Skupina Hex je na scéne už vyše 20 rokov, pričom nikdy nepodliezala väčšinovému vkusu a aktuálnym trendom - celé tie roky hrá hudbu, ktorú miluje, a drží si svoju silnú základňu fanúšikov. Tá sa toto leto opäť výrazne rozrastie, pretože kapele sa po rokoch podarila nadčasová pesnička, ktorá má zaslúžený úspech.

Hity ako V piatok podvečerNikdy nebolo lepšie či Maťo a Linda poznajú snáď všetci, piesne Hexu boli v minulosti obrovskými rádiovými hitmi. Doba sa však zmenila a posledným albumom Ty a ja (2010) sa skupine nepodarilo dosiahnuť výraznejší úspech. Hex tak síce ostáva jednou z najžiadanejších a najvyťaženejších koncertných kapiel, no v posledných rokoch sa zdalo, že bude tiež jednou zo skupín, ktorých nové pesničky pri súčasných trendoch nemajú šancu dostať sa v éteri medzi tie najhranejšie.

Napokon to tak nie je, novinka Keď sme sami už pri prvom vypočutí dáva znať, že Hex dokáže spraviť hit aj v čase, keď v rádiách dominuje úplne iný typ skladieb, nehovoriac o letných hitoch, ktoré sú vo väčšine prípadov synonymom jednosezónnej pesničky. Potenciál krásnej letnej balady rozpoznali aj rádiá a pieseň je momentálne treťou najhranejšou spomedzi slovenských a českých skladieb. Navyše nejde len o silný letný hit, ale najmä o pieseň, ktorú si môžete bez hanby vychutnať aj o pár rokov.

Pieseň má pritom viacero paradoxov, tým najväčším je, že pôvodne bola napísaná pre zimné obdobie. Netradičná je aj v rámci hexáckej "rádiovej" tvorby. "Väčšina našich singlov je v durovej tónine a tato nová je v molovej. Aj preto môže pôsobiť odlišne. Mne sa páči, že sme zariskovali a išli trochu iným smerom. Myslím si, že znie moderne, aj so štipkou melanchólie 80-tych rokov," povedal koncom júna v čase premiéry spevák Ďuďo, no to ešte netušil, aký bude mať skladba úspech.

Spraviť hit je alchýmia

"Na nový singel máme veľmi dobré reakcie od priateľov, kolegov hudobníkov, aj na internete. Pozitívna odozva ma samozrejme teší. Ono je to alchýmia, všetky piesne majú v sebe podobné zakladné kamene - rytmus, melódiu, harmóniu. Ale len niektoré dokážu niečim zvláštnym osloviť väčšiu skupinu ľudí a to potom voláme hit. Dúfam, že to bude aj prípad skladby Keď sme sami," hovorí skromne Ďuďo, hoci je jasné, že pieseň už hitom je. "Je to fantastický pocit, som z toho dojatý. Lebo čo iné môže byť pre hudobníka väčšou satisfakciou, ako to, že sa jeho pesnička páči," dodáva autor hudby a textu Martin "Fefe" Žúži.

Hexáci už stihli na nový singel Keď sme sami vymyslieť aj videoklip. Ide o video z nahrávania v štúdiu, ktoré pripravil a postrihal bubeník Hexu Tibor Szabados. Aj to je dôkaz, že keď je skladba kvalitná, pri videoklipe netreba príliš vymýšľať. Hex sa v ňom prezentuje ako kapela hudobníkov milujúcich svoju prácu, či skôr poslanie. "Napriek tomu, že je to 'making of' video, ktoré sme si urobili pre vlastné potešenie, už má vyše 45 tisíc prezretí. Čo je pre nás veľmi príjemné. Lebo je to iná pesnička, na akú sú ľudia u nás zvyknutí. Reakcie sú veľmi pozitivne, ľudia nám hovoria: 'Vidno, že vás hudba baví a urobili ste pesničku, ktorá sa vám ako 40-nikom hodí!' Tak možno toto bude ďalší medzník v našej kariére," s úsmevom konštatuje basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský. 

Nová skladba Keď sme sami sa objaví na špeciálnej výberovke, ktorú Hexáci plánujú vydať na jeseň. Bude obsahovať novinku a bonusové CD s coververziami, ktoré nahrajú spriatelené skupiny Para, Puding Pani Elvisovej, Vidiek, Le Payaco alebo Polemic. Po prvýkrát predvedú Hexáci novinku naživo na svojom "domácom" festivale Žákovic Open, ktorý sa uskutoční už 26. do 27. júla.


Vstupenky na Žákovic Open 2013:  Predpredaj.sk 

Text: Patrik Marflák + info z tlačovej správy agentúry Propaganda House
Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Hex