Festival Pohoda nie je len o veľkých menách a multižánrovom pestrom programe s kapelami z celého sveta, ale aj o výnimočných koncertoch, ktoré nemôžete vidieť nikde nikde alebo sa na festivalovom pódiu objavia prvýkrát. Tento rok bude takýchto vystúpení viacero, päť z nich bolo oznámených na tlačovej konferencii v rámci Pohoda Dňa_FM v Slovenskom rozhlase.

Jednou z výnimočných udalostí Pohody 2018 bude určite koncert skupiny Noisecut so speváčkou Norou Ibsenovou (Fallgrapp). Spojil ich pred pár mesiacmi 10. ročník Radio Head_Awards, kde zahrali pieseň Mariena a bol to jeden z najsilnejších momentov večera. Pôvodná speváčka Bety Majerníková tragicky zahynula v roku 2012 a po jej smrti skupina okolo multiinštrumentalistu a producenta Erika "Lososa" Horáka odohrala len jeden rozlúčkový koncert na Grape festivale, na ktorom namiesto nej spievali Ema Brabcová (Luno, ex- Khoiba), Slivka (Puding Pani Elvisovej), Zdenka Predná a Katka Koščová.

Na RHA bolo ešte u Ibsenovej cítiť nervozitu a rešpekt, no stredajšie krátke popoludňajšie vystúpenie v Štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu ukázalo, že to bude fungovať. Okrem Marieny zaznela aj skladba Rieka, ktorá hlasu a prejavu speváčky pohybujúcej sa medzi jazzom, popom a elektronikou dokonale sadla. Na Pohode odznejú skladby, ktoré Noisecut nikdy nehrali naživo (Bety zomrela len pol roka po vydaní štvrtého albumu Háj & lov, turné k nemu kapela nestihla), a tiež nové verzie starších songov. Tie si Nora vokálne prispôsobuje pre seba a podľa vlastných slov sa snaží nájsť ten správny kompromis medzi originálom a vlastným výrazom.


Billy Barman s ľudovkami, Katarzia s temnou elektronikou

Indie-popová kapela Billy Barman sa nikdy netajila náklonnosťou k folklóru. Tentokrát nezostalo len pri inšpiráciách a motívoch, ale výrazný folklórny prvok v podobe výborných speváčok zo SĽUK-u si chalani prepožičali aj na pódium. Netradičná kombinácia zafungovala perfektne, dôkazom bol nedávny beznádejne vypredaný bratislavský koncert (reportáž).


Katarzia a Jonatán Pastirčák alias Pjoni spojili sily vďaka novému prevedeniu Sofoklovej divadelnej klasiky Antigona v Slovenskom národnom divadle. Rodáčka z Nitry gitaru a kapelu tentokrát vymenila za počítač a efektové krabičky vrátane vokálnych efektov (slovami Michala Kaščáka "doladizér"). Pjoniho temná a znepokojivá produkcia výborne zvýraznila silu mimoriadne aktuálnych a prísnych textov, v ktorých Katarzia ukazuje inú tvár, než boli jej fanúšikovia zvyknutí. Pred septembrovou účasťou na Red Bull Music Academy je to však logický progres - ako folkáčka s gitarou, z ktorej sa stala hviezda "leftfield popu", by tam sotva zapadla.

Z jej doterajšej tvorby projekt najviac pripomína skladbu Michal z albumu Agnostika (2016), atmosféra je však silnejšia, beaty intenzívnejšie a texty menej ješitno-osobné. Dve skladby z Antigony predstavila dvojica na Pohoda Dni_FM, ešte predtým mal projekt live premiéru na marcovom Koncerte pre Jána a Martinu v Nitre. Výzvou do leta je pripraviť materiál na plnohodnotný hodinový koncert, zatiaľ z neho nemajú ani polovicu. "Veď keď to nestihnete, vždy môžeš vytiahnuť gitaru," zavtipkoval Kaščák v rozhovore po včerajšom vystúpení.

Krátka inštrumentálna ukážka z Antigony:


Oslava storočnice ČSR aj koncert venovaný Kuciakovi a Kušnírovej

V októbri uplynie 100 rokov od spojenia Česka a Slovenska a hoci už štvrťstoročie fungujeme v samostatných krajinách, kultúrne zdieľanie a spolupráce umelcov hranice neprerušili. Na Pohode 2018 si organizátori toto výročie pripomenú koncertom Československej filharmónie, unikátnym spojením filharmónií oboch krajín, ktoré sa pod týmto názvom uskutoční len druhýkrát v histórii (prvýkrát to bolo pred piatimi rokmi tiež na Pohode).

Koncert, ktorý sa uskutoční v sobotu napoludnie, bude venovaný aj pamiatke Mariána Vargu - zaznie jeho Musica Concertante, v ktorej sa k orchestru pridá aj legendárna kapela Collegium Musicum. Českú tvorbu budú zastupovať diela Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetanu.

