Český spevák a kontrabasista Dušan Vančura, ktorý bol viac ako 50 rokov neodmysliteľnou súčasťou legendárnej skupiny Spirituál kvintet, zomrel vo štvrtok 16. apríla vo veku 82 rokov. Podľa dostupných informácií sa stal nepriamou obeťou koronavírusu, pre ktorý sa bál ísť k lekárovi s zápalom zubu.

Napriek vysokému veku podľa portálu Seznamzpravy.cz netrpel inými výraznejšími zdravotnými problémami a zápal zubu by pri včasnom lekárskom ošetrení nebol fatálnym ochorením. "Vzhľadom k súčasnej situácii nešiel k lekárovi. Zápal sa mu rozšíril a skončil sepsou organizmu (ľudovo otrava krvi, pozn. red.)," povedal hudobníkov spoluhráč, gitarista a zároveň manažér kapely Jiří Holoubek.

Dušan Vančura sa narodil 9. decembra 1937 v ukrajinskom Užhorode (vtedy bol súčasťou Podkarpatskej Rusi v ČSR), kde jeho otec v tom čase pracoval. S rodinou sa presťahovali naspäť do Česka krátko pred vojnou. Detstvo potom prežil v Dačiciach a Pelhřimove, kde sa začal učiť hrať na klavír. V rokoch 1955 až 1982 bol členom Vysokoškolského umeleckého súboru. Od roku 1964 spolupracoval so skupinou Spirituál kvintet, ktorej stálym členom sa stal v roku 1969 a pôsobil v nej ako hráč na kontrabas, spevák, textár a aranžér. Krátko pôsobil aj v skupine Brontosauři.

So svojou manželkou Zuzanou, Magdalenou Jungwirthovou a Štěpánom Štruplom obnovil nedávno vokálny súbor Antikvartet. Pred vypuknutím pandémie a zrušením všetkých podujatí sa Vančura pripravoval na 14 narodeninových a zároveň rozlúčkových koncertov Spirituál kvintetu. Mali sa uskutočniť v marci a apríli a všetky sa mali konať v pražskej Lucerne, napokon ich preložili na september.


Text: Hudba.sk (zdroj: Seznamzpravy.cz, Novinky.cz, iDnes.cz)
Foto: Spiritualkvintet.cz