Už 15. marca príde do kín nový slovenský film Backstage, ktorý je na poli slovenského filmu naozaj netradičným zjavom. Žáner tanečného filmu u násnie je bežný, preto sa tvorcovia snažili dať doňho všetko. Hoci sa o choreografie postaral najznámejší slovenský choreograf Miňo Kereš a ako hlavné postavy sa predstavia tanečníci z The Pastels, tanec bol pre mnohých veľkou výzvou.

Tanečníkom a hercom sa nevyhli ani zranenia, kvôli ktorým sa nakrúcanie filmu nezaobišlo bez improvizácie, ale aj posúvania termínov nakrúcania. Producentka filmu Silvia Panáková prezradila, že počas výrobného procesu prečkali dve operácie kolien kľúčových postáv a jedno vážne zranenie ramenného kĺbu.

Profesionálni tanečníci sú na podobné náročné tempo zvyknutí, ťažšie to mali herci, ktorí s tancom skúsenosti nemajú. Svoje o tom vie aj herečka Mária Havranová, ktorá vo filme stvárňuje jednu z najvýraznejších členov tanečnej skupiny West Coast Crew, čomu boli prispôsobené aj náročnejšie choreografie. Mária mala k tancu vždy blízko, no s tanečným štýlom hip-hop sa intenzívne stretla po prvýkrát až pri tomto nakrúcaní. Hoci sa posťažovala, že jej pohybová pamäť nie je až taká vycibrená, s prehľadom zapadla medzi ostatných tanečníkov.

Horšie bol na tom jej herecký kolega Ondrej Hraška, ktorý vo filme stvárni Huga. Ten aj napriek tomu, že pochádza z tanečnej rodiny privoňal k hip-hopu až pri filme. A bol to naozaj tvrdý oriešok. "Keď som prvýkrát vstúpil do nášho "tréningového centra" v Istropolise a chalani z The Pastels mi ukázali nástrely choreografií, chvíľu som váhal, či je to naozaj pre mňa." Po intenzívnych tréningoch sa však pochybností zbavil, s čím mu pomohli najmä tanečníci z The Pastels. "Sú to blázni, ktorí nevedia obsedieť, ale na strane druhej aj veľkí profesionáli, ktorí obleteli svet. Iba oni môžu do príbehu dostať práve ten potrebný smrad tanečného zákulisia, spôsob akým títo ľudia komunikujú a ako sa celkovo správajú. Okrem toho má v sebe každý z nich takého veľkého herca, že málokto im konkuruje," nešetril chválami na ich adresu Ondrej Hraška.


Vyvolený Tony Porucha

Režisérka filmu Andrea Sedláčková si do hlavnej roly Buddyho vybrala zo všetkých tanečníkov z The Pastels práve Tonyho Poruchu, čo sa neskôr ukázalo ako skvelý ťah. "Bola som okúzlená jeho prirodzeným talentom, ktorý sa v priebehu nakrúcania rozvíjal a postupne získaval profesionálne parametre a dovolím si povedať, že pred Tonym stojí veľká herecká kariéra," nešetrila chválami Sedláčková. Vždy usmiaty tanečník sa vyjadril, že by si podobnú príležitosť v budúcnosti rád zopakoval.

Backstage je o mladých, ale nie len pre mladých. Podľa tvorcov filmu je vo filme správna a nefalšovaná ingrediencia talentu a srdca, ktorá zaujme každého. "Týmto filmom by sme na jednej strane radi prispeli k žánru súčasného tanečného filmu, pobaveniu a potešeniu divákov zo života, dobrého tanca, hudby a zo skvelých hereckých výkonov. Na strane druhej chceme najmä mladým ľuďom ukázať, že nie všetko, čo nám súčasné nablýskané prostredie médií ponúka, je vždy také, ako sa na prvý pohľad javí, a kariéra nemusí byť tá najdôležitejšia hodnota nášho života. Naopak dobré vzťahy, láska a priateľstvo je to, čo nás robí šťastnými a "bohatými"," prezrádza producentka filmu Silvia Panáková.

Tip: V marci príde do kín slovenský tanečný film Backstage. Pozrite si trailer

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Přidalová.