Česká Akadémia populárnej hudby rozdala v pražskom Hudobnom divadle Karlín výročné ceny Anděl. Najviac trofejí si odniesla Aneta Langerová, ktorá premenila na víťazstvo všetky štyri nominácie, keď uspela v kategóriách Speváčka roka, Album roka (Na Radosti) a ďalšie dve ceny jej vyniesli skladba Tráva a videoklip k nej.

Víťazka prvého ročníka Česko hledá SuperStar predbehla v kategórii najlepšia speváčka Lenku Dusilovú a Ewu Farnú. Aneta Langerová poďakovala hlavne spolupracovníkom z aktuálneho albumu Na Radosti (recenzia). "Mám za sebou asi jedenásťročné hľadanie ľudí, ktorí mi vyhovujú ako ľudsky, tak sú to aj hudobníci, ktorí ma nejakým spôsobom posúvajú. To ma vždy veľmi teší a je to vec, na ktorú som v dnešnej dobe najviac hrdá," povedala speváčka, ktorej novinka nadchla nielen kritikov, ale v rovnakej miere aj fanúšikov.


Medzi spevákmi zvíťazil Michal Hrůza, ktorý počas večera vystúpil po prvý raz v televíznom prenose po vlaňajšom útoku dvoch mladíkov v Ostrave. Formácia Chinaski mala tri nominácie, no odniesla si cenu len v kategórii Skupina roka. Za Objav roka vyhlásili kapelu Jelen. Najpredávanejším albumom roka 2014 bola nahrávka Proměnamě Tomáša Klusa. Hudobník sa na ceremoniáli nezúčastnil, odkázal však, že pripravuje ďalší album.
 
Do Siene slávy uviedli 68-ročnú speváčku Hanu Zagorovú. "Ďakujem všetkým spolupracovníkom, tým senzačným aj príšerným, pretože ma vždy posunuli o kus ďalej," uviedla. Bez ceny neodišiel ani moderátor večera Leoš Mareš, ktorému legendárny Karel Gott udelil špeciálnu trofej "za to, že prestal spievať". O víťazoch rozhodlo 94 akademikov. Novinári, rozhlasoví a televízni dramaturgovia, promotéri, nezávislí hudobní odborníci a obchodníci vyberali spomedzi 222 albumov a 217 videoklipov.

Prehľad víťazov českých hudobných cien Anděl v hlavných kategóriách za rok 2014:
 
Skupina roka: Chinaski 
Spevák roka: Michal Hrůza 
Speváčka roka: Aneta Langerová 
Objav roka: Jelen 
Album roka: Aneta Langerová - Na Radosti 
Skladba roka: Aneta Langerová - Tráva 
Videoklip roka: Aneta Langerová - Tráva 
Najpredávanejší album: Tomáš Klus - Proměnamě 
Sieň slávy: Hana Zagorová 

Zdroj: SITA (Idnes.cz), Rozhlas.cz
Foto: Facebook.com/AnetaLangerova

Súvisiaci interpreti: Aneta Langerová