Občianske združenie MultiArt pripravuje vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici dvojkoncert Marián Varga In Memoriam. Uskutoční sa 13. a 14. septembra.

Účinkovať budú Symfonický orchester a Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, dirigenti Mario Košik a Adrián Kokoš, Collegium Musicum v zostave Fero Griglák (gitara), Fedor Frešo (basgitara), Martin Valihora (bicie), Pavol Hammel (spev), Michal Varga (spev), Jozef Lupták (violončelo), Milan Hradil (hammond organ, klavír) a ďalší umelci.

V tejto spomienke na zosnulého umelca zaznejú skladby Punctum contra punctum, Intrada, Pastorále pre flautu a ďalšie. Očakávanie budia nové naštudovania známych skladieb i premiérové uvedenie skladateľovej tvorby z posledných rokov v interpretácii najstaršieho slovenského symfonického orchestra.

Collegium Musicum, Pavol Hammel, Michal Varga a mnohí ďalší uvedú najznámejšie z Mariánových skladieb v nových aranžmánoch. Vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu zaznie v podaní Detského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu aj Ľalia poľná, jedna z najkrajších balád v histórii slovenskej populárnej hudby. Hammel ju spieval aj v nedeľu na poslednej rozlúčke so zosnulým umelcom.


PS: Okrem dvojkoncertu sa v Slovenskom rozhlase uskutoční aj skôr ohlásený Koncert pre Mariána Vargu, ktorý bude súčasťou festivalu Konvergencie. Miesto je rovnaké - Veľké koncertné štúdio - a termín 24. septembra o 17:00.


Prečítajte si seriál Hudba.sk o tvorbe Mariána Vargu:

Sloboda, plodnosť, novátorstvo: Raná tvorba Mariána Vargu fascinuje dodnes

Všestranný Marián Varga vytvoril nesmrteľné perly najmä počas normalizácie

Vargove roky 1981 - 1993: Experimenty, pochmúrnosť a rozlúčka s piesňami

Záverečná kapitola Mariána Vargu: Návraty, bilancie a večný oddych


Zdroj: TASR (Rudolf Pepucha - riaditeľ občianskeho združenia MultiArt)
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Súvisiaci interpreti: Marián Varga