Nie sú to len herci a hudobníci, ktorých poznáte z televíznych obrazoviek. V oblasti živej kultúry (koncerty, festivaly, klubová scéna, divadlá, atď.) pracujú desaťtisíce "robotníkov kultúry", ktorí sa spolu s vystupujúcimi umelcami tento rok dostali do veľmi zložitej situácie. A zdá sa, že ani po pol roku ľuďom pracujúcim v tomto segmente nebude svitať na lepšie časy.

Po krátkom letnom uvoľnení, počas ktorého však bola účasť ľudí na podujatiach negatívne poznačená tým, že ľudia cez leto všeobecne trávia viac času cestovaním a míňajú viac peňazí na dovolenky a letné aktivity pri vode ako na kultúru, prišla minulý týždeň ďalšia rana pre vystupujúcich umelcov a organizátorov kultúrnych podujatí. Minister zdravotníctva Marek Krajčí vo štvrtok 13. augusta na tlačovej konferencii oznámil, že počas celého septembra bude platiť zákaz verejných podujatí nad 1000 ľudí vrátane hudobných, športových a iných akcií pod holým nebom. Pre interiérové podujatia je tento limit ešte o polovicu nižší, teda 500 ľudí, pričom zakázané bude aj fungovanie podujatí po 23:00.

Hoci na Slovensku zatiaľ nebol potvrdený prípad masového šírenia nákazy na hromadných podujatiach a ľudia sa vo veľkom združujú aj inde (obchodné centrá či mnohé turistické atrakcie), septembrové opatrenia, rovnako ako na jar, kedy boli podujatia niekoľko mesiacov zakázané úplne, zasiahnu najmä kultúru a šport. Minister argumentuje tým, že sa po prázdninách znovu otvoria školy a škôlky, čo predstavuje zvýšené riziko šírenia koronavírusu, ktoré je potrebné vyvážiť novými obmedzeniami na zamedzenie nadmernej koncentrácii ľudí.

"Práve od prvého septembra dôjde k veľkej socializácii detí a študentov, čo je živná pôda na zvýšenú aktivitu vírusu. Preto sme sa rozhodli zakázať hromadné podujatia nad 1000 účastníkov v exteriéri, v interiéri nad 500 účastníkov," povedal minister Marek Krajčí. Obmedzenie budú mať aj kúpaliská a aquaparky - plán je nastaviť kapacity na maximálne 50 percent návštevníkov.

Zmenšiť festival nie je to isté ako znížiť návštevnosť aquaparku

Opatrenia sa však najviac dotkli práve organizátorov kultúrnych podujatí, na ktoré sa objednávajú účinkujúci a kupujú vstupenky vopred, týždne či mesiace pred ich konaním. Preto nie je jednoduché a často ani možné ich počas už rozbehnutého predaja a propagácie "zmenšiť". Program (a s ním spojené náklady) sú totiž vždy nastavené na určitú vopred stanovenú kapacitu, s ktorou súvisí rozpočet, cena lístkov a tým pádom aj samotný finančný úspech či neúspech podujatia. Ak sa organizátori do nových limitov oznámených len pár týždňov pred konaním akcie nezmestia, budú musieť podujatia presunúť alebo úplne zrušiť. Viacero septembrových akcií sa pritom už raz presúvalo, keďže pôvodne sa mali konať na jar.

Vo veľmi zložitej situácii sú napríklad organizátori doma i v zahraničí rešpektovaného a oceňovaného hudobného festivalu SHARPE. Ten je prevažne interiérovým podujatím, avšak s kapacitou okolo 1000 návštevníkov a medzinárodným programom, ktorý sa pripravoval celé mesiace. Po tom, ako sa z tradičného aprílového termínu presunul na začiatok septembra, je po Krajčího tlačovke jeho konanie opäť ohrozené. Pritom ak by sa konal o týždeň skôr, nové obmedzenia by sa ho ešte netýkali. To však organizátori na začiatku leta, kedy sa po týždňoch zvažovania rozhodli predsa len festival začiatkom septembra zorganizovať, nemohli tušiť.

Zakladateľ festivalu Michal Berezňák, ktorý zároveň na mnohých festivaloch a koncertoch pracuje ako produkčný, včera prostredníctvom Denníka N zverejnil spravodlivo rozhorčený otvorený list štátnym orgánom. "Niekedy mám pocit, že tu vládne presvedčenie, že pri kultúre nejde o segment, ktorý zamestnáva desaťtisíce ľudí, ale len o zábavu pre tých, čo na to majú čas a peniaze," píše Berezňák v liste, v ktorom kritizuje najmä ministerstvo kultúry pod vedením Natálie Milanovej.

Ministerka totiž napriek viacerým stretnutiam s reprezentantmi kultúrnej obce a ich asociáciami a združeniami, z ktorých niektoré vznikli práve počas koronakrízy, zatiaľ presadila iba pomoc vo forme štipendií z umeleckých fondov. Tieto však neriešia situáciu spomínaných "robotníkov kultúry" alebo existenčne ohrozených klubov, ale len samotných umelcov, ktorí tvoria iba pomyselný vrchol ľadovca. Na prevádzkovateľov priestorov a množstvo ďalších ľudí, ktorí tvoria nevyhnutné podhubie živej kultúry, sa pritom zabúda.

2020 je čierny rok pre kultúru

V podobnom duchu ako Berezňákov list bolo dnes v reakcii na opatrenia ministra zdravotníctva zverejnené Vyhlásenie asociácií a združení nezriaďovanej kultúry na Slovensku k aktuálnej situácii v kultúre, ktoré si nižšie môžete prečítať v plnom znení.

"Od vypuknutia pandémie COVID-19 v marci 2020 je opatreniami a obmedzením činnosti najviac postihnutým odvetvím nášho hospodárstva kultúra a inštitúcie, ktoré zabezpečujú jej fungovanie a rozvoj vrátane ich zamestnancov. S pochopením sme prijali všetky opatrenia súvisiace s touto situáciou a aj bez reálnej a cielenej pomoci od štátu sme sa snažili rokovaniami na rôznych úrovniach vysvetľovať špecifickosť našej práce, ktorú vykonávame a dohodnúť reálne možnosti pomoci, alebo uvoľnenia opatrení."

"Negatívna kampaň a varovania kompetentných zástupcov štátnych úradov prostredníctvom médií, ako aj obmedzenia v počte účastníkov spôsobili prepad našej činnosti o viac ako dve tretiny, napriek tomu, že sme sa snažili a snažíme dodržiavať všetky nariadené opatrenia. V súčasnej situácii a po zverejnení pripravovaných opatrení, ktoré boli uvedené na tlačovej konferencii ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (13.8.), považujeme prístup kompetentných orgánov k nášmu odvetviu za diskriminačný. Požadujeme jednoznačný postoj vlády SR k neštátnej kultúre a naplnenie sľubov, ktoré nám boli dané na rokovaniach."

"Doterajšie neriešenie situácie zo strany štátu je pre neštátnu kultúru likvidačné a treba si uvedomiť, že kultúra nie sú len známe tváre z obrazoviek, ale je to množstvo profesií, ktoré zabezpečujú chod a realizáciu kultúrnych podujatí. Strata týchto profesií, ako aj úbytok priestorov pre nezávislú kultúru v regiónoch sa v budúcnosti bude len ťažko nahrádzať a spôsobí tak devastáciu už aj tak poddimenzovanej kultúry na Slovensku."

"V piatok (14.8.) zverejnená pomoc ministerky kultúry Natálie Milanovej v podobe grantov cez Fond na podporu umenia vo výške 11 miliónov eur vôbec nerieši našu situáciu. Vytvára len možnosť pre malý zlomok umelcov uchádzať sa o peniaze na projekty. Ministerstvo kultúry nás ako nezriaďovanú neštátnu kultúrnu obec nechalo už päť mesiacov napospas situácii, napriek viacerým stretnutiam a urgenciám."

"Na záver by sme chceli zdôrazniť, že sme pracujúci ľudia s tými istými problémami a platíme rovnaké dane a odvody ako väčšina obyvateľstva, len pracujeme v špecifickom odvetví. V tejto epidemiologickej situácii nie je možné kultúru naštartovať ihneď ani po čiastočnom uvoľnení opatrení. Bez reálnej systémovej pomoci utrpí zásadné škody, ktoré budú v konečnom dôsledku pre spoločnosť drahšie ako rýchla systémová pomoc v súčasnosti."

Podpísané organizácie: 

Hudobná únia Slovenska
Asociácia hudobných klubov Slovenska
Združenie promotérov a festivalov Slovenska
Asociácia kultúrnych inštitúcií Slovenska
BTL komunikačná asociácia (združenie eventových agentúr)
Klub nezávislých divadiel / Akadémia divadelných tvorcov

Aktualizácia (15:20): Výborný text k téme dnes napísal aj Juraj Čurný.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Health.gov.sk, Dennikn.sk, Vyhlásenie)