Anglický hudobník David Gilmour sa v lete predstaví v talianskych Pompejach. Sedemdesiatročný muzikant, ktorý sa preslávil v už nefungujúcej kapele Pink Floyd, odohrá na archeologickom nálezisku dva koncerty. Vystúpenia prostredníctvom sociálnej siete Twitter potvrdil taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

Muzikant s Pink Floyd odohral v roku 1971 v pompejskom Veľkom divadle koncert bez fanúšikov. Záznam z tohto vystúpenia sa dostal na trh pod názvom Pink Floyd: Live at Pompeii. Pripravované koncerty tak pre hudobníka znamenajú návrat do antického mesta, ktoré po erupcii sopky Vezuv v roku 79 pochovala na niekoľko storočí niekoľkometrová vrstva popola.

Podľa hovorcu náleziska však Gilmour namiesto Veľkého divadla pravdepodobne vystúpi v miestnom rímskom amfiteátri, ktorý pojme približne dvetisíc divákov. Koncerty, ktoré sa budú konať 7. a 8. júla, tentoraz sprístupnia aj fanúšikom. Vystúpenia sa uskutočnia v rámci Gilmourovho svetového turné na podporu jeho sólového albumu Rattle That Lock. Okrem Gilmoura by sa mal v Pompejach v júli predstaviť aj Elton John


David Gilmour pôsobil v kapele Pink Floyd od decembra 1967. S formáciou vydal napríklad albumy A Saucerful of Secrets (1968), Ummagumma (1969), The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), The Wall (1979), The Division Bell (1994) či posledný The Endless River (2014).

Rodák z Cambridgeu, ktorého magazín Rolling Stone vyhlásil za 14. najlepšieho gitaristu všetkých čias, má na konte aj štyri sólové nahrávky - David Gilmour (1978), About Face (1984), On an Island (2006) a Rattle That Lock (2015), pričom s poslednými dvoma menovanými dobyl UK Chart. V septembri 2008 ponúkol aj koncertný záznam Live in Gdansk. V roku 1996 ho ako člena Pink Floyd uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA (NME.com)
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd