Pre zlomeninu nohy, ktorú minulý piatok utrpel spevák a gitarista Dave Grohl, zrušili Foo Fighters ďalších päť koncertov. 19. a 20. júna nevystúpia na londýnskom štadióne Wembley, 23. júna v Edinburghu, 25. júna na belgickom festivale Rock Werchter a o deň neskôr ani na legendárnom festivale Glastonbury.

K spomínanému zraneniu došlo 12. júna počas koncertu vo švédskom meste Göteborg, keď Dave Grohl spadol z pódia. Neskôr sa však vrátil a s narýchlo ošetrenou nohou pokračoval vo vystúpení. 46-ročný hudobník nazval šou najbizarnejším koncertom v 20-ročnej histórii kapely. Lekári mu však po hrdinskom výkone prikázali odpočívať. Najskôr kapela zrušila iba koncerty na holandskom festivale Pinkpop (14.6.) a vo švajčiarskom St. Gallene (16.6.), teraz však musela odrieknuť aj účasť na ostatných júnových podujatiach.

S metalom v nohe

"Ležím teraz so šiestimi oceľovými skrutkami v nohe. V súčasnosti je najdôležitejšie, aby som sa uzdravil po operácii. Lekári povedali, aby sme zrušili koncerty. Veľmi ma to mrzí, nenávidím to, ale obávam sa, že môj fyzický stav mi nedovoľuje vystupovať. Ďakujem vám z hĺbky srdca a urobím čokoľvek, čo budem môcť, aby som sa čo najskôr vrátil a postaral sa o noc, na ktorú nezabudnete až do konca života," vyjadril sa Grohl. 

Foo Fighters
 by sa mali na pódium vrátiť 4. júla vo Washingtone D.C. V rámci Sonic Highways World Tour vystúpia aj 9. novembra v Krakove a 11. novembra vo Viedni.


Novým headlinerom Glastonbury je Florence and the Machine

Hlavné pódium Pyramid stage na festivale Glastonbury malo po zrušení koncertu jednej z troch hlavných hviezd v piatok od 21:30 do 23:45 voľný slot. Predtým mali vystúpiť Florence and the Machine, no práve táto kapela získava nečakane nový status headlinera a jej hrací čas sa posunul na prime time. Dnes to potvrdili na oficiálnom webe organizátori festivalu.

Dieru v programe tak vyriešili veľmi jednoducho a aj logicky. Kapela charizmatickej speváčky a skladateľky Florence Welch má totiž na konte čerstvo vydaný nový album How Big, How Blue, How Beautiful, s ktorým dobyla hudobné rebríčky v ôsmich krajinách sveta vrátane UK chartu a amerického Billboardu, kde sa na vrchol dostala po prvýkrát. Nové skladby zatiaľ nemalo veľa ľudí možnosť počuť naživo, preto bude domáca kapela pre britské publikum nepochybne veľkým lákadlom.

"Po tom, ako sme sa dozvedeli smutnú správu o tom, že Foo Fighters museli zrušiť svoju účasť, existovala len jedna osoba, ktorú sme chceli zavolať, a tou osobou bola Florence Welch. Vždy, keď u nás hrala, tak spravila niečo výnimočné, a vždy sme vedeli, že jedného dňa vystúpi ako headlinerka na Pyramid stagei. Som nadšená, že s naším návrhom súhlasila," uviedla spoluorganizátorka festivalu Emily Eavis


Dave Grohl: Kanye... Toto ti prenechám

Ešte pred potvrdením náhrady za Foo Fighters stihli britské médiá zverejniť svoje rebríčky najhorúcejších favoritov. Najvyššie šance dávali práve Florence and the Machine, objavili sa však aj vtipné dohady, že by sobotný headliner Kanye West vystúpil aj v piatok. Práve jeho účasť na festivale totiž vyvolala najväčšiu vlnu kritiky, organizátorke Emily Eavis sa dokonca niektorí fanúšikovia vyhrážali smrťou. Guardian tvrdí, že ak by bol raper headlinerom aj v piatok, "bol by to ten najhlúpejší a najegoistickejší moment v histórii festivalu", a to je pri Westovi celkom realistické.

Ani Dave Grohl si neodpustil vtipnú narážku na kontroverzného umelca. Do svojho listu fanúšikom dopísal post scriptum "P.S. Kanye... Imma let you have this one" (P.S. Kanye... Toto ti prenechám). Uťahoval si tým z momentu, v ktorom samoľúby raper prerušil Taylor Swift počas prijímania ceny MTV Video Music Award za Najlepší videoklip interpretky. West vtedy použil dnes už zľudovelú formulku "Imma let you finish" (Nechám ťa dokončiť). Ďalším menom, ktoré sa skloňovalo pred potvrdením headline slotu pre Florence, bola práve 25-ročná interpretka hitu Shake It Off. V čase festivalu bude totiž v rámci svojho turné vo Veľkej Británii a 26. júna má dokonca voľno. Išlo však len o bohapustú špekuláciu. Ak by fanúšikovia namiesto Foo Fighters dostali Taylor Swift, asi by sa organizátori naozaj museli obávať o svoje životy...

Medzi inými sa ako náhradníci spomínali aj mená ako Blur, Ed Sheeran, Madonna, AC/DC, Adele, Coldplay, The Strokes, Radiohead, Noel Gallagher's High Flying Birds či Kylie Minogue. Drobná Austrálčanka musela v roku 2005 odrieknuť svoje headline vystúpenie po tom, ako jej diagnostikovali rakovinu. Ona a Foo Fighters však nie sú jedinými, komu Glasto, ako hovorovo festival prezývajú, nevyšiel. V roku 1995 Stone Roses odriekli účasť pre zlomenú kľúčnu kosť gitaristu Johna Squirea. Vtedy za nich zaskočili Pulp. Pred piatimi rokmi zase hrali Gorillaz namiesto skupiny U2, ktorej frontman Bono Vox mal problémy s chrbticou. Podľa tohto pohľadu do histórie mali organizátori festivalu za posledných 20 rokov okrem roku 2000 každých päť rokov problém s jednou z hlavných hviezd. Pri príprave ročníka 2020 by si tak mali radšej vopred pripraviť náhradného headlinera.

Zdroj: SITA + Marek Majzon (časť o headlineroch Glastonbury)
Foto: Facebook.com/foofighters

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters