Globálny hit Royals z nej už vo veku 16 rokov spravil novodobú popovú senzáciu. Albumom Pure Heroine (2013) potvrdila svoj obrovský talent. Ocenil ho aj legendárny David Bowie, ktorý ju nazval "budúcnosťou hudby". Teraz je Lorde späť s čerstvo vydanou druhou štúdiovkou, ktorá je veľkým posunom z hľadiska tém aj zvuku.

Album, ktorý je osobnejší, vyzretejší a podľa prvých recenzií ešte lepší ako jeho predchodca, sa volá Melodrama a na trh sa dostal v piatok 16. júna. Ponúka jedenásť skladieb, ktoré sú jej vlastnou autorskou výpoveďou. "Písanie Pure Heroine bolo spôsob, ako uchovať našu tínedžerskú slávu, aby táto časť zo mňa nikdy nezomrela. Nová nahrávka je o tom, čo sa deje potom," povedala o novom albume 20-ročná rodáčka z novozélandského Aucklandu.

Triumfálny návrat s osobnou spoveďou

Prvou lastovičou z nového albumu bol v marci singel Green Light, ktorý Lorde okamžite vyniesol na vrchol celosvetového záujmu, s neuveriteľnými dvomi miliardami impresií na Twitteri počas prvých 24 hodín od zverejnenia. Pieseň bola po zverejnení najpridávanejšou skladbou v rozhlasovej Top 40 v USA a vo Veľkej Británii sa okamžite dostala do A-Listu na BBC Radio 1. Len počas prvého týždňa singel zaznamenal 12 miliónov streamov a aktuálne má oficiálny videoklip na Youtube už vyše 71 miliónov zhliadnutí.


Po veľkolepom návrate s novým singlom speváčka postupne zverejnila ďalšie piesne - citlivú baladu Liability, euforický singel Perfect Places a nedávno predstavený song Sober. Tie ešte viac zvýšili očakávania hudobného sveta, vrátane jej fanúšikov z radov umelcov ako sú Diplo, Katy Perry, Taylor Swift, Halsey, Charlie XCX, či herec Aaron Paul, známy zo seriálu Breaking Bad.

Samotná hudobníčka, vlastným menom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, sa o albumovej novinke vyjadruje ako o veľmi osobnej spovedi, ktorá je inšpirovaná najmä jej rozchodom s dlhoročným priateľom, fotografom Jamesom Loweom. Viac sa o albume dozviete z našej recenzie, ktorú prinesieme čoskoro. No jeho počúvanie vám odporúčame už dnes, pretože už teraz je jasné, že Lorde nesklamala. Naživo si môžete jej novinky najbližšie vypočuť už o dva týždne na najväčšom poľskom festivale Open'er, ktorý sa uskutoční od 28. júna do 1. júla v meste Gdynia.

Album Melodrama môžete počúvať na Deezeri, nájdete ho aj na ďalších streamingových službách.



Hlas generácie, ktorý rešpektujú aj hrdinovia minulosti

Už v roku 2013 sa vtedy len šesťnásťročná speváčka, skladateľka a textárka stala hlasom generácie vďaka spomínanému debutovému albumu Pure Heroine. Predalo sa z neho približne štyri milióny kópií, vyniesol jej dve ceny Grammy, jednu BRIT Award a množstvo ďalších ocenení a nominácií. Zároveň jej priniesol nielen priazeň fanúšikov a hudobných kritikov, ale aj rešpekt hudobníkov, ktorí sa na scéne pohybujú celé dekády. Popri spomínanom Davidovi Bowiem medzi nich patrí napríklad aj Bruce Springsteen.

Okrem megahitu Royals, s ktorým dobyla americký rebríček Billboard Hot 100 ako najmladšia interpretka od roku 1987, z nahrávky vzišiel aj štvornásobne platinový singel Team. Časopis Time ju v roku 2013 zaradil do svojho zoznamu najvplyvnejších tínedžerov na svete a v nasledujúcom roku sa dostala do zoznamu najvplyvnejších ľudí do 30 rokov podľa magazínu Forbes.

Okrem práce na novom albume, ktorému zasvätila posledné štyri roky, stihla Lorde tiež spoločný singel s anglickým producentským duom Disclosure, či nahrať titulný singel Yellow Flicker Beat k filmovému trháku Hry o život: Drozdajka 1 (The Hunger Games: Mockingjay Part 1). O tom, že Lorde je napriek svojmu mladému veku uznávanou umelkyňou, svedčí aj fakt, že na prianie rodiny Davida Bowieho vystúpila na minuloročnom udeľovaní cien BRIT Awards s úchvatnou poctou zosnulému hudobníkovi.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Universal Music - Dominika Dirgasová + archív Hudba.sk)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Lorde