Jednou z udalostí tohtoročného leta na Slovensku bude aj jednorazový festival Vietor v Banskej Štiavnici a séria koncertov Hrana Live a Venované nešťastiu v ďalších piatich slovenských mestách. Spoločným menovateľom všetkých podujatí plánovaných od 23. júla do 5. augusta je meno geniálneho skladateľa Mareka Brezovského, ktorý zomrel pred 25 rokmi vo veku 20 rokov.

Séria podujatí odštartuje už budúci utorok, 23. júla, prvým koncertom s názvom Venované nešťastiu, ktorý sa uskutoční v Dome umenia v Košiciach. Počas večera, ktorý sa potom s rovnakým programom uskutoční aj v Banskej Štiavnici, Bratislave a Nitre, zaznie výber komornej hudby, ktorú Marek Brezovský zložil ešte ako tínedžer počas svojich štúdií.

Za jej koncertným prevedením stojí jeho niekdajší spoluhráč a blízky priateľ Oskar Rózsa, ktorý jeho odkaz už roky pripomína prostredníctvom Projektu Hrana. Spolu s huslistkou/violistkou Ivanou Pristašovou, ktorá bola Brezovského spolužiačkou na Konzervatóriu v Bratislave, zostavili súbor súčasnej hudby v medzinárodnom zložení. K sláčikom Ivany Pristašovej sa za klavírom pridá Švajčiar Christian Zaugg, so saxofónom Alvaro Callao Leon z Čile a doplní ich slovenský violončelista Boris Bohó. Dirigovať bude Oskar Rózsa.

Celá letná pocta jednému z najväčších talentov slovenskej hudby, ktorý odišiel predčasne, vyvrcholí od 26. do 28. júla v Banskej Štiavnici, kde sa bude konať podujatie Vietor s podtitulom Festival hudby Mareka Brezovského. Trojdňový minifestival v čarovných priestoroch starobylého mesta začne premietaním dokumentárneho filmu Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom, bude pokračovať koncertom Venované nešťastiu a na tretí deň vyvrcholí koncertom Hrana Live, ktorý tam odštartuje šnúru koncertov s rovnakým názvom v ďalších slovenských mestách.

Koncerty Venované nešťastiu:

23. 7. - Košice, Dom umenia - vstupenky
24. 7. - Nitra, Nájomná jednotka 210 - vstupenky
25. 7. - Bratislava, Slovenský rozhlas - vstupenky

Festival Vietor v Banskej Štiavnici:

26. 7. - Kocka/Cube - premietanie filmu Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom - vstupenky
27. 7. - Amfiteáter - Venované nešťastiu - vstupenky
28. 7. - Amfiteáter - Hrana Live - vstupenky

Na festival sú v predaji aj zvýhodnené permanentky za 25 eur na všetky tri dní.

Koncerty Hrana Live:

29. 7. - Bratislava, Majestic Music Club - vstupenky
2. 8. - Žilina, Mariánske námestie
4. 8. - Košice, Tabačka Kulturfabrik - vstupenky
5. 8. - Prešov, Stromoradie - vstupenky

Organizátorom festivalu a koncertov je Too_LUCKY*BASS_tardZ s podporou Spectaculum Production. Festival sa koná bez grantovej podpory.

Vstupenky:  

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Adela Pekárková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Marek Brezovský