Organ, ktorý sa nachádza v parížskej katedrále Notre-Dame, je po pondelkovom zničujúcom požiari neporušený, uviedol zástupca parížskej starostky Emmanuel Gregoire. Je to pritom jeden z najznámejších a najväčších organov na svete, ktorý sa pýši asi osemtisíc píšťalami. V tridsiatych rokoch 18. storočia ho zhotovil Francois Thierry.

"Na rozdiel od povestí, ktoré sa rozosielali skoro ráno, je veľký organ, a priori, zachránený. Má nejaké kaluže vľavo a vpravo, ale nič dramatické. Fond je neporušený, rovnako ako vzduchová sústava ... Je to zázračné," vyjadril sa vo vyhlásení titulárny organista Notre-Dame v Pariži Vincent Dubois

"Celú noc sme boli v kontakte s kolegami Olivierom Latrym a Philippom Lefebvrom a už sme neverili. Je to doska z kameňa, ktorá spája dve veže, ktorá zachránila nástroj. V tomto bode strechy nie je žiadny rám, voda striekaná hasičmi prúdila po oboch stranách a nenatiekla do organa. Na druhej strane, ak sú klenby lode veľmi oslabené, bude potrebné organ odmontovať a nájsť dielňu, ktorá by bola dostatočne veľká na to, aby organ dočasne ukryla. V regióne Paríža nie je nič také," konštatuje organista.

"Výzvou je veľmi rýchlo zistiť, či kľúčové kamene vydržia hmotnosť vody a roztaveného olova, ktoré sa rozlialo. Ani organ chorový vo svätyni nezhorel, ale voda ho zasiahla. Bude potrebné vidieť, čo z neho ostáva... Bude trvať roky, kým budeme môcť tento nástroj prehrať, ale podstatné je, že neskončil v popole," dodal Dubois. 

Spojiť sily pre obnovu parížskej ikony

Francúzsky magnát, investor a zberateľ umenia Bernard Arnault a jeho koncern LVMH medzitým prisľúbili poskytnúť financie na rekonštrukciu parížskej katedrály Notre-Dame. LVMH v utorkovom stanovisku oznámila, že spoločnosť aj Arnaultova rodina prispejú sumou 200 miliónov eur na obnovu katedrály, ktorú považujú za "symbol Francúzska, jeho dedičstva a jednoty".

Toto oznámenie prišlo krátko po tom, čo veľkú sumu prisľúbili aj iní francúzski miliardári Francois Pinault a jeho syn Francois-Henri Pinault. Početné francúzske médiá informovali, že ich rodina daruje na opravu katedrály 100 miliónov eur. "Toto je tragédia, ktorá má dopad na všetkých Francúzov," uviedol vo vyhlásení Francois-Henri Pinault.

Parížski hasiči v utorok informovali, že požiar sa po takmer deviatich hodinách podarilo úplne uhasiť. Oheň však napriek ich snahe zachvátil ikonickú štíhlu vežu v strede budovy. Veža, ktorá sa týčila do výšky 96 metrov, sa následne zrútila, podobne ako strecha katedrály a časť klenby. Zachrániť sa podarilo fasádu, dve hlavné zvonové veže a kamennú konštrukciu stavby. Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil obnoviť katedrálu, čomu má pomôcť aj verejná zbierka. Zároveň vyzval na medzinárodnú pomoc pri opätovnej výstavbe zničených častí pamiatky.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, podľa médií by však mohol súvisieť s renovačnými prácami.


Zdroj: SITA + Hudba.sk
Foto: AP Photo/Christophe Ena