Vo veku 71 rokov včera zomrel anglický muzikant Jon Lord. Skladateľ, pianista a hráč na organe Hammond, ktorý sa preslávil ako člen rockovej formácie Deep Purple, bojoval od augusta 2011 s rakovinou pankreasu. Osudným sa mu napokon stala pľúcna embólia. Lord skonal v súkromnej nemocnici London Clinic.

Jon Lord bol jedným zo zakladateľov slávnej skupiny Deep Purple. Pôsobil v nej od roku 1968 až do prerušenia jej činnosti v roku 1976. V rokoch 1978 až 1984 bol členom ďalšej známej rockovej formácie Whitesnake, s ktorou nahral albumy Trouble (1978), Lovehunter (1979), Ready an' Willing (1980), Come an' Get It (1981), Saints & Sinners (1982) a Slide It In (1984).

Deep Purple - Smoke On The Water (live)

Súčasťou zostavy Deep Purple bol rodák z Leicesteru opäť od roku 1984, keď kapela obnovila činnosť, a to až do roku 2002. Muzikant sa podieľal na všetkých podstatných nahrávkach skupiny. Podpísaný je pod 16 štúdiovými albumami formácie vrátane slávnej Machine Head (1972) obsahujúcej megahit Smoke on the Water. Lord je tiež autorom legendárneho organového riffu v skladbe Child Of Our Time. Muzikant počas svojej kariéry spolupracoval aj so skupinami The Artwoods a Flower Pot Men a bol členom formácie Paice, Ashton and Lord.

Deep Purple - Child In Time

Hráč na klávesové nástroje sa azda najviac preslávil dielom Concerto For Group And Orchestra spájajúcim klasiku a rock, ktoré Deep Purple spoločne s Royal Philharmonic Orchestra po prvý raz predviedli v roku 1969. Toto dielo predstavil pred pár rokmi aj v Bratislave. V budove Slovenského rozhlasu vystúpil 11. a 12. marca 2009 spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a rockovým kombom Emila Frátrika pod vedením šéfdirigenta Southern Arizona Symphony Orchestra Martina Majkuta.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Hermann J. Knippertz

Súvisiaci interpreti: Deep Purple