Organizačný tím minuloročného koncertu Klavír bez bariér dnes na tlačovej konferencii priblížili pokračovanie úspešného projektu, ktorým bude aprílový benefičný koncert s názvom Hudba bez bariér. Podľa OZ Parasport24 pôjde tentoraz o omnoho väčšie podujatie, v rámci ktorého sa na pódiu vystriedajú nielen domáci, ale i zahraniční interpreti.

Réžiu koncertu, ktorý sa uskutoční 14. apríla v bratislavskej Inchebe, zastreší dvojica Martin Hudák a Peter Skaličan, ktorí návštevníkom sľubujú atraktívnu šou a bohatý program. "Môžete sa tešiť na koncert, ktorý bude vyzerať pekne nielen po obsahovej, ale aj po vizuálnej stránke," povedal počas tlačovej konferencie Martin Hudák. "Jedná sa o skvelú myšlienku a skvelé vystúpenia, veríme, že sa to ľuďom bude páčiť," dodal.  Súčasťou koncertu bude bubnová šou v podaní súborov Rytmika a Maribondo a tiež špeciálna inštrumentálna šou nového slovenského hudobného objavu.

Celeste Buckingham: Zmyslom tvorby je pomoc iným

Na koncert sa tešia mnohí známi hudobníci. Priazeň a podporu dobrej myšlienke prejavila i pesničkárka Sima Martausová, ktorá sa na pódiu v rámci spomínaného projektu predstaví po prvý raz. "Ja si stále uvedomujem, že som v tomto živote dostala viac, ako by som si priala alebo ako by som čakala, že naozaj mám veľa darov - chodím, vidím, počujem, som zdravá a šťastná a ono to je podľa mňa schválne tak zariadené, že tí, čo majú veľa, sú tu na to, aby pomohli tým, ktorí veľa nemajú alebo ktorým niečo chýba, takže mi to príde také prirodzené, že som svojou troškou - že viem skladať pesničky a viem spievať - mohla prispieť k takejto krásnej myšlienke," poznamenala mladá speváčka.

Radosť z projektu s ňou zdieľa i Celeste Buckingham, ktorá priznala, že jej projekt ukázal zmysel jej tvorby. "V poslednej dobe som sa v tom hudobnom biznise strácala, žila som v takej bublinke a som šťastná, že teraz môžem robiť aj niečo, čo je zmysluplnejšie ako to, čo som robila posledných pár mesiacov. To neznamená, že si nevážim to, čo robím, ale ako speváčka a skladateľka stále viac vnímam, že jediný význam, ktorý moja tvorba má, je ten, že sa moja hudba dotkne srdca niekoho druhého a že má na niekoho dobrý vplyv - či už tým, že mu počas dňa zlepší náladu alebo - ako na takejto akcii - že môže niekoho podporiť, nielen pocitovo a emocionálne, ale aj materiálne. Som veľmi rada, že sa takéto veci na Slovensku dejú a som vďačná, že môžem byť súčasťou niečoho takého," podotkla speváčka, ktorá žije striedavo na Slovensku a v USA.

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Braňo Bajza, Celeste Buckingham a Miko Hladký Zdroj: SITA/Marek MrvišBraňo Bejza, Celeste Buckingham a Miko Hladký na tlačovke Hudba bez bariér

Raper na vozíčku: "Hudba naozaj lieči, je to pravda"

Účasť v programe potvrdili aj speváčky KristínaDara Rolins, Vanda a Katarína Landlová. Medzi vystupujúcimi nebude chýbať ani raper Bekim, ktorý hendikep zažíva na vlastnej koži. "Mne tiež dávnejšie pomohli a teraz už tú pomoc nepotrebujem, preto som rád, že môžem pomôcť zase ja niekomu inému. Je to pekná myšlienka - hudba naozaj lieči, je to pravda. Keď som sa rozbil, hudbu som počúval veľmi často a bola to jedna z vecí, ktoré mi pomohli," povedal počas tlačovej konferencie mladý Pezinčan, ktorý môže byť pre mnohých veľkou inšpiráciou a povzbudením. Napriek nehode, po ktorej skončil na invalidnom vozíčku, totiž rozdáva úsmevy a chuť do života.

Na koncerte Hudba bez bariér zahrá aj skupina Gladiator, ktorá má s benefičnými podujatiami množstvo skúseností. "Sme kapela, ktorá počas svojej kariéry odohrala už veľa charitatívnych akcií a veľmi radi na nich hráme. Na týchto koncertoch je totiž vždy taká iná nálada, tí ľudia sa omnoho srdečnejšie bavia a to sa hneď odzrkadľuje aj na nás. V tej atmosfére vždy cítiť, že to nie je len taký obyčajný koncert, prúdi tam zvyčajne taká oveľa pozitívnejšia energia," povedal Miko Hladký v rozhovore pre agentúru SITA. "Tentokrát, ako vidím, sa ako účinkujúci na podujatí stretneme v poriadne silnej zostave. Už teraz sa na to tešíme," dodal.

Ako ďalej prezradil, z charitatívnych podujatí má zvyčajne dvojaké pocity. "Človek sa na jednej strane tak zastaví, keď sa zamyslí nad tým, aké to tí ľudia majú ťažšie a musia s tým svojím hendikepom žiť - aj keď oni to často berú úplne normálne a nepríde im to nejaké zvláštne, no keď je s tým konfrontovaný zdravý človek, tak si len uvedomí, aké ťažké a náročné bariéry musia títo ľudia dennodenne prekonávať. A potom je tam druhý pocit, keď si uvedomíte, ako tú svoju starosť dokážu prijať a žijú s ňou radostne a s takým plnohodnotným naplnením - vtedy to človeka veľmi nabíja. Vždy si tak hovorím, že čo sa ja môžem vôbec na niečo sťažovať, keď si takýto človek dokáže na sto percent užívať život a tešiť sa z neho... Takže človeku to dáva veľké plus," poznamenal spevák.

Aj hendikepovaní ľudia sa chcú baviť

Pozitívny vzťah k benefičným koncertom má aj skupina Polemic. "Veľmi radi podporíme benefičné akcie, ale za posledné dva-tri roky dostávame už toľko ponúk, že si vyberáme. Toto je jedna z tých, kde sme nemuseli veľa rozmýšľať. Toto je jedna z najpozitívnejších akcií, ktorú sme zažili minulý rok v Spišskej Novej Vsi, kde bol finálny dojazd cyklomaratónu, a nás to veľmi nadchlo. Tým, že tento rok urobili koncert, nemohli sme povedať nie," prezradil líder skupiny Braňo "Bejzo" Bajza, ktorý si zaspomínal na spomínaný cyklomaratón.

"Chcem sa spýtať, či bude po koncerte afterparty, lebo na našej poslednej akcii sme dali skvelú afterparty a hendikepovaní športovci mali ruku hore až do rána," povedal Bejzo so smiechom. "Táto komunita je pre nás inšpiráciou a motiváciou - keď ich vidíme, uvedomujeme si, že žijú aktívnejší život než mnohí z nás zdravých. Chodia na olympiády, majstrovstvá sveta. Sme veľmi radi, že ich môžeme opäť podporiť. A ako som povedal, ak bude afterka, veľmi radi sa zúčastníme aj tej!"

Aprílový koncert by podľa slov hlavného organizátora a šéfa OZ Parasport24 Miroslava Buľovského nemal byť posledný - podobný koncert už totiž plánujú i v polovici októbra v Košiciach. Záštitu nad podujatím Hudba bez bariér prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Vstupenky sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk. Na koncert nadviaže letná benefičná cyklotour pod názvom Parasport24 Tour 2016, na ktorú sa podľa slov organizátorov chystá i bývalá premiérka SR Iveta Radičová.

OZ Parasport24 bolo založené v roku 2006 a venuje sa organizácii rôznorodých projektov na podporu hendikepovaných ľudí, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj. Prostredníctvom športu majú občania so zdravotným znevýhodnením lepšiu možnosť zaradiť sa do bežného života.

Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.parasport24.com, www.facebook.com/Parasport24 a na Facebook stránke podujatia.

Zdroj: SITA + TASR + Soul for Show PR
Foto: SITA/Marek Mrviš

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham, Sima Magušinová