Od 9. augusta sa ostrov Óbudai v centre Budapešti na sedem dní zmení na Ostrov slobody so svetovou hudbou, kvalitnými koncertami medzinárodných hviezd aj menej známych mien, umením a zábavou. Sziget festival už po dvadsiatypiatykrát otvorí svoje brány pre fanúšikov z celého sveta a vďaka našej súťaži ho môžete "ochutnať" aj vy.

Najväčšími hudobnými lákadlami sú tento rok hviezdy ako Pink, Macklemore & Ryan Lewis, Kasabian, Major Lazer, The Chainsmokers, Wiz Khalifa, PJ Harvey, alt-J alebo Clean Bandit. Okrem koncertov hviezd však netreba zabúdať ani na množstvo ďalších atraktívnych možností.

Sziget totiž ponúka nielen hudbu, ale aj vystúpenia svetových akrobatických cirkusov, tanečné predstavenia, pouličné divadlo, diskusie, či umeleckú zónu s rôznymi workshopmi. Pre športuchtivých fanúšikov je pripravená športová zóna, tí, ktorí majú radšej pasívny oddych si budú môcť oddýchnuť na Sziget pláži.

Budapešť je blízko Slovenska a každoročne naň cestujú aj tisícky Slovákov. Aj napriek tomu, že festival je sedemdňovým podujatím, plne odporúčame i kratšiu návštevu. Jednodňové vstupenky sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú svojho jasného headlinera a chcú okúsiť atmosféru festivalu. Tohtoročnou novinkou sú trojdňové vstupenky (dostupné v dvoch rôznych termínoch), pri ktorých oproti kombinácii troch jednodňových lístkov ušetríte 25 eur. Sziget totiž tento rok oslavuje 25. narodeniny.

Výber z programu jednotlivých dní:

9. 8. (streda): Pink, Billy Talent, Dubioza Kolektiv, Lola Marsh
10. 8. (štvrtok): Wiz Khalifa, Biffy Clyro, Tom Odell, Jamie Cullum, The Vaccines
11. 8. (piatok): Kasabian, PJ Harvey, Rudimental, Mando Diao, DJ Shadow, Danny Brown, Nervo
12. 8. (sobota): Macklemore & Ryan Lewis, Rita Ora, Clean Bandit, Bad Religion, GusGus, Crystal Fighters
13. 8. (nedeľa): The Chainsmokers, Metronomy, The Naked and Famous, Steve Aoki, White Lies, Tycho
14. 8. (pondelok): Major Lazer, Two Door Cinema Club, Flume, George Ezra, Mac DeMarco, Glass Animals, Vince Staples
15. 8. (utorok): alt-J, Dimitri Vegas & Like Mike, Interpol, Birdy, The Kills, Paul Van Dyk

SÚŤAŽ: Ak chcete aspoň na jeden deň zažiť nezabudnuteľný festivalový zážitok na Szigete, lístky sú k dispozícii za 70 eur, čo je bežne cena jedného koncertu svetovej hviezdy. Prípadne sa zapojte do našej súťaže na Facebooku, kde môžete vyhrať dve jednodňové lístky na ktorýkoľvek deň podľa svojho výberu. Všetky podrobnosti o festivale, programe a vstupenkách nájdete na slovenskej oficiálnej stránke szigetfestival.sk.

V programe aj dvojnásobné zastúpenie Slovenska

Sziget samozrejme nie je len o veľkých menách, ale aj o atmosfére a vizuálnom zážitku - stačí si pozrieť výber z minuloročných fotografií. Celkovo na zelenom ostrove nájdete približne 50 programových miest a pódií, kde sa bude konať okolo 200 programov denne. Fanúšikom elektronickej hudby napríklad odporúčame navštíviť najfotogenetickejší stage Colosseum. 

Priaznivci "hudby sveta" si prídu na svoje na World music stage, kde sa predstavia Goran Bregovic Wedding and Funeral Band, Leningrad alebo La Caravane Passe. Na festivale sa predstavia aj mladé európske kapely na Europe Stage - tu budú koncertovať aj dvaja tohtoroční zástupcovia Slovenska na Szigete - talentované východoslovenské duo Kinsfolk (12. augusta o 16:30) a Žilinčania Dave Brannigan (14. augusta o 14:00).

Nesmieme zabudnúť, že festival sa koná uprostred Budapešti, v turistickom meste so živou kultúrnou scénou, krásnymi historickými budovami, tureckými kúpeľmi a krčmičkami. Festival každoročne v priebehu siedmich festivalových dní priláka takmer pol milióna Szigeťanov.

Pozrite si aftermovie z ročníka 2016:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Sziget festivalu pre Slovensko. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Rockstar Photographers

Súvisiaci interpreti: Macklemore & Ryan Lewis, Pink