Ďalším veľkým klasickým telesom na pódiu Pohody 2018 bude Slovenský komorný orchester, ktorý pod vedením Ewalda Danela zahrá Biblické piesne od Antonína Dvořáka a ďalšie diela. Netradičným spôsobom sa k nemu pridajú mnohé spevácke zbory z celého Slovenska. Tento koncert vo štvrtok poobede otvorí 22. ročník Pohody a bude venovaný Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej.

So zavraždeným novinárom súvisí aj ďalší exkluzívny hudobný zážitok, tentokrát v podaní vzácneho a prestížneho zahraničného hosťa. Najslávnejšie a najrešpektovanejšie sláčikové kvarteto na svete Kronos Quartet totiž plánuje v absolútnej premiére uviesť novú skladbu, ktorú preň píše mladý slovenský skladateľ Miroslav Tóth. Volá sa Kvarteto siahajúcich chápadiel a autora pri jej tvorbe inšpiroval posledný článok Jána Kuciaka (podrobnosti prináša Denník N). Okrem toho Kronos Quartet zahrá aj niekoľko ďalších diel slovenských skladateľov, pôjde teda o úplne iný koncert ako v roku 2016 na festivale Viva Musica!.

Reportáž z Bratislavy: Dokonalosť, tvoje meno je Kronos Quartet


Alternatívnu scénu pripravili kurátori

Novinkou tohto ročníka sú aj externí tvorcovia programu, tzv. kurátori, ktorí sa postarali o program dvoch pódií. Kapely do Garáže vybral Denis Bango zo skupiny The Wilderness, ktorá včera tiež vystúpila v rozhlase, a program novej scény, príznačne nazvanej Klub, si podelili dvaja "externisti" a jeden člen tímu Pohody.

Piatkový program zostavil Martin "Matwe" Kaščák. Otvoria ho poľskí Coals, po ktorých zahrá experimentálne duo Jack Jack. Následne sa v rámci Goethe-Nacht predstavia skvelé mená alternatívnej scény z Nemecka DŌMU, Byetone, kapela Cuntroaches a acid techno live-act The Exaltics a po nich zahrajú aj domáci producenti Kabal a Achab. Práve Kabal spolu s Pjoni vyskladali pestrý program na sobotu. V rámci neho vystúpia BZLGR, Coucou Chloe a Ross From Friends z Británie, francúzsky raper KillASon, Gosheven z Maďarska, domáci metalisti 0n0, Ink Midget a taliansko-slovenský projekt Unprofessional + Palmovka.

Kedy vystúpia najznámejšie mená? 

Aktuálne je potvrdených takmer 100 mien z 25 krajín sveta, mnohé ďalšie, najmä z domácej a českej scény ešte pribudnú. Hneď tvárací deň 22. ročníka Pohody, štvrtok 5. júla, bude patriť legendám, keď sa na hlavnom pódiu predstavia Ziggy MarleyThe Chemical Brothers. Na ďalšom pódiu oslávia 30 rokov hrania domáci Polemic a okrem nich zahrajú aj Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u.

V piatok (6.7.) prídu na rad virtuózi - popularizátor jazzu Jamie Cullum a excentrická speváčka a gitaristka St. Vincent. Okrem nich na hlavnom pódiu zahrá nastupujúca generácia ostrovnej gitarovej hudby Glass AnimalsBlossoms. Silné zastúpenie z ostrovov doplnia Jessie WareRideFink. V druhý festivalový deň vystúpi aj nórska speváčka s éterickým hlasom Aurora, americké hviezdy reggae SOJA, nekonvenčný raper Danny Brown a fanúšikov elektroniky v najväčšom stane poteší okrem iných Helena Hauff.

V sobotu  ovládnu veľké pódiá americké hviezdy s neskutočnými príbehmi - pesničkár z oscarového dokumentu Searching for Sugarman Rodriguez a speváčka s nezameniteľným hlasom LP. Okrem nich zahrá aj jedna z najznámejších súčasných švédskych kapiel Little Dragon, či skupina Everything Everything (aktuálne nominovaná v dvoch kategóriách na Ivor Novello Awards). Medzinárodné obsadenie dopĺňajú nemeckí Bukahara (večerný ťahák Pohoda Dňa_FM), Brit Charlie Winston, americkí Calexico, islandská legenda GusGus a k nim sa pridá domáca hviezda Jana Kirschner so sláčikovým kvartetom Spectrum Quartett, s ktorým sa prvýkrát predstaví na festivalovom pódiu. V reportáži z bratislavskej Novej Cvernovky sme písali, že Jana s týmto programom nepotrebuje davy, aby priniesla veľké zážitky, no na Pohode ju nepochybne davy fanúšikov vítať budú a rozhodne sa majú na čo tešiť.

Mimoriadne silný program prinesie v sobotu festivalový amfiteáter, kde zahrá spomínaný Kronos Quartet, kombináciu afrobeatu, free-jazzu a indie popu predvedú tUnE-yArDs a temnejšie ladený bude koncert Zeal & Ardor. Tanečný stan rozhýbu Sophie, Onuka, La Femme a rap v podaní kapiel Dälek, Reykjavikurdaetur či miestnej legendy Trosky.

