Po mesiaci a pol od presunu plánovaného tohtoročného vydania festivalu Colours of Ostrava na júl 2021 sa organizátorom podarilo opäť potvrdiť všetky hlavné hviezdy - okrem The Killers, Martina Garrixa či Youssou N'Doura sú to tri veľké mená z USA - kapely Twenty One Pilots a The Lumineers a speváčka LP.

"Som rada, že sa nám tak skoro podarilo splniť, čo sme sľúbili fanúšikom pri presune festivalu - dohodnúť účasť hlavných hviezd aj na ďalší rok. Samozrejme, do programu pribudnú ďalšie desiatky kapiel a hudobníkov - či už oznámených na tento rok alebo aj tých, ktorých sme ohlásiť ani nestihli. Fanúšikovia sa teda majú na čo tešiť - možno aj na nejaké prekvapenie," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Americká kapela Twenty One Pilots patrí k najväčším menám súčasnej svetovej hudobnej scény. Miliardy prehratí jej piesní a videoklipov na Youtube alebo Spotify, bleskom vypredané najväčšie koncertné haly, cena Grammy, nominácie na BRIT Awards, ale predovšetkým strhujúce vystúpenia. Spevák a multiinštrumentalista Tyler Joseph a bubeník Josh Dun pochádzajú z amerického Ohia. K názvu kapely ich inšpiroval tragický príbeh z drámy Arthura Millera - All My Sons, kde kvôli sebeckému rozhodnutiu a chybe jedného človeka v druhej svetovej vojne zahynulo 21 pilotov. Vo svojej tvorbe originálne a s neuveriteľnou rýchlosťou striedajú rôzne žánre od elektropopu cez hip-hop, reggae či drum&bass až po punk alebo hymnické klavírne balady.


The Lumineers píšu piesne s chytľavými melódiami a silnými textami. Pripomínajú to, o čom pesničkárstvo vždy bolo - o uveriteľnom a autentickom rozprávaní príbehov. S chytľavým hitom Ho Hey v roku 2012 dobyli svet, prepadli mu rádiá, letné žúry, svet reklamy aj televízne seriály. Spevák a gitarista Wesley Schultz, bubeník Jeremiah Fraites a donedávna aj violončelistka Neyla Pekarek, ktorú vystriedala huslistka Lauren Jacobson, právom získali nominácie na Grammy, ich veľký fanúšik Barack Obama ich dvakrát pozval do Bieleho domu a U2 alebo Tomovi Pettymu otvárali koncerty. Nadšene bola prijatá aj ich skladba The Hanging Tree pre film Hunger Games.

Prečítajte si tiež: The Lumineers presúvajú bratislavský koncert na jún 2021


Impozantný hlas, obrovská charizma a bezprostredná komunikácia s fanúšikmi - to sú veci, ktoré americká speváčka LP ukázala už pred troma rokmi počas svojej českej festivalovej premiéry na Colours of Ostrava. Laura Pergolizzi sa budúci rok do Dolních Vítkovic vráti, bohatšia o nový album a s postavením jednej z najväčších hviezd súčasnej hudobnej scény. Zostáva nezameniteľná, stále z nej vyžaruje odhodlanie a schopnosť naplniť svoje piesne správnou dávkou drámy a melodickosti. Naďalej pritom trvá na jednoduchom recepte - príťažlivej zmesi popu, rocku, americany a folku, postavenej na priezračnom a hutnom gitarovom zvuku, kúzelnom zvuku svojho ukulele a samozrejme hlasu, ktorý si s nikým nepomýlite.


Devätnásty ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2021 v unikátnej industriálnej oblasti ostravských Dolných Vítkovíc. K už skôr ohláseným menám patria The Killers (USA), Martin Garrix (Holandsko), Youssou N'Dour (Senegal), Wardruna (Nórsko), Tones and I (Austrália), Dubioza Kolektiv (Bosna a Hercegovina), Meduza (Taliansko), Bakermat (Holandsko), Fatoumata Diawara (Mali), The Hatters (Rusko), Marina Satti & Fonés (Grécko/Sudán), Roosevelt Collier (USA), Sons of the East (Austrália), Ivan & The Parazol (Maďarsko) a ďalší.

Nebude chýbať medzinárodné fórum Meltingpot a tradične bohatý sprievodný program - divadlá, workshopy, filmy či výtvarné inštalácie. Celkovo by sa v areáli Dolných Vítkovíc malo uskutočniť viac ako 450 programových bodov na 24 vonkajších aj krytých scénach.

Všetky vstupenky zakúpené na Colours of Ostrava 2020 platia automaticky na nový budúcoročný termín festivalu. Zároveň sú už vo festivalovom e-shope k zakúpeniu štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2021. V súčasnej dobe môžu fanúšikovia na sociálnych sieťach sledovať Colours TV s koncertami, živými reláciami a materiálmi z archívu. Fórum Meltingpot prináša zaujímavé online rozhovory s rôznymi osobnosťami.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnejs stránke www.colours.cz.

Foto: Facebook.com/iamLP

Súvisiaci interpreti: The Lumineers, Twenty One Pilots