Trafila klinec po hlavičke. Rita Ora svoju novú skladbu How To Be Lonely vydáva presne v dobe, kedy sa kvôli pandémii koronavírusu mnohé štáty uchyľujú k drastickým opatreniam a v mnohých prípadoch ku karanténe svojich občanov. Je pritom viac než isté, že ide o náhodu, nakoľko nahratie a samotné vydanie skladby zaberie aj niekoľko mesiacov.

Už sú to takmer dva roky, odkedy Rita Ora vydala svoj úspešný album Phoenix. V roku 2018 s ním definitívne potvrdila svoj triumf na popovej scéne, ktorému predchádzalo vydanie úspešných skladieb Your Song, Anywhere, Let You Love Me  či For You.

Talentovanej rodáčke z Kosova zrejme hudobný úspech zachutil a pozície jednej z najžiadanejších britských speváčok súčasnosti sa vzdať rozhodne nehodlá. Skladbu How To Be Lonely, ktorá je ochutnávkou novej tvorby tejto speváčky napísal Ed Sheeran, s ktorým Rita spolupracovala aj na spomínanom hite Your Song. Spoluautorom nového singlu je tiež nečakaná hviezda tohtoročných BRIT Awards Lewis Capaldi, ktorý v novinke dokonca naspieval sprievodné vokály.


Recept na sebalásku

Názvom skladby (v preklade "Ako byť sám/sama") a aj fotografiou na obale (odborníci v súvislosti s minimalizáciou šírenia vírusu radia kýchať a kašľať do predlaktia, nie do dlane) speváčka kuriózne nadväzuje na aktuálne opatrenia v mnohých európskych krajinách. Či už išlo o náhodou alebo dobre premyslený marketing, tento názov a obal nahrávky sa k súčasnej situácii dokonale hodí.

Rita Ora však v piesni pochopiteľne nespieva o žiadnej nútenej karanténe, ktorú by podstúpila kvôli chorobe či inému závažnému problému. Spovedá sa v nej z toho, čím si už prešiel každý z nás a to z hľadania lásky a nevydareného vzťahu, po ktorom sme sa utiahli sami do seba. "Povedal mi, že ma miluje viac ako ostatné. Vraj by mohol byť tým, kto ma zoberie domov. Ale som na to dosť dobrá? Som všetko, čo by mohol chcieť?" odznie v texte z úst 29-ročnej speváčky, ktorá mimo svojej tvorby o svojom súkromí veľa nehovorí. Faktom však je, že po jej boku už poriadne dlhú dobu nestál žiaden muž, takže inšpiráciu pre nový singel zrejme čerpala z dávnejšej minulosti.

Kým v našich končinách boli kvôli pandémii koronavírusu zakázané koncerty a iné akcie vrátane živých televíznych prenosov, kde by sa zdržovala väčšia skupina ľudí, vo Veľkej Británii zvolili iný prístup a takmer všetko tam zatiaľ funguje bez obmedzení. Rita Ora tak už novinku How to Be Lonely predstavila aj naživo v programe Sport Relief 2020 na BBC.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/RitaOra