Kvalitná a vkusná produkcia v štýle deep house s vlastným vokálom priniesla talentovanému slovenskému dídžejovi a producentovi menom Dee Pete prvý veľký úspech. Jeho debutový singel s názvom Horizons vyšiel minulý týždeň na značke Deep Territory Records a zbiera samé pozitívne reakcie od zahraničných poslucháčov.

Kým slovenskí umelci stredného prúdu zatiaľ vo svete veľa vody nenamútili, úspechy v menšinových žánroch sa objavujú čoraz častejšie. Platí to nielen pre alternatívnu, experimentálnu a world music scénu, ale aj pre elektronickú tanečnú hudbu. Najnovším objavom je Dee Pete, reprezentant subžánra deep house, ktorý v júni vydal svoj debutový singel a videoklip Horizons.

Napriek tomu, že ide o hudbu, ktorá na Slovensku ani v rámci samotnej tanečnej scény nepatrí medzi najpopulárnejšie žánre a nemá toľko fanúšikov ako drum&bass, techno či trance, skladba má po necelom týždni na Youtube tisícky prehratí a množstvo komentárov. Tie sú najmä od zahraničných poslucháčov - singel totiž vyšiel pod hlavičkou popredného nemeckého vydavateľstva Deep Territory Records, na ktorom svoju tvorbu vydávajú medzinárodné hviezdy deep-houseovej scény, akými sú napr. Nikko Culture, Pete Bellis či Anton Ishutin.


Dee Pete, vlastným menom Peter Wilsen, je prvým slovenským zástupcom tohto prestížneho labelu. Tvorba slovenského hudobníka okrem Nemecka zaujala aj v Južnej Amerike. Záujem o skladbu Horizons prejavilo aj brazílske vydavateľstvo Brazil Records, ktoré podporí vydanie a propagáciu singla v Brazílii.

Počiatky štýlu deep house siahajú do 80-tych rokov. Vznikol v Chicagu zmiešaním prvkov štýlu Chicago House, jazz-funku a soulu. Typické je pomalšie tempo okolo 120 bpm, klávesy sú veľmi atmosferické až ambientné, prítomná je výrazná basová linka. V posledných rokoch sa tento štýl výrazne zmoderizoval, často sa zmiešava so štýlom nu disco a zažíva novodobý boom.

Obrovskej popularite sa v súčasnosti teší v krajinách ako Grécko, Rusko či Litva, kde bol produkovaný aj videoklip Horizons. Na Slovensku sa zatiaľ deep house hráva najmä v kluboch a na menších pódiách tanečných festivalov, no práve hudobníci ako Dee Pete by ho mohli vďaka podobným úspechom dostať viac do popredia.

Text: Hudba.sk (zdroj: Peter Wilsen)
Foto: PR