Všade, kam sa pozriete, sú spravodajské články plné situácie na Ukrajine, ktorú samozrejme musí brať vážne každý, komu nie je jedno, aká bude budúcnosť Európy a sveta. Napriek tomu si dovolíme upriamiť pozornosť aj na niečo iné, čo súvisí s naším východným susedom - koncert kyjevskej kapely DakhaBrakha, ktorá už zajtra (18.2.) vystúpi v Bratislave.

Zvesti z Prahy, kde Dakhabrakha včera večer vystúpila v klube Roxy, hovoria, že sa máme na čo tešiť a ukrajinská formácia ponúka strhujúci hudobný zážitok, ktorý ťažko s niečím porovnať. Na Slovensku sme sa o tom mohli prvýkrát a zatiaľ naposledy presvedčiť v lete 2010, kedy mala skupina slovenskú premiéru na festivale Pohoda. Odvtedy však prešla veľký kus cesty a stala sa jedným z najznámejších, najoceňovanejších a najzaujímavejších hudobných exportov z východnej Európy.

Za všetko hovorí už to, že skupina mala za poslednú dekádu okrem množstva svetových festivalov viackrát príležitosť ukázať svoje umenie aj v prestížnych koncertných sériách, ako sú Live on KEXP (2015, 2017, 2019) alebo NPR Music Tiny Desk Concert (2015 a 2021). Záznamy týchto elektrizujúcich vystúpení, ktorými dokážu publikum dostať až do stavu tranzu, sú tou najlepšou pozvánkou na koncert, ktorý sa uskutoční v piatok 18. februára v bratislavskom MMC.


Ženské trio Olena Tsybulska, Iryna Kovalenko, Nina Garenetska a ich spolupútnik Marko Halanevych pochádzajú z divadelného prostredia, keď pôvodne vznikli ako projekt ukrajinského režiséra Vladislava Trojického v kyjevskom nezávislom centre Dakh. To formovalo ich scénický prejav, ktorý sa rokmi menil a rozvíjal, až sa vypracovali na jednu z najlepších koncertných kapiel vo svojom žánri. Typickým sa pre nich stalo vystupovanie v krojoch a baraniciach na hlavách, spájanie ukrajinských ľudových nástrojov s famóznymi vokálmi, ktorými napríklad imitujú vtáčí spev či iné zvuky z prírody.

Označenie world music si (po)opravili a pozmenili na ethno-chaos, keďže nechceli byť zaseknutí iba v jednom hudobnom štýle. Radi si požičiavajú inšpiráciu z indickej, arabskej, africkej či austrálskej ľudovej hudby. Ukrajinský folklór tak aktualizujú a rozširujú o ďalšie vplyvy. Súvisí to aj s tým, že sú skutočnými hudobnými nomádmi - hrali už po takmer celom svete a okrem Európy pravidelne vystupujú aj v zámorí či v Japonsku. Aj tohtoročné turné bude po európskych zastávkach na jar pokračovať v USA.

V roku 2020 po štyroch rokoch vydali svoju šiestu štúdiovú dosku Alambari, ktorú v Bratislave doplnia o staršie skladby. Prvý koncert bratislavský veľkej zahraničnej kapely po dlhých mesiacoch prísnych opatrení a presunutých koncertov bude nielen povzbudením, že po dlhej a ťažkej zime príde nádej na slobodnú a uvoľnenú jar, ale vzhľadom na aktuálne dianie u našich východných susedov bude mať nepochybne veľmi silný a špecifický náboj.

Vstupenky:  


Koncert DakhaBrakha sa uskutoční pod značkou Danube Music Day, ktorá chce prinášať na Slovensko prelomových a priekopníckych interpretov, ktorí výrazným spôsobom formovali hudobnú scénu (v oblasti zvuku, formy aj estetického vnímania), no napriek tomu u nás ešte nikdy nevystúpili, alebo len veľmi sporadicky.

Projekt Danube Music Day odštartoval v novembri 2021 vystúpením hip-hopovej legendy Grandmastera Flasha (reportáž). Organizátori tak hneď druhým menom potvrdzujú, že skutočne vyberajú nadčasovú hudobnú kvalitu bez akýchkoľvek žánrových mantinelov. Tretím koncertom pod hlavičkou Danube Music Day bude máji vystúpenie kultovej formácie alternatívneho rapu Arrested Development.

Lístky na oba koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Text: Hudba.sk + Music Press Production

Súvisiaci interpreti: DakhaBrakha