V sobotu večer sa v priestoroch Slovenského národného divadla odovzdávali ceny OTO za rok 2012. Galavečer trinásteho ročníka diváckej televíznej ankety sa už tradične začal vyhlasovaním moderátorských kategórií. Náš však zaujímalo najmä to, kto si odnesie sošky v kategóriách Spevák a Speváčka.

Priamy prenos moderovala zohraná dvojica Adela BanášováMatej "Sajfa" Cifra, ktorí svojimi pohotovými a vtipnými komentármi (aj pri žehlení vlastných prešľapov, viď uvedenie vystúpenia Mira Žbirku) oživovali priebeh celého večera.

Okrem moderátorov boli spestrením večera aj hudobné vystúpenia. Otváracia pieseň večera, bohužiaľ z playbacku, patrila mladej hviezde Celeste Buckingham, a cappella verziu songu Voda divoká ponúkla spolu s vokálnym sextetom Jana Kirschner, dvojica Gipsy Čáve predviedla svoju verziu Rytmusovej piesne Zlatokopka, ktorá nesie v ich verzii názov Topolčianska zlatokopka a aktuálny hit So In Love prišla zaspievať Nela Pocisková. Večer zakončil spomínaný Meky Žbirka symfonickou verziou skladby Atlantída... teda vlastne Balada o poľných vtákoch.


Prvenstvo v kategórii Speváčka roka patrilo v trinástom ročníku po prvýkrát Celeste Buckingham, ktorá si tak po soške strieborného Slávika odnáša v tomto roku už druhé významné divácke ocenenie. Za sebou nechala ďalšie dve nominované – Zuzanu Smatanovú a Nelu Pociskovú.

Speváčka, ktorá v máji oslávi 18. narodeniny, poďakovala okrem svojej rodiny a jej spolupracovníkom samozrejme najmä fanúšikom: "Chcem poďakovať fanúšikom že hlasovali, môj sen sa rýchlo stal realitou. Pätnásťročné ročné dievča sa chcelo stať speváčkou a teraz som už skoro tam."
 
Cenu prevzala z rúk Mira Žbirku, ktorý sa krátko na to stal víťazom v druhej hudobnej kategórii - Spevák roka, v ktorej boli nominovaní aj minuloročný víťaz Marián Čekovský a interpret veľkého letného hitu Žijeme len raz Ego. Sošku OTO odovzdával Mekymu jeho bývalý spoluhráč Laco Lučenič. "Tak ja všeličo vydržím, ale keď mi to dáva Laci, tak som z toho mimo. Chcem poďakovať všetkým tým, ktorí mi poslali hlasy a takto ma dostali," poďakoval spevák, ktorý má za sebou mimoriadne úspešný rok.
 
Okrem poďakovania sa spevák vyjadril aj k často skloňovanej téme nedostatku slovenskej hudby v rádiovom éteri. "Keby aj už nikto nehral slovenské pesničky, ja ich určite budem skladať a hrať a budem ich hrať doma manželke, lebo jej sa slovenčina páči," vyriekol svoje posolstvo aktuálny víťaz ankety OTO.

Ďalšie podrobnosti a víťazov nehudobných kategórií nájdete na stránke Anketaoto.cas.sk. Pozrite si ako spestrili odovzdávanie cien Gipsy Čáve a ako priamy prenos odštartovala Celeste Buckingham.




Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Youtube / STV

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham, Miro Žbirka