Deviaty ročník festivalu rómskej kultúry Cigánsky Bašavel sa bude konať na námestí Eurovea v sobotu 26. augusta počas celého popoludnia. Oslava autentickej rómskej hudby a tanca pokračuje v sne o búraní predsudkov. Bašavel ponúka program pre celú rodinu od klasiky, cez rap, tradičnú rómsku hudbu, ukážky cirkusového umenia aj ochutnávku rómskych špecialít.

Počas poslednej augustovej soboty si môžete vychutnať atmosféru medzinárodného multižánrového open-air festivalu rómskej hudby, tanca a tradičných remesiel. Tento rok bude Cigánsky Bašavel na námestí Eurovea pri Dunaji a od 15.00 do 22.00 hodiny predvedú nadšení mladí ľudia, čo sa za dvanásť rokov v Divých makoch naučili.

Festival vznikol v roku 2009 s cieľom vytvoriť pódium pre vynikajúcich rómskych umelcov, dať im príležitosť ukázať svetu svoje temperamentné umenie. Cigánsky Bašavel je miesto, kde sa stretávajú ľudia, ktorí majú radi pestrofarebnosť života a vedia, že spoločné zážitky zbližujú a pomáhajú spoznávať ľudí a zvyky, ktoré by inak nemali ako spoznať. Tento rok bude festival moderovať známy tanečník a choreograf Ladislav Cmorej, ktorý sa venuje tanečným workshopom.

 "Hlavnými hviezdami budú naše Divé maky, úžasní mladí ľudia, ktorých podporujeme v rozvoji ich hudobného, tanečného, divadelného či iného talentu. Ich energia a radosť sú dôvody, prečo každoročne organizujeme takýto náročný festival. Dávame im priestor, ktorý by inak zrejme nedostali. Je nesmierne dôležité, že vystupujú na profesionálnej úrovni a získavajú obdiv publika, pretože táto spätná väzba im zvyšuje sebavedomie, ktoré nutne potrebujú, aby víťazili nad nepriazňou osudu," hovorí správkyňa organizácie Divé maky Barbora Kohútiková.

V programe festivalu vystúpia napríklad raperi zo združenia Divé maky pod názvom HD Error, tradičná rómska kapela Hollosy band či maďarská rómska kapela Karavan Familia. Pod vedením Nadi Uherovej predvedú deti z Divých makov divadlo, zaznie aj matiné klasickej hudby.

Galaprogram detí z Divých makov a ich hostí, tentokrát nimi bude tanečná skupina Credance a ohňová šou, opäť pripravila vynikajúca huslistka a primáška Barbora Botošová. Večer uzavrie letné kino s premietaním rómskeho filmu.

Bohatý sprievodný program pre celú rodinu

Sprievodný program Cigánskeho Bašavelu je aj tento rok bohatý a vhodný pre celú rodinu. Uvidíme CirkusKus, ukážky cirkusantského umenia, v Živej knižnici vám Janette Motlová a deti z Divých makov vyrozprávajú svoje životné príbehy, ktoré sú mnohokrát nesmierne ťažké a emocionálne.

Nájdete tu aj Detský kútik s animátormi, výtvarný workshop, maľovanie na tvár, tetovanie hennou, predaj handmade výrobkov a ochutnať môžete aj rómske špeciality. Na námestí Eurovea bude aj pojazdná kaviareň, líčenie kozmetikou Mary Kay pre dámy, samozrejme Stánok Divých makov a chýbať nebudú ani remeselné trhy.

"Cigánsky Bašavel je rodinný festival, kde sa zabaví aj dieťa aj rodič. Pre mňa je náš festival symbolom skvelej nálady a uvoľnenej atmosféry, ktorý vás nabije pozitívnou energiou, ktorá prúdi z účinkujúcich aj hostí," hovorí Naďa Uherová, ktorá má na starosti réžiu a dramaturgiu celého podujatia.

"Úcta k umelcom pomáha pri búraní predsudkov v našej krajine, pomocou krásnej kultúry a umenia na Cigánskom Bašaveli nachádzame cestu k sebe. Hlavnými hviezdami tohto podujatia sú výnimočne talentované deti a mladí ľudia  zo združenia Divé maky. Každoročne pripravia špeciálny Galaprogram plný temperamentného rómskeho umenia pod vedením umeleckej vedúcej, primášky Barbory Botošovej," dopĺňa Naďa Uherová.

"Naše talentované deti na sebe usilovne pracujú po celý rok a je pre ne dôležité, aby sme ich ocenili. Počas celého týždňa letnej akadémie pripravujeme program, v ktorom sa predvedú všetky vekové kategórie detí, od najmenších až po najstarších, od klasickej hudby cez folklór až po hip hop. Potlesk, rešpekt a uznanie od divákov, je pre deti neuveriteľnou motiváciou a vzpruhou," približuje Barbora Botošová, ktorá s Divými makmi spolupracuje už niekoľko rokov.

Vstup na Cigánsky Bašavel je voľný. V prípade záujmu môžu návštevníci prispieť do mobilných pokladničiek dobrovoľníkom, ktorí sa budú po celý deň pohybovať na námestí Eurovea. Celý výťažok zbierky použije združenie Divé maky na podporu talentovaných rómskych detí a mládeže.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Oľga Valentová.

Foto: PR