Už tento týždeň si budú môcť slovenskí fanúšikovia českej speváčky Lenky Dusilovej a kapely Baromantika konečne naživo vypočuť jeden z najlepších minuloročných albumov na českej scéne - V hodině smrti. Miniturné zložené z troch koncertov odštartuje v stredu večer (18.2.) v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Súčasťou koncertu, po ktorom sa Lenka Dusilová a Baromantika predvedú aj Žiline (19.2.) a Banskej Bystrici (20.2.), bude aj slovenský krst spomínaného albumu. Krstnou mamou bude basgitaristka a speváčka Shina z kapely Longital, ktorá na úvod večera vystúpi v novej zostave s bubeníkom a klávesákom Mariánom Slávkom.

"Shinu sledujem od roku 2003, kedy sa v mojom dome zjavil jej prvý album a len pozerám, akú má silu. Pomáha zrodu vkusnej hudby u vás na Slovensku," hovorí česká speváčka s obdivom o zakladateľke úspešného vydavateľstva Slnko Records. "Bratislavské publikum sa môže tešiť na výživný baromantický koncert, ktorý otvorí Longital v triu s bubeníkom. Ako mi vyštebotali blízki kamaráti 'na sieti', je to vraj veľmi silné, súčasné znenie Longital. Od Baromantiky čakajte silnú dávku emócií, hudobných farieb a muzikantského potešenia. Repertoár je jasný, máme s Baromantikou už dva pôvodné, tematické albumy, takže je o čom," pozýva Dusilová na najväčší koncert v Ateliéri Babylon.

Na spojenie dvoch špičkových kapiel slovenskej a českej scény sa môžu tešiť aj fanúšikovia v žilinskom kultúrnom centre Stanica-Záriečie. V banskobystrickej Záhrade odohrá Lenka Dusilová Baromantika samostatný koncert.

TIP: Ak chcete vyhrať voľné vstupy na vybraný koncert, zapojte sa do našej rýchlej súťaže na Facebooku.


Album V hodině smrti odráža súčasné transformačné obdobie Lenky Dusilovej a kapely Baromantika, ktorej členovia sa postupne zo sprievodných muzikantov stali spolutvorcami pesničiek. Napriek tomu, že ide o kolektívne dielo, však nechýbajú ani veľmi osobné emócie. "Najosobnejšie skladby sú pre mňa Mayday, Duszo Moja a Monotronka, ale iba preto, že semienka týchto skladieb pochádzajú z mojich príbehov a predstáv. Obľúbené sú všetky. Veľký obdiv mojim kolegom a spoluautorom albumu V hodině smrti, píšu fakt dobré pecky. Radosť hrať a spievať," vysvetľuje Dusilová.

Kapelu Baromantika, ktorá nesie názov po predchádzajúcom, sólovom počine Lenky Dusilovej, tvorí Beata Hlavenková, Patrick Karpentski, Viliam Béreš a Martin Novák. Na novom albume sa podieľali tiež zaujímaví hostia ako Justin Lavash, David Koller, Dan Bárta, Oskar Török, Marek Minárik či Miloš Dvořáček.

Lenka Dusilová má za sebou dlhú a úspešnú kariéru sólovej speváčky, počas ktorej okrem iných spolupracovala aj s kapelami Lucie a Čechomor. Šesťkrát bola ocenená soškou Českej hudobnej akadémie Anděl v kategórii speváčka roka, naposledy za albumy Baromantika (2011) a Live at Café v lese (2013). Skupina Baromantika poskytuje Lenke priestor ku kreatívnej spolupráci, ktorá nadchýňa kritikov aj fanúšikov. Album V hodině smrti (2014) sa napríklad dostal do prvej desiatky najlepších albumov roku 2014 portálu Musicserver.cz.

"Piesne sú uveriteľne civilné, no i tak ponúkajú nadhľad a vizionársky presah mantinelov žánru. Svojou štruktúrou ctia základné princípy popu a aj tak ich dokážu inovovať. Svojimi textami majú čo povedať bez toho, aby sa prepadali do bezduchého lyrického manierizmu. Hudobne je V hodině smrti neokázale podmanivou zmesou žánrových odbočiek, živých nástrojov a vkusnej elektroniky. Nechýba jej hravosť, ale ani schopnosť navodiť ponurú atmosféru, ktorú názov albumu naznačuje," napísal o albume redaktor Musicserveru Lukáš Boček.

Koncerty skupiny Baromantika na Slovensku:

18. 2. - Bratislava, Ateliér Babylon (hosť: Longital + krst albumu V hodině smrti) 
19. 2. - Žilina, Stanica Záriečie (hosť: Longital)
20. 2. - Banská Bystrica, Záhrada (samostatný koncert)

Prečítajte si: Lenka Dusilová: Neviem robiť hity, hudba pre mňa musí mať emóciu


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytli Bibiána Grebeňová Šedivá a Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Adam Holý

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová, Longital