je takisto otvorený rôznym interpretáciám. Vo videu, ktorého režisérom je Young Replicant, vidíme muža na smrteľnej posteli obklopeného rodinou, vrátane jeho syna, ktorý prišiel o ruku. V inej miestnosti domu už čakajú traja "bieli" muži (jedným z nich je samotný Steven Ellison alias Flying Lotus), ktorí si ho chcú odviezť na druhý svet. Vo svojej halucinácii krátko pred smrťou však otec rodiny vidí niečo iné. Unikajúc pred nesvätou trojicou nasleduje syna, ktorý ho na opustenom mieste pripraví o život sám, namiesto krvi však vzduchom letia lotosové kvety.

V záverečnom zábere vidieť, že chlapec otca zabije umelou rukou (pekný odkaz na Terminátora z názvu skladby). Názory fanúšikov a vysvetlenia videoklipu sa rôznia, mne príde najpravdepodobnejší výklad, že otec zapríčinil chlapcovo zranenie a aj na smrteľnej posteli si to pri pohľade naňho vyčíta. "Moje ruky sú krvavé od dňa, kedy som prišiel. Je taká škoda, že si videl mojú násilnú stránku. Nenechaj ma odísť, chcel by som ťa zachrániť," znejú posledné slová piesne, ktorá patrí k vrcholom albumu.

Flying Lotus si síce videoklipy k aktuálnej štúdiovke nerežíruje sám, no sú to práve jeho surreálne vízie, z ktorých vychádzajú ich scenáre. "Pre mňa je Coronus jedným z najdôležitejších momentov na You're Dead! a obsahuje idey, ktoré chcem ďalej rozpracovať v mojej budúcej práci… Som šťastný, že tento vizuál vystihuje význam skladby aj moje ďalšie ambície," hovorí hudobník, ktorý nedávno prezradil, že píše scenár pre film. Natočiť by ho mal režisér Kahlil Joseph, ktorý režíroval aj krátke video k Ellisonovmu predchádzajúcemu albumu Until The Quiet Comes (2012).


TIP: Albumy oboch interpretov sme zaradili aj do nášho výberu najlepších nahrávok roka 2014.

Autor: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: FKA twigs, Flying Lotus