Tohtoročné 10. narodeniny Steel Arény budú výnimočné. Po domácej slovenskej špičke vystúpi v októbri v Košiciach Bryan Adams, ale to ani zďaleka nie je všetko, pretože 10. decembra sa môžu na veľkú rockovú šou tešiť aj fanúšikovia maďarskej rockovej legendy Omega.

Omega zahrá v Steel Aréne prvýkrát, no jej frontman János Kóbor už najväčšiu športovú halu východného Slovenska pozná. V roku 2009 v nej totiž vystúpil ako hosť na koncerte Scorpions.  

Naposledy sa maďarskí rockeri predstavili v Košiciach v Dóme svätej Alžbety v októbri minulého roka a 1200 lístkov, ktoré vtedy organizátori ponúkli do predaja, sa rozpredalo za tri dni. "János Kóbor vtedy dal sľub - nabudúce sa vidíme v Steel Aréne - a my sme mu s jeho splnením veľmi radi pomohli. Fanúšikovia Omegy sa môžu tešiť na ich najznámejšie skladby, ako aj na nové piesne z projektu Testamentum. Keďže, ako je o členoch kapely známe, mimoriadny dôraz kladú na kvalitu zvuku a prepracované svetelné efekty, určite budeme svedkami ďalšieho dokonalého hudobného zážitku," uviedol Igor Havrila, generálny manažér Steel Arény.

Jedna z najúspešnejších maďarských skupín vznikla v roku 1962 a dnes má v diskografii 17 štúdiových albumov v maďarčine, 10 v angličtine a 11 koncertných nahrávok. Spočiatku kapela hrala coververzie britských a amerických rockových skladieb. V momente, ako začala produkovať vlastné piesne, sa stala hudobnou ikonou, ktorá udávala trendy nielen doma. Valcovala celú východnú Európu a originálne muzikantské umenie vynieslo jej členom na tú dobu nepredstaviteľný úspech aj na západe. "Muzikanti, ktorí pochádzali z dvoch študentských kapiel, prvýkrát spoločne vystúpili vo vysokoškolskom klube v Budapešti. Keď sa ich organizátor opýtal na názov, aby ho mohol napísať na plagát, povedali mu, nech tam dá čo chce. A on napísal - Dnes hrá Omega," traduje sa o vzniku názvu. 

Keď sa Omega v 90-tych rokoch vrátila na scénu v pôvodnej zostave, na národnom budapeštianskom Népstadióne sa tlačilo napriek nepríjemnému daždivému počasiu 80-tisíc fanúšikov. Tvorba dnes už legendárnej formácie zasiahla a formovala generácie rovnajúc sa posolstvu, aké zanechali The Beatles, Deep Purple, či Rolling Stones. Preto nikoho neprekvapí, že napríklad albumu Gammapolis patrí v kategórii "najpredávanejší album v Maďarsku" jasné prvenstvo, Time Robber je najviac predávaným albumom maďarskej skupiny v zahraničí a práve Omega si ako prvá maďarská kapela pozvala k nahrávaniu symfonický orchester. Najznámejšiu skladbu Gyöngyhajú lány prespievalo viac ako 100 iných interpretov, snáď najznámejšími sú verzie od Scorpions - White Dove a Aleša Brichtu - Dívka s perlami ve vlasech.

Omega 10. decembra v Košiciach zahrá svoje najznámejšie skladby a s projektom Testamentum to bude jej úplne prvé vystúpenie v Steel Aréne. Koncert organizuje Steel Aréna v spolupráci so spoločnosťou elóKONCERT. 


Redakciu Hudba.sk informoval Imrich Makó, PR a produkčný manažér.

Foto: Facebook.com/omegaoratorium.music

Súvisiaci interpreti: Omega