Hudobník Tamás Szarka zo známej maďarsko-slovenskej skupiny Ghymes cez víkend odpremiéroval svoju novú skladbu Hudba a nádej, ktorú naspieval spolu so slovenskou speváčkou a herečkou Soňou Norisovou. Zložil ju na pamiatku Edity Maťašovskej, ktorá bola zakladateľkou hudobnej školy v Galante a pred takmer 50 rokmi bola jeho učiteľkou.

Edita Maťašovská pred pár mesiacmi zomrela vo veku 89 rokov a Tamás Szarka sa rozhodol, že to, čo tu po sebe zanechala, nemôže zostať bez spomienky a hudobnej pocty. Práve jej totiž patrí poďakovanie za to, že sa stal huslistom. Hudobník, skladateľ a básnik je zakladajúcim členom skupiny Ghymes, s ktorou koncertoval v 29 štátoch sveta a zložil skladby ako Tanec v snehu či Tichá dohoda (známa aj z filmu oceňovaného Marhuľový ostrov). Szarka je tiež spoluautorom muzikálu Cigáni idú do neba.

Tamás mal šesť rokov, keď ho mama v roku 1972 zobrala do hudobnej školy v Galante. Prihlásila ho na klavír, no riaditeľka a pedagogička Edita Maťašovská už po niekoľkých hodinách navrhla zmenu hudobného nástroja. Intuitívne získala pocit, že husle sú to, čo k nemu patrí a odvtedy sa stali neoddeliteľnou súčasťou jeho života a tvorby. Ako hovorí hudobník, bola to riaditeľka, ktorá svoju prácu milovala a ktorú mal každý rád. Počas svojej niekoľko desaťročí trvajúcej pedagogickej činnosti vychovala viacero hudobníkov, ktorí sa uplatnili nielen doma, ale i v zahraničí.

Tamás Szarka väčšinou spieva vo svojom materinskom jazyku, ktorým je maďarčina, no hudobnú poctu Edite Maťašovskej s názvom Hudba a nádej, sa rozhodol nahrať v dvoch verziách. "Nechcel som, aby bol pri spomienke na učiteľku v dvojjazyčnej Galante ktokoľvek vylúčený," hovorí hudobník. Slovenského prekladu sa ujal textár Pavol Jursa a verzia dostala podobu duetu so Soňou Norisovou.


Redakciu Hudba.sk v mene manažmentu Tamása Szarku informovala Beáta Rožárová z hudobného obchodu Dr. Horák. Správu sme upravili.