Veľkou párty spojenou s koncertom v dublinskej National Concert Hall oslávil v pondelok svoje šesťdesiate narodeniny spevák Shane MacGowan, známy najmä z pôsobenia v kultovej írskej folk-punkovej kapele The Pogues. Hudobníkovi prišli pogratulovať a zahrať na koncert okrem iných aj Nick Cave, Bono Vox, Sinéad O'Connor, Glen Hansard, či Johnny Depp.

Smutný moment vniesla na inak radostnú oslavu iba spomienka na speváčku írskej skupiny The Cranberries Dolores O'Riordan, ktorá v pondelok zomrela v londýnskom hoteli. Bono dokonca neplánovane odspieval časť známej pesničky The Cranberries Linger. Urobil tak krátko po tom, ako spolu s Johnnym Deppom odohrali skladbu The Pogues A Rainy Night In Soho.

Shane MacGowan sa narodil 25. decembra 1957 v anglickom Pembury a preslávil sa najmä ako spevák írsko-britskej kapely The Pogues. Formácia, ktorá skombinovala tradičný írsky folk s punkom, má na konte sedem radových albumov, ktoré vydala medzi rokmi 1984 a 1996, pričom ich najznámejším počinom je album If I Should Fall from Grace With God z roku 1988.

V roku 1991 sa cesty The Pogues a MacGowana na celých desať rokov oddelili a spevák si založil novú kapelu Shane MacGowan and The Popes, v roku 2001 sa však do The Pogues znovu vrátil. Začiatkom roka 2015 MacGowan oznámil, že skupina už nefunguje.


Zdroj: SITA (bbc.com, Spin.com)
Foto: AP Photo/Peter Morrison

Súvisiaci interpreti: Pogues