Cirkus Slnka, svetoznámy Cirque du Soleil, opäť zavíta do Bratislavy, tentokrát so šou Corteo, ktorú na Slovensku uvedie prvýkrát. Predstavenia sa uskutočnia v dňoch 15. - 18. septembra v priestoroch Zimného štadióna O. Nepelu a pre obrovský záujem sa ich počet zvyšuje. Okrem tejto novinky Cirque du Soleil pre priaznivcov pripravuje aj narodeninové prekvapenie.

Jedinečná produkcia Cirque du Soleil - Corteo, ktorá len nedávno nanovo odštartovala svoju púť naprieč Európou, dorazí na Slovensko už na jeseň. Pôvodne bolo v Bratislave naplánovaných celkovo šesť predstavení. Slovenská premiéra šou o klaunovi Maurovi, ktorý si predstavuje svoju vlastnú rozlúčku so svetom a predstavami sa ponára do minulosti a života, ktorý prežil, sa uskutoční 15. septembra o 20:00. Ďalšie predstavenie bude v piatok (16.9.) v rovnakom večernom čase.

Rodinne zamerané termíny podujatí sa uskutočnia cez víkend. Na sobotu 17. septembra dokonca Cirque du Soleil pre veľký záujem pridáva ďalší "kids friendly" termín predstavenia o 12:00.

"Zaznamenali sme veľký záujem o šou Corteo. Z  časového hľadiska sú obedňajšie predstavenia perfektné pre rodiny s deťmi," vyjadrili sa zástupcovia agentúry Vivien, ktorá podujatia organizuje. Okrem termínu, kedy Corteo odštartuje na pravé poludnie, sa v sobotu (17.9.) uskutočnia ešte ďalšie dve predstavenia, a to o 16:00 a večerná o 20:00. V nedeľu (18.9.) sú naplánované dve predstavenia - prvé o 13:00 a derniéra v našich končinách je naplánovaná na 17:00.


Oslava výročia Cirque du Soleil

Svetoznámy "slnečný cirkus" tento týždeň oslavuje 38. výročie od svojho vzniku. Na počesť svojich "narodenín" pre priaznivcov pripravil tzv. Cirque Week. "Cirque du Soleil bol založený 16. júna 1984. Celý týždeň preto bude oslavovať toto výročie a pre návštevníkov pripravili špeciálne ceny vstupeniek, ktoré štartujú na neuveriteľných 33 eurách," vysvetľujú organizátori slovenskej časti turné. Vstupenky v rámci "Týždňa s Cirque" sú od 16. júna počas niekoľkých dní dostupné aj na Slovensku. Viac info nájdete na www.vivien.sk.

Predstavenia v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu:

štvrtok 15. septembra o 20:00
piatok 16. septembra o 20:00
sobota 17. septembra o 12:00, 16:00 a 20:00
nedeľa 18. septembra o 13:00 a 17:00

Cirque du Soleil - Corteo, 2018 Zdroj: Dominique Lemieux
O predstavení Corteo

Jedinečná produkcia Corteo uzrela svetlo sveta prvýkrát v Montreale v apríli 2005 pod taktovkou skvelého choreografa Daniele Finziho Pascu. Corteo znamená v taliančine posledná púť, resp. pohreb, avšak v podaní Cirque du Soleil sa jedná o radostný sprievod poslednej cesty klauna. Predstavenie spája hereckú vášeň s eleganciou a silou akrobatov, ktorí vtiahnu divákov do divadelného sveta umenia, komédie a spontánnosti, a to všetko v tajuplnej atmosfére medzi nebom a zemou.

Klaun si predstavuje svoj vlastný pohreb, odohrávajúci sa v karnevalovom prostredí, na ktorý potichu dozerajú láskaví anjeli. V šou sa môžete tešiť na kontrast veľkého s malým, smiešneho s tragickým, dokonalosť perfektného so šarmom nedokonalosti, s vyzdvihnutím sily, ale aj krehkosti klauna, jeho múdrosti a dobroty. Tie ilustrujú dávku ľudskosti, prítomnej v každom z nás.

Lyrická a hravá hudba znie Corteom počas celej ceremónie, kde sa ilúzia snúbi s realitou. Počas tohto predstavenia je pódium  umiestnené v strede arény a miesto podujatia delí na dve polovice. Každá polovica divákov vidí tu druhú, a vďaka tomu ponúka jedinečnú perspektívu nielen predstaveniu, ale tiež oku účinkujúcich. Nevídanú atmosféru v scénickej šou od Cirque du Soleil umocňuje úchvatná scéna. Javiskové záclony, inšpirované Eiffelovou vežou, ako i ručne maľované javiskové závesy, dodávajú pódiu teatrálnu veľkoleposť. 

O Cirque du Soleil

Kanadský cirkusový súbor, pôvodne pozostávajúci z 20 pouličných umelcov, v roku 1984 priniesol nový revolučný koncept cirkusového umenia a úspešne sa vyvíjal až k vrcholu a svetovému líderstvu vo vystupovaní pred divákmi. Táto v Montreale založená organizácia priniesla údiv a potešenie už viac ako 200 miliónom divákov vo viac ako 450 mestách, vo viac ako 60 krajinách na šiestich kontinentoch. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za agentúru Vivien poskytla PR manažérka Janka Marczellová. Správu sme upravili.