Tím festivalu Pohoda sa dnes na celý deň presídlil do budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave, kde je už v plnom prúde obľúbený festivalový warm-up zvaný Pohoda Deň_FM. Doobeda bola jeho súčasťou aj verejná tlačová konferencia, na ktorej organizátori ohlásili najnovšie mená a ďalšie novinky 21. ročníka.

Jednou z čerstvých noviniek v programe festivalu Pohoda je švédska electro-swing-hip-hopová kapela Movits!, ktorá mala slovenskú premiéru práve na Pohode v roku 2012. Tentoraz prinesie svoj aktuálny album Dom försökte begrava oss, dom visste inte att vi var frön (v preklade "Pokúsili sa nás pochovať, no nevedeli, že sme semená"). Hoci členovia skupiny spievajú a rapujú po švédsky, jazyk nie je žiadnou bariérou. "Movits! znejú ako párty, čistá a jednoduchá. A rty nepotrebuje žiadny preklad," napísal o ich energickej koncertnej šou portál Consequence of Sound. Minulý rok sa predstavili v Bratislave, Košiciach aj Martine, teraz sa vrátia na trenčianske letisko.


Okrem nich príde aj čoraz známejšia hip-hopová a R&B umelkyňa Princess Nokia, vlastným menom Destiny Nicole Frasqueri. Začínala v roku 2010 pod pseudonymom Wavy Spice, a neskôr Destiny. Zlom v jej kariére nastal minulý rok, keď vďaka skladbám ako Tomboy, Kitana či Brujas získala množstvo fanúšikov a zaznamenala milióny prehratí na Youtube a Spotify. Poslednú menovanú pieseň vychválil aj Pitchfork, ktorý napísal: "Je to vzácna skladba, ktorá je závratná nielen kvôli jej zvukovej sile, ale preto, že sa púšťa do rodokmeňa, dedičstva a vyjadruje pocity, ktoré posilňujú a oslobodzujú." Podľa Noisey je Princess Nokia "podnikavá charizmatická duša a niekto, kto sa na nič nehrá. Robí si doslova čo chce, a zatiaľ tento prístup pracuje v jej prospech."


Slobodka, Katarzia, Para, Hudba z Marsu aj Peter a Lucia

Lineup v posledných dňoch doplnili po Kataríne Málikovej a The Ills aj ďalšie dve slovenské mená, ktorých účasť na festivale bola vzhľadom na kvalitu ich minuloročných albumov očakávaná. Konkrétne sú to Billy Barman a Katarzia, ktorí na jar absolvovali úspešné spoločné klubové turné.

V prípade kapely Hudba z Marsu sa mnohí fanúšikovia už minulý rok pýtali, prečo na Pohode nehrala, keďže práve 2016 bol rokom jej návratu na pódiá. Navyše kapela oslavovala 20. výročie svojho fungovania, ktoré zhodou okolností kolidovalo s rovnakým výročím najväčšieho slovenského festivalu. Napokon sa však trnavská klubová a festivalová stálica v Trenčíne predstaví až tento rok a o to lepšie, pretože na konte má čerstvo vydaný šiesty album Sonda s desiatkou nových sviežich pesničiek.


V pondelok do zoznamu pribudla aj skutočná lahôdka z domácej scény - koncertná podoba muzikálu Peter a Lucia, ktorý rozpráva príbeh zo známeho románu francúzskeho prozaika Romaina Rollanda. Na projekte v sedemdesiatych rokoch spolupracovali Alta Vášová (libreto) a Ján Štrasser (texty piesní), hudbu zložila dvojica geniálnych hudobníkov - Jaroslav Filip a Dežo Ursiny. A hoci samotný muzikál sa však v tej dobe nepodarilo realizovať, piesne zostali zachované a Dežov syn Jakub Ursiny projekt pred pár rokmi oživil.