Pozrite si aftermovie z Pohody 2017:


Chcú potvrdiť pozíciu ekologického lídra medzi festivalmi

Na dopoludňajšej tlačovej konferencii boli okrem hudobných noviniek ohlásené aj ďalšie aktuality z príprav festivalu. Silnou témou festivalu je tradične ekológia - tento rok ešte viac, keďže výhra ocenenia Green Operations v rámci European Festival Awards organizátorov ešte viac motivuje k ďalšiemu zmierňovaniu dopadu festivalu na životné prostredie.

"Pre majiteľov elektromobilov bude na parkovisku inštalovaná dočasná nabíjacia stanica. Zvýšime podiel odobratej energie z pevnej siete vďaka rozšíreniu dočasných odberných miest. Úplne vyradíme jednorazové plastové poháre na festivale a to tak, že obľúbené vratné poháre ponúkneme aj vo verziách na nápoje podávané v menších objemoch (limo, víno, sekt)," priblížili za organizátorov Michal Sládek. Ako dodal Michal Kaščák, nedávno ohlásená kampaň britských festivalov Drastic on Plastic ho pobavila, keďže podobná zmena prístupu festivalov k plastovému odpadu nastala na Slovensku aj vďaka Pohode už dávno. 

Najväčšia zmena sa udeje v narábaní s odpadom. "Okrem navýšenia počtu stanovíšť so smetnými nádobami pribudnú zberné miesta, v ktorých bude odpad triediť vyškolený personál. Bio odpad, vrátane riadov a príborov z rozložiteľných materiálov, následne spracujeme priamo na mieste. Na projekte s nami spolupracuje Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK, ktorej študenti v rámci semestrálneho projektu získali 180 dobrovoľníkov – FSEVparátorov do zberných miest na Pohode 2018. Vďaka skvalitneniu separácie sa z časti odpadu stane surovina, čím minimalizujeme podiel odpadu, ktorý poputuje na skládku. Pre naplnenie týchto cieľov nevyhnutne potrebujeme pomoc tých najdôležitejších - našich návštevníkov."

V týchto dňoch bol spustený aj predaj lístkov na špeciálnu vlakovú a autobusovú dopravu na festival. Záujemcov o pohodlnú dopravu z Trenčianskych Teplíc privezie autobus každý festivalový deň až k vstupu pre peších (GATE B). Po skončení programu na hlavných pódiách zas odvezie priamo spred hlavného pódia. Opäť nebude chýbať ani špeciálny festivalový rýchlik z Bratislavy a Košíc, všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.pohodafestival.sk.

Slnečnice vysadiť nemohli, fanúšikov vyzývajú, aby priniesli kvety

Veľká zmena nastane tento rok v srdci areálu, kde pre ďalší rozvoj letiska tento rok organizátori nemohli vysadiť slnečnicovú lúku. Kvety ale podľa nich k Pohode už neodmysliteľne patria, preto členovia festivalového tímu Michal Sládek a Monika Matiašovská prišli s milou iniciatívou Pohoda F(Lovers), v ktorej návštevníkov prosia, aby so sebou na letisko priniesli vlastné kvety. Samotní členovia tímu nedávno zasadili slnečnicu, k vypestovaniu vlastných rastliniek v črepníkoch a ich dovezeniu na festival vyzývajú aj fanúšikov, ktorí svoje pestovateľské úspechy môžu zdieľať a motivovať tak ostatných na špeciálnom Facebook evente.

Okrem doma vypestovaných kvetov areál aj tento rok vizuálne spestria diela víťazov súťaže Pohoda Visual Art Contest. Prvým je dielo Ján a Martina na Pohode, keďže aj oni patrili medzi návštevníkov festivalu. Inštalácie budú mapovať ich (ne)prítomnosť na festivale. Druhým je Good Feelings s podtitulom Škôlka. Ide o nakreslenú štruktúru čiar a číslic, na ktorej treba skákaním na nohe dosiahnuť cieľ. Obvyklý počet častí hracej plochy z 8 - 12 sa na Pohode rozšíri na vyše 9.000, čo je celý priestor, ktorý na škôlku ponúka betónová plocha festivalu.

Novinkou v oblasti komunikácie festivalu je odmeňovací systém pre stálych návštevníkov, ktorí šíria dobré meno festivalu a sú často dôvodom, prečo na Pohodu prichádzajú aj ich priatelia prvýkrát. Organizátori sa ich preto rozhodli odmeniť prostredníctvom tzv. ambasádorského programu. Každý ambasádor Pohody má pridelený špecifický kód a profil na stránke festivalu. Ak pri kúpe lístka na Pohodu zadá kupujúci špecifický kód ambasádora, ten zaňho získa jednu "slnečnicu". Získané "slnečnice" si potom ambasádor môže vymeniť v Pohoda shope za rôzne odmeny od festivalových ponožiek a tričiek až po lístky na Pohodu.   

Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martina Mlčúchová