Legendárna thrash-metalová zostava Metallica vydala v piatok 14. apríla svoj v poradí jedenásty štúdiový album. Stalo sa tak štyri roky potom, čo basák Robert Trujillo pre austrálsky magazín The Music prezradil, že so spoluhráčmi začal pracovať na nových skladbách.

Dvanásťpesničková zbierka 72 Seasons vyšla vo vlastnom vydavateľstve Metallicy Blackened Recordings a vznikla pod dohľadom producenta Grega Fidelmana. Kapela tak nadväzuje na úspešnú spoluprácu z roku 2016, kedy Fidelman, do portfólia ktorého patria aj kapely ako Audioslave, Slipknot, System of a Down či Black Sabbath, produkoval album Hardwired... to Self-Destruct.

Názov novej nahrávky a jej celkový koncept odkazuje na prvých 18 rokov – teda 72 prežitých ročných období – v živote každého človeka. Frontman James Hetfield tvrdí, že postoje, ktoré si vyvíjajúca sa osobnosť osvojí v tomto období, až dokonca života ovplyvňujú optiku, ktorou človek pozerá na svet a podľa ktorej si interpretuje realitu. 

Neuveriteľná reakčná doba coverbandov aj pozvánka pre Boba Dylana

V rámci propagácie nového albumu vystúpila kapela v ostatných dňovh v populárnej televíznej šou Howarda Sterna, kde zahrala singel Lux Æterna aj prekvapivý cover piesne Boba Segera Turn the Page. V šou Jimmyho Kimmela popri spomínanom prvom singli predstavila aj skladby If Darkness Had a Son, klasickú metalovú hymnu Master of Puppets a skladbu Holier Than Thou z roku 1991.

Ako prezradil bubeník a zakladajúci člen Lars Ulrich, skladbu Lux Æterna vydala Metallica len v novembri tohto roka, no prakticky už v priebehu niekoľkých dní začali Youtube zaplavovať videá coverbandov z Japonska či Austrálie, ako skladbu hrajú naživo. Stalo sa tak teda dávno predtým, čo skladbu zahrala na koncerte či v televízii samotná kapela. Všetci v kapele však túto skutočnosť kvitujú a sú z nej nadšení. Ako sami tvrdia, je to prirodzený ukazovateľ toho, ako rýchlo sa dostala nová hudba Metallicy medzi ľudí.

Ďalšou milou správou prekvapila kapela fanúšikov Boba Dylana. Autor hitu Blowin' In the Wind a bezpochyby jeden z najvplyvnejších muzikantov všetkých čias zaradil Metallicu k interpretom, ktorých počúva a ktorých má rád. Denníku The Wall Street Journal legendárny pesničkár v decembri prezradil, že na jej koncerte bol už niekoľkokrát osobne.

Keď sa to dozvedel Lars Ulrich, obratom mu poslal cez portál NME odkaz, že dostáva doživotný guestlist na akýkoľvek koncert Metallicy kdekoľvek na svete. Pripojil k tomu prosbu, že keď na nejaké vystúpenie skutočne dorazí, mohol by sa zastaviť v backstagei kapelu pozdraviť. Všetci členovia by mu radi osobne vzdali hold. Metallica už čoskoro odštartuje svoje dlho očakávané turné. Najbližšie k Slovensku vystúpi v roku 2023 v Nemecku, a to 26. a 28. mája v Hamburgu.

Recenziu albumu 72 Seasons pripravuje kolega Tomáš Danišovič a prinesieme vám ju už o pár dní.

Autor: Matej Kráľ