Debutový album Barbory Polákovej rozvíril vody českej pop music. O to väčšie očakávania sa viažu k novinke ZE.MĚ, ktorá vyjde už v piatok 23. marca v Supraphone. Po klipe Po válce, nominovanom na cenu Anděl 2017, ju aktuálne predznamenáva druhý singel Vono, ku ktorému vznikol videoklip v pražskom metre.

"Chceli sme v noci roztancovať metro, a na to sme potrebovali veľa ľudí a tanečníkov. Nakoniec sa ich zišla skutočne skvelá, viac ako sedemdesiatčlenná skupina, ktorá nás v tom zimnom metre - vonku práve bolo asi -10°C – naozaj veľmi podržala. Od niekoľkonásobného majstra sveta v stepe Tomáše Slavíčka, cez popredných českých voguerov, ako je Michal 'Ninja' Černý, našich najlepších capoeristov, ktorých vedie Marcus Tartaruga Maciel, street dancerov, až po kamarátov a kamarátov ich kamarátov, ktorí boli ochotní s nami celú noc v metre vydržať," poodhaľuje Poláková koncept vzniku klipu, ktorý rovnako ako vianočno-novoročný remake A po válce Vánoce režíroval Jiří Zeman.

O samotnej skladbe Vono prezradila: "Tá pieseň je o plevelných slovách, ktoré používame vo vetách - akoby, vlastne, relatívne, presne, akože - je o výplňových slovách." 


Ako vznikal album ZEMĚ?

Okrem už zverejnených dvoch singlov prinesie album ZE.MĚ ďalších desať nových piesní, ktoré vznikli rovnako ako debut v spolupráci s renomovaným producentom Janom P. Muchowom. Práve Muchow spoločne s Polákovou a jej kapelníkom a klávesistom Davidom Hlaváčom majú zásadný podiel na finálnej podobe albumu, ktorý na českej scéne patrí medzi najočakávanejšie tituly tohtoročnej jari.

"Tvorivý proces bol predovšetkým o prirodzenom raste jednotlivých skladieb. Nič nikam násilím netlačíme. Ako prvý bol vždy text. A ten si sám musel povedať, kade chce ísť. V tom si, myslím, všetci traja rozumieme. Honza dostal od Davida už celkom prepracované demá. Ale jeho zásahy to napriek tomu zase posunuli ďalej a inak, než by nám dvom s Davidom napadlo," približuje dvojnásobná držiteľka ceny Anděl 2015 priebeh prác na albume, ktorého základy vznikli v priebehu niekoľkých intenzívnych sústredení v úzkej spolupráci s Hlaváčom, ktorý má tentokrát nemalý podiel aj na textoch.

"Pracovať vo dvojici je väčšia zábava a je to kreatívnejšia práca. Tým, že sme sa rozprávali a uchopovali naše myšlienky nahlas, prehlbovali sa aj témy, o ktorých som chcela písať. A doviedlo nás to zas niekam inam, než keby som to splietala niekde sama," dodáva Poláková, ktorá tentokrát naspievala všetkých dvanásť piesní sama, iba s drobnou výpomocou detského zboru. Novinkou je tiež využitie sláčikového orchestra, ktorý v jednotlivých skladbách prispieva k pôsobivej farebnosti a hĺbke. Napokon, dômyselné a pestré aranžmány sú spoločne s väčšou žánrovou otvorenosťou jedným z výrazných poznávacích znakov nových piesní.

Tým ďalším je bezpochýb svojbytná poetika, ktorá sa vymyká všetkým kategóriám a na domácej scéne by len veľmi ťažko hľadala konkurenciu. Nečakané spojenia, hravosť, ale i ľahkosť a civilná samozrejmosť, s akou Barbora Poláková glosuje svoj vlastný svet i dianie okolo nás, sú natoľko originálne a nákazlivé, že mnohé z nich majú potenciál zľudovieť.

Barbora Poláková - ZE.MĚ, 2018 Zdroj: cover albumuObal albumu ZE.MĚ

Originalita nechýba ani albumovému vizuálu. Na pôsobivom obale, ktorého základom je obraz amerického kresliara a ilustrátora Charlesa Chaissona, ktorý následne do konečnej podoby spracoval renomovaný grafik Pavel Fuksa, pozornejší fanúšikovia nájdu množstvo odkazov na jednotlivé piesne novinky. Nový merchandise ponúkne zaujímavé kresby Lucie Tomiškovej na doplnkoch a oblečení podľa designu Vojty Novotného a Terezy Kytkovej.

"Urobili pre mňa toľko návrhov a variant, že som si nemohla vôbec vybrať a točila sa mi hlava z tej záplavy skvelých nápadov. Nakoniec sme sa vydali jedným smerom a moc sa teším, až to všetko dorazí z dielne," dodáva Poláková k novému merchandise, ktorý sa kompletne, vrátane utkanej látky, vyrábal v Čechách, a k dispozícii bude od apríla buď na jednotlivých koncertoch turné alebo prostredníctvom Barborinho e-shopu.

Prečítajte si: Barbora Poláková vydáva druhý album ZE.MĚ, predstaví ho aj v Bratislave


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Petr Kurečka