Exotická kráska Anita Soul, ktorá sa poslucháčom v éteri pravidelne pripomína v rôznych spoluprácach, naposledy s Majkom Spiritom alebo Igorom Kmeťom, vydáva po dlhšej dobe vlastnú sólovú nahrávku. Singel Only God Can Judge Me z pripravovaného albumu zverejnila rovno s videoklipom, za ktorý by sa hanbiť nemuseli ani zahraničné hviezdy.

Talentovaná speváčka svoju novinku uviedla do života vo štvrtok večer v priestoroch jedného z bratislavských podnikov. "Táto pesnička je moja srdcová záležitosť, je inšpirovaná mojimi životnými pocitmi a emóciami, ktoré som svojho času prežívala. Hovorí o takom druhom hlase, ktorý v sebe máme, keď bojujeme s rozumom a so srdcom. Vždy sa pri tvorbe inšpirujem svojimi emóciami," povedala Anita Soul v rozhovore pre agentúru SITA.

Neslovenský vizuál aj hudba

Počas nakrúcania videoklipu, ktoré prebehlo v januári, musela zaťať zuby a pretrpieť aj mínusové teploty, nakoľko obsahuje aj scény v exteriéroch. Vynaložená snaha však rozhodne stála za to. Štýlový vizuál, pod ktorým je podpísaný momentálne najvyhľadávanejší slovenský režisér hudobných videí Michal Nemtuda, vôbec nepôsobí ako domáca tvorba. Samotná speváčka vo videu vyzerá skvele aj vďaka šikovným rukám stylistu Andreja Kusalíka. Okrem nej sa v klipe plnom rôznorodých outfitov objaví aj úspešná slovenská tanečníčka Lady Mel, ktorá so svojou crew spríjemnila aj atmosféru samotného krstu.

Čo je však najdôležitejšie, "neslovenský" je nielen vizuál, ale aj samotná skladba, na ktorej sa spolu so speváčkou podieľali aj slovenský klavirista a skladateľ Eugen Vizváry a americký bubeník Chris Dave (Robert Glasper, Adele, D'Angelo, Jose James...). Výsledok ich spolupráce je zaujímavým mixom žánrov na pomedzí súčasného R&B, neo soulu a jazzu. Pripomína tak tvorbu Solange na jej oceňovanom minuloročnom albume A Seat at the Table, či jednej z ikon čiernej hudby posledných troch dekád, Erykah Badu. S tou Anitinu novinku spája aj meno zvukového majstra, ktorý sa postaral o finálny mix a mastering. Viac nám prezradila v krátkom rozhovore (na konci článku), v ktorom sa vyjadrila, že svoju novú tvorbu by rada predstavila aj v zahraničí.


Novinku pokrstil Juraj Kukura vodou a prepeličím perím

Uvedenie novinky v priestoroch Icon Coffee & Lounge bolo spojené aj s krátkym vystúpením speváčky s jej kapelou a špeciálnymi hosťami, s ktorými zahrala niekoľko skladieb. "Zaznela Rihanna v špeciálnom aranžmáne, zahrali sme tiež pesničku od kultovej kapely 90. rokov SWV a moju novú skladbu Happy z pripravovaného albumu," príblížila Anita program večera. Jeho vrcholom bol samozrejme krst nového singla, čistou vodou a perím z prepelice ho za asistencie speváčky pokrstil herec Juraj Kukura.

"Pán Kukura je pre mňa osobnosť a táto skladba je pre mňa veľmi dôležitá a osobná, preto som ho oslovila. On je milovníkom dobrej, kvalitnej hudby, podporuje jazzové koncerty a umenie. Je to človek, ktorý celý život bojoval za hudbu, ktorá tu bola kedysi zakázaná. Preto je to podľa mňa správny adept na to, aby požehnal túto skladbu. Prepeličie perie sme zvolili, pretože tam spievam, že chcem lietať voľne ako vták, takže to bolo také symbolické," priblížila Anita, ktorá sa s hercom pozná z divadla. "Poznáme sa z Divadla Aréna, kde som viackrát vystupovala. Pán Kukura ma dokonca teraz pozval aj na svoje 70. narodeniny v marci, tak sa veľmi teším," prezradila. 

videoklip Only God Can Judge Me Zdroj: Youtube / A-Team

Album bude jednotnejší, celý po anglicky a so zahraničnými hosťami

Čo ťa inšpirovalo pri tvorbe novej pesničky Only God Can Judge Me?

Pesničku som napísala s Eugenom Vizvárym a nahrali sme ju spolu s bubeníkom Chrisom Daveom z Ameriky, u ktorého som mimoriadne rada, že sa na to dal. Pesničku mixoval a mastroval Russell Elevado, ktorý bol nominovaný na Grammy a mixoval nahrávky pre umelcov ako D'Angelo alebo Erykah Badu.

Nechcela si s vydaním videoklipu počkať?

Oslovila som Michala Nemtudu a jeho A-Team, aby spolu so mnou spravili videoklip. Myslím si, že sa nám podarilo zachytiť takú tú správnu atmosféru, akú som aj chcela. Pôvodne sme mali nakrúcať koncom jesene, ale to sa nepodarilo, pretože som ochorela. Celé nakrúcanie sme presunuli na január, kedy bola naozaj veľká zima. Tým, že sme točili aj v exteriéri, kde bol sneh, tak som chcela, aby to bolo ešte aktuálne, a preto to vydávame už teraz.

V posledných rokoch sme tvoj hlas počuli najmä v rôznych featuringoch. Plánuješ tento rok vydať viac sólových nahrávok?

Ja som v podstate vydala aj nejaké svoje single, ako napríklad Daylight. Tento rok dávam von Only God Can Judge Me a samozrejme dokončujem sľubovaný album. Dúfam, že mi podarí, aby uzrel svetlo sveta už čoskoro.

V čom bude tvoj nový album odlišný od predchádzajúceho?

Človek sa stále posúva ďalej a platí to aj v muzike. Začína objavovať nové skutočnosti, trošku sa mu mení hudobný vkus a páčia sa mu nové veci. Bude určite iný ako ten prvý a bude mať omnoho väčšiu kontinuitu. Myslím si, že aj ja som už trošku viac vyzretejšia, takže bude jednotnejší. Bude celý po anglicky a objavia sa na ňom rôzni zaujímaví hostia zo zahraničia.

Chcela by si s albumom preraziť aj v zahraničí?

Veľmi by som bola rada. Pokúsiť sa o to určite pokúsim. V prípade Only God Can Judge Me som už komunikovala s pár zahraničnými rádiami, ktoré boli tomu naklonené, takže určite to rozpošlem do rôznych staníc.

Máš v pláne v tomto roku aj koncertovať alebo sa sústredíš na nahrávanie albumu?

Ja sa to budem snažiť nejako skombinovať. Určite budem robiť klubové koncerty s vlastnou muzikou a popritom budem aj pracovať na novom albume.

Text: SITA + Dušan Marko (rozhovor)
Foto: Facebook.com/AnitaSoul.SK

Súvisiaci interpreti: Anita Soul