Americká speváčka a skladateľka Dolly Parton zverejnila a cappella verziu hitu Jolene. Sedemdesiatročná interpretka spolupracovala na novinke s americkou vokálnou skupinou Pentatonix.

Skladba Jolene pôvodne pochádza zo speváčkinho rovnomenného albumu z roku 1974. Išlo zároveň o prvý singel z nahrávky, ktorý vyšiel v októbri 1973. V americkom rebríčku Billboard Hot 100 sa dostal na 60. miesto a v britskom singlovom rebríčku zas na siedme. Pod produkciu sa podpísal Bob Ferguson. O jednu z najznámejších coververzii hitu sa postarala už nefungujúca rocková kapela The White Stripes, ktorá skladbu zaradila napríklad aj na DVD Under Blackpool Lights (2004).


Dolly Parton sa na hudobnej scéne pohybuje od polovice 50. rokov minulého storočia. Je jednou z najúspešnejších country speváčok v histórii. Podľa odhadov predala približne 100 miliónov kópií albumov. Zatiaľ poslednú štúdiovku Pure & Simple vydala 19. augusta. Parton je tiež úspešnou skladateľkou. Je autorkou viac ako 3000 piesní, okrem Jolene sú medzi nimi aj hity ako napríklad Coat of Many Colors, 9 to 5, My Tennessee Mountain Home či I Will Always Love You, ktorý preslávila aj zosnulá Whitney Houston vo filme Osobný strážca (1992).

Vyskúšala si tiež filmovú kariéru. Účinkovala napríklad v snímkach Od deviatej do piatej (1980), Falošný diamant (1984), Oceľové magnólie (1989) či Frank McKlusky - likvidátor (2002). Speváčka sa 46 ráz uchádzala o Grammy, pričom sedem nominácií premenila na víťazstvo. V roku 2011 jej udelili Grammy za celoživotný prínos. Na konte má tiež dve nominácie na Oscary.  

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/DollyParton

Súvisiaci interpreti: Dolly Parton