Najskôr v podobe muzikálu, ktorý mal po premiére v decembri 2013 v divadle Malá scéna 22 repríz, a od minulého roka ho prezentuje spolu s dcérou Jara Filipa Dorotou Nvotovou ako koncertný projekt s muzikálovými prvkami. Dvojicu, ktorá okrem spevu hrá na klavíri a saxofón, sprevádza kapela Talent Transport v zložení Vladislav "Slnko" Šarišský (klavír, spev, harmonika), Marián Slávka (bicie) a Filip Hittrich (basgitara).

Prečítajte si: Peter a Lucia: Ursinyho muzikál skrýva úchvatné momenty aj v okresanej forme


Na dnešnej tlačovej konferencii boli okrem spomenutých dvoch zahraničných mien ohlásené aj ďalšie domáce kapely. Jednou z nich je Para, ktorá po ročnej pauze potvrdí svoj status najčastejšie vystupujúcej kapely na Pohode. Saténové ruky možno predstavia niečo z aktuálne pripravovaného druhého albumu a príde aj Slobodná Európa. Tá len pred mesiacom vydala vinylovú reedíciu svojho kultového debutu Pakáreň (1991) a určite z neho zahrá aj na trenčianskom letisku.

Na Pohode budú aj nové pódiá. Ticketportal stage bude hostiť koncerty domácich umelcov - okrem Pary a Saténových rúk sa predstavia aj skôr potvrdení Tolstoys, ďalej Zuzana Mikulcová52 Hertz Whale alebo Nvmeri. Z nováčikov sa tento rok predstaví napríklad aj projekt Ľudové Mladistvá, spájajúci prvky folklóru, jazzu, vážnej a energickej modernej hudby. Špičkoví mladí muzikanti majú za necelý rok existencie na konte ocenenia ako Objav roka na Radio_Head Awards, cenu International Winner na českom podujatí Jazz Fruits, víťazstvo v súťaži mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch, či tri ceny v rámci súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu.


Špecialitou Pohody 2017 budú aj viaceré unikátne projekty. Okrem už avizovaných Bolo nás jedenásť a Pohoda 97 pribudne aj projekt 
Pohoda 21. Viac o ňom prezradil riaditeľ festivalu Michal Kaščák: "Sme hrdí, že traja výnimoční skladatelia súčasnej hudby zložia nové dielo pre Pohodu. Podobný projekt bude mať na 21. ročníku premiéru. Každé dielo by malo mať 7 minút - spolu 21, dvaja autori sú zo Slovenska, jeden z Čiech - pomer 2:1. Mať na festivale naraz premiéru od Vladimíra Godára, Petra Kofroňa a Martina Burlasa je pre nás česť, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu bude dirigovať Marián Lejava. Táto kombinácia sľubuje mimoriadny zážitok."

Ďalšie domáce mená sa predstavia na rôznych pódiách, napríklad v Space aréne SLSP zahrá dvojica Milos & Skank, ktorí sú org
anizátormi akcií Leporelo po slovenských kluboch a už 10 rokov sú zároveň tvorcami rovnomennej relácie v Rádiu_FM. Fúziu elektro-etna s hlbokým basom a psychedelickými zvukmi v kombinácii s indickým sitárom predvedie domáci Juju Planet Dub (Jozef Hnidzik). Na Europa stagei v piatok v noci ako posledný vystúpi Panáčik - trenčiansky projekt s dekadentným nádychom, výraznými vokálmi a elektronickými aranžmánmi v štýle 80-tych rokov, ktorý si získava priaznivcov cez videá na Youtube, no najmä vďaka nevšedným vystúpeniam.

Sobotné popoludnie v tom istom stane bude patriť špičkovému violončelistovi Jozefovi Luptákovi a jeho priateľom, s ktorými zahrá diela od Bartóka a Vargu. Na Pohode sa predstaví aj projekt "Prelúdia a Piesne" producenta a vibrafónistu Dalibora Kociána alias Stroona (rozhovor). V prvej časti koncertu, ktorý mal premiéru v rámci tohtoročného Radio_Head Awards Festivalu, hrá sólovo niekoľko kúskov zo svojho najnovšieho albumu Solar Preludes (2016) a v druhej zatiaľ nevydané dielo "Songs of Concealed Amplitude" (kontemplácia pre komorný ansámbl, eletroniku a soprán).


Vážnu hudbu na Pohode doplní aj Projekt Rudavský & Solovic: Beyond Invisible. Ide o spojenie vizuálneho animovaného sveta Ondreja Rudavského a hudobnej básne pre sláčikové kvarteto a elektronickú stopu Slava Solovica. V sobotu napoludnie sa zase fanúšikovia môžu preniesť do 17. a 18. storočia vďaka oceňovanému Súboru pre starú hudbu Solamente Naturali.

Veľkú nádielku nových, nielen domácich mien zavŕši zoznam umelcov, ktorí zahrajú v novom priestore pre alternatívnu elektronickú hudbu s názvom Laug-Techno-Bau Klub. O ich výber sa opäť postarala dvojica Adam Dekan a Matwe Kaščák: Sine Ray (DE/SK), Sky to Speak (CZ), Tittingur (SK), Casi Cada Minuto (SK), AC/Boys (AT), Új Bála (HU), PSJ (CZ), Disco Møreti (CZ). Grafofón (performance Borisa Vitázka, Zuzany Sabovej a Milana Adamčiaka), Jack Jack (SK), Barcode DJs (SK), Subact (AT), Schwefelgelb (DE), FlexFab (CH) a Asebest (SK). Ako však dodávajú organizátori, z elektroniky to zatiaľ ešte nie je všetko a neskôr budú ohlásené ďalšie mená, ktoré sa predstavia aj na väčších pódiách.

Výrazné speváčky aj legendy rockovej alternatívy

V tohtoročnom lineupe, ktorý bol postupne odtajnený počas uplynulých šiestich mesiacov, vyčnievajú výrazné umelkyne. Na Pohodu príde čerstvá víťazka Grammy Solange Knowles s výborným albumom A Seat at the Table (2016), po šiestich rokoch sa vráti britská kontroverzná raperka a speváčka M.I.A., príde aj jej krajanka - klaviristka s nádherným hlasom Birdy, synth-popová Austra či nemecko-brazílska speváčka Dillon (tá vystúpi aj dnes večer v Slovenskom rozhlase v rámci Pohoda Dňa_FM). Ďalšími hviezdami festivalu sú víťazi Mercury Prize alt-J a Benjamin Clementine, hudobno-komediálne duo Ylvis, gitaroví virtuózi Rodrigo y Gabriela, Jake Bugg, Future Islands, Boys Noize Live alebo Squarepusher.


Fanúšikov punku potešia Slaves, Idles a Sleaford Mods. Silné je aj zastúpenie legiend ako Thurston Moore, Mark Lanegan, Slowdive či The Jesus and Mary Chain. Všetci sú obrovskými pojmami rokov 90-tych, no zároveň majú čerstvo vydané nové albumy, ktoré dostali skvelé recenzie. Ďalšie legendy prídu s bočnými projektami - napríklad Geoff Barrow z Portishead s kapelou BEAK> či frontman dEUS Tom Barman s kapelou TaxiWars. Špecialitou ročníka sú väčšie pódiové projekty - okrem spomenutých domácich predstavení Bolo nás jedenásť, Pohoda 97, Pohoda 21 a Peter a Lucia, možno do tejto kategórie zaradiť aj vystúpenia London Elektricity Big Band a Beardyman's Masters of Distraction.

Aktuálne je potvrdených 100 mien z 28 krajín sveta a mnohé ďalšie ešte pribudnú. Festival Pohoda sa uskutoční v termíne od 6. do 8. júla 2017 na letisku v Trenčíne. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.pohodafestival.sk.


Text: Hudba.sk (zdroj: Anton Repka, Pohodafestival.sk)
Foto: Daniela Trujillo