Spevák, hudobník a skladateľ Miro Žbirka po úspešnom uvedení dokumentu Meky opäť vstúpil do filmového sveta. Tentoraz ako autor a interpret skladby Slovenská, ktorá bude sprevádzať očakávanú filmovú novinku Perinbaba a dva svety režiséra Juraja Jakubiska.

Pieseň Slovenská vznikala počas tohtoročnej jari v netradičných súvislostiach koronakrízy, ktorá ovplyvnila jej finálnu podobu. Miro Žbirka k nej napísal hudbu u text a Juraj Jakubisko vytvoril unikátny videoklip.

"V období karantény nikto z nás nemohol cestovať a keďže som zvyknutý stále pendlovať na trase Praha-Bratislava, začalo sa mi cnieť za Slovenskom. Spomenul som si na nádherné obrázky z filmu Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety, ktoré mi Juraj predtým ukazoval a pýtal sa ma, či by som mu k filmu nenapísal pieseň. Tieto dve veci sa spojili a inšpirovali ma k skladbe Slovenská. Keď teraz vidím klip, ktorý Juraj zostrihal z filmových záberov, myslím si, že sa to jednoducho muselo stať," povedal o skladbe Miro Žbirka.

Jakubisko k tomu dodáva: "Vo svojich filmoch vždy pracujem so silnými hudobnými motívmi. Pred 35 rokmi som v rozprávke Perinbaba stvoril vládkyňu snehu a vetra, ktorá sa stala súčasťou slovenských Vianoc. Možno aj preto zábery z nového filmu Perinbaba a dva svety Mekyho inšpirovali k tejto krásnej intímnej hudobnej spovedi. Keď som ju počul po prvýkrát, neodolal som a vytvoril k nej videoklip."


Nová skladba Slovenská bude nielen súčasťou očakávaného filmu, ale bude tiež uzatvárať výber najväčších hitov Miro Žbirka - Best Of 3CD, ktorý vyjde vo vydavateľstve Universal Music už 4. septembra. Spolu s kolekciou spevákových najznámejších piesni sa na trhu objaví aj Songbook - špeciálny spevník pre všetkých, ktorí si chcú zahrať a zaspievať skladby Mira Žbirku so správnymi akordami a textami. Doplnia ich aj príbehy vzniku jednotlivých skladieb, ktoré z Mekyho spomienok napísal český hudobný publicista Vašek Hnátek.

Všetky tieto novinky Miro Žbirka uvedie do života na jeseň počas exkluzívneho Cinema Acoustic Tour 2020. Netradičné koncerty budú v Čechách prebiehať v kinosálach Cinestar (15.9. - Ostrava, 16.9. - Olomouc, 23.9. - Liberec, 29.9. a 30.9. - Praha Anděl) a na Slovensku v historických kinách (2.10. - Prešov, kino Scala; 4.10. - Martin, kino Moskva; 6.10. - Bratislava, Ateliér Babylon). Diváci na nich uvidia nový dokument Meky a akustický koncert. Obmedzená kapacita kinosály zaručuje jedinečnú možnosť vidieť a zažiť Mira Žbirku na plátne a naživo celkom zblízka. Vstupenky na bratislavský koncert sú už takmer vypredané, na ostatné koncerty sú stále v predaji. 

Prečítajte si: Film MEKY je o vytrvalcovi, ktorý zo Strakovej ulice dobehol až do Abbey Road

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke speváka www.zbirka.cz a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka