Dominika Mirgová v posledných mesiacoch doslova žiari. K spokojnosti talentovanej speváčky určite pomohlo aj kladné prijatie jej najnovšieho albumu Toto som ja, ktorý v pondelok v priestoroch bratislavskej Umelky konečne pokrstila. Krstnou mamou nového CD sa stala žena, ktorá kariéru Dominiky Mirgovej sledovala od úplných začiatkov.

Dominika Mirgová svoju najnovšiu štúdiovku uviedla na trh ešte koncom apríla. S krstom albumu Toto som ja však počkala až do 15. júla, kedy nové skladby oficiálne predstavila nielen pred zrakom svojej rodiny a priateľov, ale aj médiám a kolegom z hudobnej brandže. 

Pred zhruba stovkou hostí celý večer odštartovala krátko po pol siedmej večer skladbou Toto som ja. Práve tou ešte v roku 2017 začala svoj prerod, v rámci ktorého sa od bežného rádiového popu posunula viac k rapu a R&B. Pieseň si síce nezískala takú pozornosť, ako zrejme Dominika v dobe jej vydania očakávala, no išlo o jednu z prvých nahrávok, ktorú si sama napísala aj zhudobnila. A treba dodať, že fanúšikovia si na jej novú polohu postupne zvykli, ďalšie hip-hopom ovplyvnené single ako Vzduch či Stopy (feat. Majself) už zafungovali lepšie. 


Viac ako dekádu na scéne

Dominika Mirgová je jednou z mála speváčok zo SuperStar, ktorej hviezda žiari aj viac než dekádu od skončenia šou. Rodáčka z Trnavy skúsila zabojovať o prvenstvo ešte v roku 2007, kedy v porote sedel aj jej veľký vzor Dara Rolins. Tá podľa svojich vlastných slov kariéru Dominiky pozorne už od tej doby sleduje a jej najnovší album Toto som ja označila za to najlepšie, čo zatiaľ vyprodukovala. Ponuku stať sa krstnou mamou tohto CD preto bez váhania okamžite prijala.

"Bol to môj sen, už keď som vydávala prvý album, ale teraz prišla tá chvíľa, kedy som to naozaj skutočná ja. S malou dušičkou som ju oslovila po tom, ako mi na Instagrame napísala, že sa jej páči môj album. Ak si niekto zaslúžil byť krstnou mamou, tak to určite mala byť Dara. Veľmi si ju za to vážim," priznala Dominika a tiež dodala, že by veľmi rada so svojím speváckym speváckym vzorom nahrala skladbu, ktorú už má pripravenú.

"Dominiku a jej tvorbu sledujeme veľmi intenzívne. Krstnou mamou jej albumu som veľmi rada. Jej album poteší muzikantské srdce. Je na ňom vidieť a počuť, že Dominika rastie a dozrieva. Aj ako človek, aj ako muzikant. Verím, že sa bude páčiť a bude mať úspech," povedala počas uvádzania albumu do života Dara Rolins, ktorej je spájanie hip-hopu a popu tiež veľmi blízke. 


Predstavila všetkých hostí

V rámci svojho vystúpenia Dominika postupne na pódiu predstavila všetkých hostí, producentov, tvorcov videoklipov a ďalších ľudí, bez ktorých by album nevznikol. Na pódiu sa tak vystriedali aj jej hip-hopoví kolegovia Majself, ADiss a Šorty. Príjemným spestrením bolo vystúpenie speváčkinho otca Miroslava Mirgu, s ktorým zaspievali spoločnú skladbu Zober ma tam.

Z jej kolegov a kolegýň z domácej hudobnej scény prijali pozvanie na krst aj raperka Saimonsa či speváčka Ronie, ktorú v najbližších dňoch čaká vydanie nového singla Bam Bam, ktorý nahrala spolu s Majkom Spiritom. "S Dominikou sa poznáme už dlho a jej nový album sa mi veľmi páči. Najlepšie skladby sú pre mňa jednoznačne VzduchBez otázok," prezradila nám bývalá členka dievčenskej skupiny Forsomeone. 

