Ak milujete ich staršie videoklipy ako Can't Stop či Look Around, zamilujete si aj novinku Dark Necessities. Skladba, ktorá ako prvý zverejnený singel ukázala svieži nový smer v tvorbe Red Hot Chili Peppers, dostala vďaka talentovanej herečke a režisérke Olivii Wilde vizuál, ktorý perfektne spája melancholickú náladu piesne s typickou bláznivou energiou kapely.

Na klipe, v ktorom dostane bubeník Chad Smith facku a basgitarista Flea hrá sediac v kuchynskom dreze, sa okrem Olivie Wilde podieľali aj modelka Noelle Mulligan a kameraman Chris Blauvelt. V novinke sa okrem členov formácie predstavila aj skupina skejtbordistiek, ktoré jazdia, ošetrujú si rany, nechávajú sa tetovať a vy máte pocit, že tá partia dievčat presne reprezentuje blízkosť, ktorá vládne medzi hudobníkmi v kapele.

 
Novinka s vyzretým zvukom aj s Eltonom Johnom

Skladba Dark Necessities sa nachádza na albume The Getaway, ktorý skupina vydáva práve dnes. Novinka, na ktorej sa autorsky prekvapujúco podieľal aj Elton John (Sick Love), ponúka 13 piesní. O produkciu sa postaral Danger Mouse, o mix zas Nigel Godrich.

Na prvé počutie znejú nové "čili papričky" veľmi sľubne. Prvá polovica albumu je popovejšia, okrem pilotného singla a titulnej skladby sú potenciálnymi hitmi aj The Longest Wave s jemne "oasisovským" refrénom, energiou nadupaná Goodbye Angels alebo spomínaná Sick Love. Zaujímavým kúskom je skladba Feasting on the Flowers s osviežujúcou medzihrou, ktorá je chytľavejšia ako refrén.

Rockovejšiu časť nahrávky reprezentujú skladby Detroit a This Ticonderoga, ktorá zaujme skvelým striedaním tempa. V kontraste s nimi sú zase introspektívne kúsky Encore a The Hunter a zaujímavé vyvrcholenie prináša šesťminútová Dreams of a Samurai. Na hodnotenie je však ešte priskoro, poctivejšiu recenziu prinesieme neskôr.

 
Hudobníci podporia nový album aj na turné, počas ktorého sa predstavia napríklad 1. a 2. septembra v Budapešti alebo 4. septembra v Prahe. Okrem toho vystúpia vo štvrtok 30. júna na poľskom festivale Open'er v meste Gdynia a 6. júla budú koncertovať na ukrajinskom U-Park Festivale v Kyjeve. Zrejme však bude lepšie pozrieť si ich na samostatnom koncerte, minulý víkend na Nova Rocku veľmi presvedčiví neboli, aj keď vidieť Flea-ho naživo je vždy zážitok.

Tracklist albumu The Getaway:

1. The Getaway
 
2. Dark Necessities 
3. We Turn Red 
4. The Longest Wave 
5. Goodbye Angels 
6. Sick Love
7. Go Robot 
8. Feasting on the Flowers 
9. Detroit 
10. This Ticonderoga 
11. Encore 
12. The Hunter 
13. Dreams of a Samurai

Text: Patrik Marflák (perex a o albume) + SITA (Nme.com, archív)
Foto: screenshot z videa / Chris Blauvelt

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers