Multižánrový pandemický projekt Lolokar pokračuje vo svojej činnosti aj v novom roku. V tom minulom zarezonoval s barbie estetikou singla Radek‘s Affair, teraz prichádza s aktuálnou novinkou Január. Košický hudobník a producent Peter Šafránek zalovil po poslednom dobrodružstve s maďarským medvedíkom Boribonom tentoraz v domácich vodách.

Prekvapujúce spojenie s jemnou lyrikou speváčky Sandry Urbančíkovej, známej pod umeleckým menom Eniesa, prináša charakteristický zvuk piesne Január. Lolokar sa vracia k dávnym bristolsko-jamajským koreňom, Eniesa prináša étericko-snovú atmosféru jej posledného albumu Jablko. Obdobné paralely možno hľadať aj v textovej časti, ktorá je spoločným autorským dielom oboch interpretov.

Eniesina hudba sa naposledy objavila v oceňovanom dokumentárnom filme Neviditeľná, ktorý opisuje traumatizované ženy. Aj slová piesne Január odkazujú na podobné témy. Magické Eniesine obrazy vtáčích úletov prirodzene kontrastujú v zdanlivo nezlučiteľné spojení s priamočiarou symbolikou Šafránekovho textu. Problematika násilia v partnerskom vzťahu nie je častou témou textov súčasnej slovenskej populárnej hudby.


Najnovší Lolokarov track formou odkazuje k naliehavým vyjadreniam Holúbkov. Dominantný triphopovo-dubový beat s hypnotickou basovou linkou Adama Richtera prechádza do nástojčivého 80s gitarovo-synthového refrénu, po ktorom zvuk domovskej kapely Cha Bud! pripomenie trúbkovým sólom Pavol Jeňo. V jeho UnderGroove štúdiu prebiehal aj finálny mix singla.

"Základy piesne Január vznikali takmer presne pred rokom v čase, keď sme nevzrušene sledovali stavbu nemocnice v ďalekej Číne," hovorí Peter Šafránek. "V neistej covidovej súčasnosti podľa odborníkov alarmujúco pribúdajú prípady domáceho násilia, preto si myslím, že odkaz Januára je aktuálny práve dnes." uzatvára autor pesničky, ktorá vychádza s podporou Creative Industry Košice a Mesta Košice v rámci projektu Domáce rezidencie.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Peter Šafránek.