Lady Gaga sa v ostatných mesiacoch vrátila na vrchol popovej scény, čo potvrdila aj vo februári na Super Bowle. Ďalšie ostro sledované vystúpenie odohrala cez víkend na festivale Coachella, kde "zaskakovala" za tehotnú Beyoncé. Fanúšikov okrem hitov a dlho nepočutých skladieb prekvapila aj skvelou novinkou The Cure, ktorú vzápätí vydala ako singel.

Keď pár mesiacov dozadu Beyoncé z pochopiteľných dôvodov odvolala svoje vystúpenie na populárnom festivale Coachella, organizátori ako jej náhradu zvolili nemenej zvučné meno - Lady Gaga. Speváčka si pre túto príležitosť pripravila 19 skladieb, ktorými zmapovala celú svoju kariéru. V exkluzívnom sete, do ktorého zaradila aj coververziu piesne Heroes Davida Bowieho, odzneli hity zo všetkých jej albumov - niektoré v neobvyklých verziách, ale aj staršie nahrávky ako Scheisse, VenusSexxx Dreams, Teeth a Speechless, ktoré nikdy neboli singlami. Posledné dve menované piesne dokonca hrala naživo prvýkrát od roku 2011.

Fanúšikov albumov Fame (2008), rozšírenej reedície The Fame Monster (2009) a Born This Way (2011) tak príjemne prekvapila kúskami, ktoré v posledných rokoch už vôbec nespievala. Sklamaní naopak mohli byť tí, ktorí očakávali väčšiu porciu skladieb z minuloročnej nahrávky Joanne - z nej odzneli len skladby John Wayne, A-Yo a Million Reasons. Stefani Germanotta však zameranie setlistu prevažne na prvé roky svojej kariéry absolútne vynahradila živou premiérou pesničky s názvom The Cure. Nakoľko ide o úplnú novinku, môžeme predpokladať, že ukazuje ďalšie smerovanie tvorby charizmatickej a neustále sa meniacej speváčky.




Na tvorbe modernej synthpopovej skladby so slohami v štýle R&B a refrénom á la Katy Perry sa okrem samotnej Lady Gaga podieľali Paul Blair alias DJ White Shadow, Lukas Nelson, Mark Nilan a Nick Monson, ktorý novinku spolu so speváčkou a tajomným duom Detroit City aj produkoval. Na rozdiel od albumu Joanne znie The Cure omnoho uvoľnenejšie a vďaka jednoduchej melódii pripomínajúcej hvízdanie je chytľavá už od prvých sekúnd. Má tak veľký potenciál stať sa takým hitom, ako boli Poker Face alebo Born This Way. Svedčí o tom aj to, že Lady Gaga len pár hodín po vydaní nového singla dobyla rebríček iTunes vo viac ako 40 krajinách po celom svete, vrátane USA a Slovenska. Na prvé miesto sa dostala aj v Austrálii, kde sa jej to naposledy podarilo v roku 2011 so skladbou The Edge Of Glory.

Prvým z dvoch vystúpení na festivale Coachella speváčka fanúšikov dokonale navnadila na svoje vypredané turné Joanne World Tour. To odštartuje v auguste v metropolách Severnej Ameriky, kde bude koncertovať aj začiatkom septembra. Po odskočení si do Brazílie na festival Rock in Rio (15.9.) sa Lady Gaga v druhej polovici septembra a v októbri predstaví v 14 mestách západnej a severnej Európy. Záver roka bude potom opäť patriť vystúpeniam v Spojených štátoch, dá sa však predpokladať, že turné bude pokračovať aj v roku 2018. Jedine, že by Gaga chcela ešte predtým vydať nový album. Ak by sa niesol v štýle The Cure, popoví fanúšikovia by určite nenamietali.

Autor: Dušan Marko
Foto: AP Photo/Matt Slocum

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga