Populárna speváčka a herečka Barbora Švidraňová je okrem vlastnej kapely Basie Frank Band, s ktorou minulý rok vydala debutový album Fénix, aj speváčkou skupiny Miľo Kráľ Band, ktorej ústrednou postavou je jej známy herecký kolega. V najnovšom videosingli to však neplatí. V centre pozornosti je hudobne i vizuálne práve Barbora a jej homosexuálne chúťky.

Samotný líder kapely Milo Kráľ videoklip režíroval a v závere sa v ňom objaví v krátkom zábere, po ktorom sa búrka lesbických vášní a predstáv v myšlienkach hlavnej protagonistky chtiac-nechtiac končí. Predtým však môžete vidieť, čo s ňou robí prítomnosť zvodnej tanečnice v prítmí nočného baru. Videoklip tak provokatívne podčiarkuje jemne kontroverzný text pesničky, v ktorom Barbora Švidraňová na prevažne elektronickom podklade spieva o tom, akí sú chlapi hrozní a ako ju priťahujú ženy.

"Nemám ich rada, vždy presne zbadám, keď trochu neistí skočia po korysti, čo pre seba hľadám..." V kontraste s pomalými slohami je výbušný refrén, v ktorom sa Barbora s neobvyklým blond účesom zo svojich pocitov doslova vykričí: "Ale ak ty chceš, k nohám ti padnem, nájdeme spolu rúž, čo ti sadne. Pozeraj na mňa, na plavovlásku, tam v mojich očiach uvidíš lásku." Objekt jej záujmu v klipe stvárnila herečka Sylvia Mannová, za kamerou stál Marek Káčer.

Rozhovor: Barbora Švidraňová: Chcem ukázať, že mám na viac než byť seriálovou mrchou


Lesbická aj Erotická

Pieseň Lesbická pochádza z najnovšieho albumu skupiny Telegramy (2017). Kapela má na konte aj debutovú, eponymnú nahrávku z roku 2015. "Na prvom albume nemala Barbora sólové piesne, na tomto má dve. Tá druhá má názov Erotická a obe pochádzajú z predstavenia S vylúčením verejnosti. Chceli sme, aby mala sólo klip aj Barbora, ktorá si ho zaslúži za spoluprácu s nami. Pieseň je zvláštna aj pre nás, pretože 80 percent tvorí elektronická hudba," uviedol Milo Kráľ.

Prečítajte si: Milo Kráľ Band vydáva druhý album. Švidraňová je v novom klipe iba na fotke

Album Telegramy sa dostal na trh 15. apríla a ponúka 16 skladieb. Autorom hudby je samotný frontman, na textoch spolupracovali Jozef Urban, Ľubomír Feldek, Dodo Gombár, Jaro Mottl, Jakub Nvota, Maroš Bančej alebo Pavol Klimašovský, ktorý otextoval práve pesničku Lesbická. Okrem Mila Kráľa (spev, klávesy) a Barbory Švidraňovej (spev), boli členmi kapelovej zostavy pri nahrávaní albumu aj Radovan "Bady" Kráľ (klávesy, akustická gitara, spev), Adam Tojčík (saxofón), Michal Kulich (elektrická gitara), Dušan Schudich (basgitara) a Michal Dadík (bicie). Nahrávanie im trvalo od septembra 2016 do januára 2017, pričom posledné úpravy dokončili koncom marca.

"Väčšina piesní bola rovnako, ako na prvom albume, pôvodne skomponovaná pre rôzne divadelné predstavenia, no zase sú tam aj iné, súčasné piesne a iné hudobné žánre, ktoré používame. Okrem dychov a sláčikov sme vo dvoch skladbách oproti prvému albumu použili napríklad zbor a celkovo aj viac elektroniky. Skladby boli pripravené, len sme pracovali na ich nahrávaní a aranžmánoch, teraz sú všetky na albume, lebo kto vie, čo bude ďalej," povedal interpret.

Po bratislavskom krste chce Milo Kráľ skončiť s fajčením

Nahrávku prvýkrát pokrstili ešte v apríli. "Prvý krst CD Telegramy sa uskutočnil 24. apríla v Martine a do sveta ho vyprevadili herci a muzikanti, s ktorými som hral predstavenie Štúrovci, čiže Lucia Jašková - predstaviteľka Adely Ostrolúckej, Marek Geišberg, Ondro Kovaľ a Dano Heriban. Martin sme si vybrali preto, že tam máme skvelé zázemie, ľudia nezabudli, že som tam pôsobil viac ako dnes a väčšina muzikantov je z tohto kraja. Krstilo sa tabakom, ktorý sme na CD vyfúkli. Keďže prvý album sa krstil kávou, prišlo nám to logické, že ku kávičke patrí cigaretka," objasnil hudobník.

Ako však dodal, po plánovanom bratislavskom krste albumu, by chcel s fajčením prestať. "Prestali k nám totiž distribuovať tabak, ktorý si šúľam a skúšal som iné, ale žiaden mi nechutí. Všetko nasvedčuje tomu, že posledným tabakom pokrstíme CD Telegramy v Bratislave 21. mája v KC Dunaj, kde zahráme aj koncert, a potom dám fajčeniu zbohom," uviedol.


Text: Hudba.sk (zdroj citácií: Anna Olvecká - VI-AN Media Art Promo Agency)
Foto: Facebook.com/BASIEsvidranova