Dlhé tmavé vlasy, veľké hnedé oči a bolesť v duši, ktorú dáva do svojej hudby. Toto je charakteristika jedného z najhorúcejších objavov scény alternatívneho R&B. Hoci ešte nemá na konte svoj debutový album, jej pieseň sa už stihla objaviť v reklame na spodné prádlo prestížnej značky. Dámy a páni, zoznámte sa s BANKS.

Internet v poslednej dobe naozaj praje skutočným umelcom. V súčasnosti sa totiž stávame svedkami poklesu záujmu o spevácke súťaže. Na druhej strane je čoraz častejší proces "hľadania diamantov" na vlnách medzinárodnej siete. Naposledy sa takto svet mohol dostať k speváckemu talentu a mysterióznemu životopisnému pozadiu Lany Del Rey, ktorej štýl sa obrusoval postupom času pred očami a ušami nás všetkých.

Nový talent "vylovený" z virtuálnej reality do tej objektívnej má práve s indie-popovou speváčkou asi najviac spoločného. Rovnako ako Lane, aj BANKS ide o to, aby primäla svojich poslucháčov zažívať tie najsmutnejšie pocity zaobalené do lyrickej geniality. Rovnako ako Lana, aj BANKS to robí zahalená rúškom tajomstva.

BANKS Zdroj: Facebook.com/hernameisbanks

Hudobná terapia

Jillian Banks je 26-ročná rodáčka z Los Angeles. Hudbe sa začala venovať z núdze. Keď vo svojich 15-tich rokoch prechádzala obrovskou životnou traumou pre rodinné problémy, dostala od priateľov do daru hračkársky syntetizátor. "Mohla som povedať čokoľvek, čo som len chcela. Mohla som byť obrazná, presne ako som chcela. Ako som mohla byť sama sebou, tak som mohla byť zraniteľná, ale aj nahnevaná a hrubá. Bol to ten najoslobodzujúcejší pocit," spomenula si BANKS na svoje začiatky v rozhovore pre magazín Billboard.

Vtedy si ešte len budúca speváčka nechávala svoju tvorbu pre seba. Počas niekoľkých rokov sa utiekala od trápenia do hudobného sveta. Medzitým však pracovala na svojom vzdelaní a dokončila si bakalársky titul z psychológie. Až po ňom nabrala odvahu a vyšla s farbou von - svoju tvorbu nahrala na Soundcloud. Netrvalo dlho a prišlo obrovské prekvapenie, keď zistila, že jej prvá skladba Before I Ever Met You sa dostala do rotácie britského BBC Radia 1. V januári 2013 si ju totiž našiel Zane Lowe, ktorého možno považovať za objaviteľa nekomerčnej R&B speváčky s depresívnym prejavom, ale nádejou v hlase. Vo februári sa zo skladby stal singel a kedysi zronené dievča dostalo nový hudobný domov v anglickom Good Years Recordings.


2014 - rok BANKS

Medzičasom pôvabnej Američanke vyšlo niekoľko ďalších skladieb a klipov, ktoré si môžete vypočuť a pozrieť na konci článku. Hoci BANKS zatiaľ nemá milióny fanúšikov, k jej hudbe sa dostali tí najvplyvnejší. Popredné hudobné stanice či magazíny ju zaradili medzi interpretov, ktorých sa v roku 2014 oplatí sledovať.

Medzi najprestížnejšie zoznamy, ktoré predstavujú potenciálne budúce hviezdy hudobného priemyslu, patrí nepochybne rebríček The BBC Sound Of.... Ten každoročne nominuje 15 nádejných objavov bez ohľadu na žáner či krajinu pôvodu. Hoci tento rok s prehľadom vyhral Sam Smith a nasledovala ho Ella Eyre, BANKS získala sľubné tretie miesto. Jej talent okrem BBC vyzdvihla aj televízna stanica MTV, v aplikácii Shazam (slúži na rozpoznanie neznámej piesne) patrila medzi najviac vyhľadávaných interpretov za rok 2013 a magazín SPIN ju zaradil medzi 50 interpretov, na ktorých albumy sa v roku 2014 máme najviac tešiť.

Po dvoch EP nahrávkach Fall Over a London totiž prichádza konečne rad aj na debutovú platňu. Anglickým distribútorom zostáva Good Years Recordings, americkým Harvest Records a na Slovensku to bude od dňa vydania - 5. septembra - Universal Music. Na nahrávke s názvom Goddess sa medzi 14 skladbami objavia všetky doteraz vydané single a samozrejme aj novinky. Produkčne sa na albume podieľali aj SOHN, Lil Silva, Totally Extinct Enormous Dinosaurus či Jamie Woon.


Telefónne číslo a reklama na spodné prádlo

Ako každý umelec, aj BANKS musí niečím vytŕčať z davu. Ako jedna z mála, ak nie jediná poskytla svoje telefónne číslo fanúšikovskej základni so slovami: "O sociálne siete sa bude starať manažment, ale ak by ste sa chceli niekedy porozprávať, zavolajte mi." Speváčka odpovedala len na SMS správy, no ako sa dalo čakať, ani to nebolo časovo únosné, a tak si založila účet na Instagrame.

Iným paradoxom je, ako sa z osobnej výpovede a akéhosi denníka smutnej duše stal erotický podmaz k reklame. Tak totiž dopadla so svojím singlom Waiting Game. Výrobca luxusného spodného prádla Victoria's Secret použil prvú strofu skladby o osudovej prestávke vo vzťahu ako lákadlo spolu so sporo odetými modelkami na svoju minuloročnú vianočnú kolekciu. Vzniká tu určitý rozpor, kedy sa melanchólia stáva sexy. Očarila BANKS aj vás?


Vypočujte si ďalšie skladby od BANKS:


Autor: Marek Majzon (zdroj: Billboard.com, BBC News)
Foto: Facebook.com/hernameisbanks