So spomínaným raperom a spevákom Šortym Dominika zaspievala svoj najnovší singel Ja sa cítim dobre. Video k tejto skladbe si na Youtube za tri týždne zozbieralo už viac než milión prezretí, s čím Dominika podľa vlastných slov vôbec nepočítala. "Myslela som si, že skôr pesnička Bez otázok bude mať taký veľký úspech. Pri skladbe Ja sa cítim dobre som vôbec nečakala, že to takto vypáli. No potom som si uvedomila, že ľudom úplne stačí pesnička, kde sa spieva dookola to isté. Aj keď sa niekedy človek veľmi snaží, tak si potom uvedomí, že musia byť viac aj menej kvalitné veci."


My k tejto hitovke dodáme len toľko, že Dominika zrejme málo sleduje politické dianie - inak by vedela, že fráza Andreja Danka "ja si to užívam, ja sa cítim dobre" zľudovela dávno predtým, než z nej so Šortym spravili refrén pesničky. A aj vďaka tomu je aká úspešná.

Podpora mladých talentov

Dominika počas svojho veľkého večera neskrývala dojatie. Počas príhovoru zdôraznila, že na svoj nový album je skutočne hrdá, pretože je presne taký, aký ho chcela mať. Priznala, že v minulosti sa dala na dráhu popovej speváčky preto, že to v tej dobe fungovalo oveľa viac. Srdcom však vždy mala bližšie k hip-hopovej scéne.

"Album Toto som ja je zo všetkých mojich albumov ten najlepší a najkvalitnejší a je v ňom tá skutočná Dominika. Som s ním spokojná od prvej po poslednú pesničku a ani jedna z nich ma zatiaľ neomrzela," povedala. Emócie naplno zafungovali, keď zaspievala skladbu Vzduch, ktorá patrí jednoznačne medzi to najlepšie, čo 27-ročná interpretka a aktuálne už aj autorka počas svojej kariéry vyprodukovala. Zdravá tréma a nervozita v hlase však výkonu Mirgovej vôbec neuškodila, práve naopak, jej spev bol o to autentickejší.


Dominika je známa aj ako tanečníčka, dokonca pred pár rokmi založila vlastnú tanečnú skupinu VIP Crew. Mladým tanečným talentom sa teraz rozhodla pomôcť aj úplne novou skladbou, ktorú by sme mali počuť už čoskoro. "Je to taký väčší projekt. Veľmi by som chcela vyzdvihnúť tanečnú kultúru a tanečníkov akýchkoľvek žánrov či skupín na Slovensku. Nie len profíkov, ale aj tých, ktorých nepoznáme, no sú talentovaní. Pesnička sa volá Tu a teraz. Do klipu by som chcela nahrať scény tanečníkov z rôznych kútov Slovenska," prezradila v krátkom rozhovore pre Hudba.sk.

Počas krstu zaujala aj svojím novým imidžom s viditeľne schudnutou figúrou. "Niekedy si hovorím, aký je ten šoubiznis skazený. Naozaj je dané, ako by asi tá speváčka mala vyzerať. Až vtedy je pre nás zaujímavá a dostáva viac ponúk, pretože vyzerá dobre, tancuje dobre a všetko spolu pekne hrá. Je však obrovské množstvo speváčok, ktoré možno nevyzerajú tak dobre, no sú veľmi talentované. A to by som chcela do budúcna vyzdvihovať. To, ako teraz vyzerám, som nerobila kvôli šoubiznisu, no najmä pre seba, pretože teraz sa cítim dobre," uviedla.

V závere koncertu ešte prezradila, že už teraz intenzívne pracuje na novom albume. Ak všetko pôjde podľa plánu, mohol by sa objaviť na trhu na jar alebo v lete budúceho roka.


Autor: Dušan Marko + TASR (citácia Dary Rolins)
Foto: KK photography

Súvisiaci interpreti: Dominika Mirgová