Po vlaňajšej albumovej novinke Love Is Gold a špeciálnej live session z pražskej Meet Factory Live 2020, prichádza česká speváčka a čerstvá trojnásobná mamička Klára Vytisková s novým singlom s príznačným názvom Change. Pieseň, ktorú zložila počas prvého lockdownu, hovorí o potrebe zmeny, a okrem Kláry v nej fanúšikovia môžu počuť populárnu českú herečku Eriku Stárkovú.

Singel vychádza v sprievode lyric videa v réžii Petra Lexu a hravým spôsobom poukazuje na fakt, ako pandémia zmenila náš pohľad na to, že je treba vážiť si maličkosti. "Pesničku Change som napísala hneď po tom, keď sme zostali na jar v lockdowne. Všetkým sa nám zo dňa na deň život obrátil hore nohami a bolo jasné, že sa toho ešte veľa zmení a že budeme chcieť možno zmeniť i niečo sami u seba. To priviedlo moje myšlenky k tomu, že svet potrebuje zmenu. A zmeníme to, iba, ak začneme každý sám u seba," komentuje Vytisková svoj nový singel.

Ten prvýkrát zaznel počas akustickej session pre Vogue CZ vlani na jar. Odvtedy Klára s piesňou prešla ešte pomerne veľký kus cesty v spolupráci s klávesákom svojej kapely Janom Alešom, s ktorým song spoluprodukovala. "A potom do rozbehnutého vlaku nasadla Erika Stárková, skvelá herečka a super žena, ktorá dodala pár svojich vokálov a vrhli sme sa na video," dodáva Klára.


Ťažká téma poňatá s ľahkosťou

Minimalistický, ale o to pôsobivejší videoklip či lyric video, ktoré spoločne s Vytiskovou režíroval Petr Lexa zo skupiny Slza, je akýmsi odľahčeným kontrastom k závažnému textu piesne o potrebe zmeny. "Video mala byť len rozpohybovaná jednozáberovka. Nechceli sme v tejto dobe veľkú produkciu, chcela som dať dôraz na text, nebol priestor na dej. V podstate sme tú ťažkú tému poňali s ľahkosťou. Tak, že nám lockdown ukázal, ako je potrebné vážiť si maličkosti. Trebárs, že nám chýba len stretnúť sa s kamarátkou, pobaviť sa, podeliť sa o porciu kvalitných hranoliek s kečupom, skrátka len tak byť," vysvetľuje držiteľka Ceny Anděl 2015 v kategórii Speváčka roka.

Petr Lexa, pre ktorého je klip Change režisérskou prvotinou, dodáva: "S Klárou sme si padli do noty už pri natáčaní našej relácie Slza &. Videla ma, ako pobehujem súčasne pred kamerou i za kamerou, a tak sme sa dostali od hudbe až k mojej videotvorbe, a nakoniec až k natočeniu lyric videa. Mám za sebou veľa klipov pre našu kapelu Slza, ale vždy som bol len pri zrode námetu, prípadne scenára, a potom už som sa len postavil pred kameru a počúval pokyny režiséra. Priznám sa, že sa musím často krotiť, aby som im do toho veľmi nekecal. Asi choroba z povolania. Až s Klárou som si prvý raz skúsil, aké to je, stáť pri nakrúcaní klipu na druhej strane kamery."

Nový singel a klip sú jednou z ciest, ako Vytisková v tejto (nielen) pre kultúru a živú hudbu komplikovanej dobe zostáva v kontakte s fanúšikmi. Tí ju okrem iného môžu sledovať tiež prostredníctvom sociálnych sietí, na Facebooku a Instagrame. Ak to situácia umožní, plánuje Klára Vytisková s kapelou na leto niekoľko koncertov. Termíny a miesta konania budú upresnené podľa vývoja pandémie.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.